Hulphond Mijn opleiding tot psychosociaal hulphond column - CaroCroc

Mijn opleiding tot psychosociaal hulphond

Australian Labradoodle Sunny heeft de gaafste baan ter wereld! Sunny is namelijk erkend psychosociaal hulphond en haar baasje is sociaalpedagogische hulpverlener. Samen coachen zij kinderen bij weerbaarheidstrajecten. Ze vertellen je graag meer over deze gave baan, Sunny's opleiding en wat ze inhoudelijk nog meer doen binnen hun trajecten.

Volg ons op social

Yes, daar zijn we weer! In de vorige column hebben we kennis met elkaar gemaakt en heb ik je beloofd dat ik je wat meer zou vertellen over mijn gave baan. Zoals jullie nu weten ben ik een gecertificeerd psychosociaal hulphond en ik kan je vertellen, dat wordt je niet zomaar!

Daphne en ik hebben verschillende cursussen gevolgd. Om te beginnen moet de opleiding tot dierbegeleider of Team AAI zijn gevolgd. Tijdens deze opleiding heeft Daphne geleerd hoe ze signalen vanuit mij kan omzetten naar een gesprek met het kind dat bij ons in coaching is. Dit komt omdat het gedrag dat ik laat zien ergens vandaan komt. Wanneer ik druk ben stelt Daphne aan het kindje de vraag; ‘waarom denk je dat Sunny zo druk is?’. Zo help ik Daphne dan een pootje bij het coachen tijdens het weerbaarheidstraject.

Na de dierbegeleider of Team AAI opleiding zijn Daphne en ik de VIDA weerbaarheidstraining gaan volgen bij Pets4care. Hier heeft Daphne geleerd hoe ze mij als co-coach kan inzetten binnen een weerbaarheidstraject. Zo leren de kinderen om stevig te staan, zich niet van hun stuk te laten brengen door mijn gekke acties of om met hun lichaamstaal mij duidelijk te maken wat ze bedoelen en willen dat ik doe. Maar denk maar niet dat het altijd serieus is hoor, ik haal de gekste dingen uit! Staat er een opstap krukje dan zal ik eens laten zien hoe goed ik daar op kan staan. Of denk jij dat je de enigste bent die een high five kan geven of kan koprollen, haha moet jij eens opletten! 😉

Nadat Daphne en ik samen verschillende cursussen hebben doorlopen komt de uiteindelijke certificering. Tijdens deze certificering wordt er gekeken of ik veilig en betrouwbaar ben. Verschillende activiteiten worden er om mij heen uitgevoerd, denk hierbij aan: boos roepen, springen, met een paraplu open en dicht spelen, een boek op de grond gooien, mij heel blij aaien en ga zo maar door. Met als resultaat het certificaat dat Daphne en ik mogen werken als erkend team! Tijdens de certificering wordt er een advies geschreven waar de hond het beste tot zijn recht komt. Bij mij was dat in één op één situaties met kinderen die rustig zijn, zo weet Daphne waar ze bij haar intake gesprekken rekening mee moet houden.

Zoals ik al zei een psychosociaal hulphond wordt je niet zomaar. Tot de volgende!

 

Wil je op de hoogte blijven van leuke winacties, interessante informatie over honden en katten en weetjes over onze brokken? Volg ons dan op Facebook en Instagram.