Castratie bij een kat - CaroCroc

Castratie bij een kat

Rond de leeftijd van 5 tot 8 maanden is je kitten geslachtsrijp. Je pluizenbol is in dat geval dus vruchtbaar en in staat om zich voort te planten. Niet alle kattenbaasjes zitten echter niet te wachten op een nestje kittens. In dat geval kun je kiezen voor een sterilisatie of castratie van je kat. Op die laatste gaan we in dit artikel wat dieper in. Lees je mee?

Volg ons op social

Wat is een castratie bij een kat?

Bij een castratie worden de voortplantingsorganen van je kat weggehaald. Voor een kater zijn dit de zaadballen en voor een poes de eierstokken. Hierdoor wordt je kat onvruchtbaar. Een castratie is een relatief eenvoudige ingreep waarbij je kat onder narcose wordt gebracht.

Chemische castratie bij een kat

Is een chirurgische castratie zoals hierboven toegelicht niet mogelijk bij je kat? Of ben je op zoek naar een tijdelijke oplossing? Dan is een chemische castratie wellicht een optie. Dit is een tijdelijke manier om de vruchtbaarheid van je kat te stoppen met medicijnen. Deze worden toegediend met een injectie of als implantaat onder de huid. De effecten van een chemische castratie duren meestal enkele maanden tot een jaar.

Wat doet een castratie met katten?

Een castratie doet veel met je kat. Sommige dingen zijn waarschijnlijk logisch, bij andere staan de meeste mensen niet direct stil.

  • Het voorkomt een zwangere kat. Een poes wordt niet meer drachtig en een kater maakt geen poes meer drachtig.
  • Een castratie helpt om ongewenste gedragspatronen te voorkomen. Denk aan sproeien, vechtlust en dominant gedrag.
  • Het verkleint de kans op bepaalde aandoeningen. Melkklierkanker en baarmoederontsteking zijn hierin de bekendste.

Het moment voor een castratie van je kat

Wil je je kat laten castreren? Dan is het advies om dit te doen voordat je kat drachtig is. Voor de meeste katten is dit tussen de 4 en 6 maanden. Je dierenarts adviseert je over de beste leeftijd en kijkt hierbij onder andere naar de leefsituatie, mogelijke gevoeligheid voor aandoeningen en gezondheid.

Kosten castratie van een kat

De kosten van een castratie van een kat kunnen variëren afhankelijk van de locatie, dierenkliniek en andere factoren. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €50 en €200. Voor het exacte bedrag kun je het beste contact opnemen met je dierenarts.

Herstel en nazorg na de castratie van je kat

Een castratie bij een kat laat in de meeste gevallen slechts een kleine wond achter. Meestal is het niet nodig om te hechten. De wond heelt over het algemeen snel; binnen een paar dagen. Na de ingreep mag je kat mee naar huis. Houd je kat met name de eerste dagen goed in de gaten en zorg dat hij zich fijn en rustig voelt.

Na de castratie kan de eetlust van je kat toenemen. En dat terwijl de energiebehoefte afneemt. Om ervoor te zorgen dat je kat gezond blijft, is het verstandig om de eetgewoontes aan te passen. Zo verklein je de kans op overgewicht. CaroCroc Sterilised is een goede keuze. Deze brokken hebben een lager energiegehalte. Daarmee zijn ze perfect afgestemd op de verlaagde energiebehoefte van je viervoeter.

Meer informatie over castratie bij katten

Wil je meer informatie over ons kattenvoer voor gecastreerde katten? Wij helpen je graag. Neem gerust contact met ons op of kom langs bij één van onze verkooppunten.