Train jouw hond of kat met een clicker - CaroCroc

Train jouw hond of kat met een clicker

Een clicker helpt je bij het trainen van jouw hond of kat. Met een clicker kun je samen goed oefenen zonder dat er telkens een lekker beloning tegenover hoeft te staan.

Volg ons op social

De clicker, je hebt hem misschien al eens voorbij zien komen, maar wat is dat doosje nu en waar kan je het voor gebruiken? In dit artikel lees je hoe je de clicker in kan zetten voor het trainen van je hond én kat.

Wat is een clicker?
Een clicker is een doosje met een metalen plaatje. Wanneer je op het plaatje drukt ontstaat er een klik geluid. Een clicker kan je gebruiken bij het trainen van jouw hond of kat. Bij het trainen met de clicker koppel je het gedrag van je viervoeter aan een gebeurtenis. Je beloont het gewenste gedrag van je viervoeter

Het voordeel van het gebruik van een clicker is dat het clicker altijd hetzelfde geluid produceert en je dit heel nauwkeurig kan timen. Je geeft bij het exacte gewenste gedrag elke keer hetzelfde klik geluid. Dit is een heel duidelijk signaal voor je viervoeter. Hierdoor zal je viervoeter het gewenste gedrag sneller begrijpen en kunnen uitvoeren.

Trainen met een clicker
Wanneer je begint met clicker-training is het belangrijk dat je viervoeter begrijpt dat de clicker staat voor een beloning. Je kan dus beginnen door op de clicker te drukken en dan direct een beloning te geven. In het begin van de training kan je bij iedere goede aanzet tot de oefening clicken.

Bijvoorbeeld: je wil dat je hond gaat staan vanuit zit. Dan click je in het begin al voor het minimaal optillen van zijn achterkant. Na een aantal herhalingen kan je de click steeds iets uitstellen tot je alleen clickt wanneer de hond daadwerkelijk staat vanuit de zitpositie. Op het moment dat jullie handeling goed onder de knie hebben is het commando gekoppeld aan de klik en weet jouw viervoeter dat hij het goed doet.

Je kunt hier natuurlijk eindeloos mee variëren en trainen zonder dat je telkens een beloning in de vorm van iets lekker aan hoeft te bieden. Denk aan het trainen voor het geven van een pootje, blijven wachten of het geven van een high five. Let op: Laat je viervoeter wel altijd optijd rusten en ga niet te lang door.

Succes en veel plezier met de clickertraining!