Een kat gebruikt zijn bek natuurlijk om te eten. Maar heb je jezelf ooit afgevraagd hoe een kat zijn brokken proeft? Of waar de ruwe tong van een kat nuttig voor is? We lichten verschillende kenmerkende onderdelen uit de bek van een kat voor je toe.
Smaakpapillen
Smaakpapillen zijn zenuwuiteinden op de tong en in de bek die geprikkeld worden door voedsel. Een mens heeft 9000 smaakpapillen, een kat heeft maar 500 smaakpapillen. De smaakzin van een kat is dus matig ontwikkeld. Met deze smaakpapillen kan een kat bitter, zuur en een beetje zout proeven, maar geen zoet. Door middel van het orgaan van Jacobson, tussen de mond- en de neusholte van de kat, kan hij de geur van zijn eten ‘proeven’. Met dit orgaan kan de kat door middel van geur bepalen of hij het voer wel of niet lekker vindt.
Ruwe tong
Een kattentong wordt vaak vergeleken met schuurpapier. De haakjes op zijn tong zijn opgebouwd uit het eiwit keratine, net als onze vingernagels. Als je van heel dichtbij kijkt lijken het zelfs kleine ‘nageltjes’, deze haakjes op de tong hebben een effect als een borstel. Voor de kat een erg handig hulpmiddel: hij kan zich met zijn tong namelijk goed schoon houden. Met zijn ruwe tong verwijderd de kat stof en losse haren uit de vacht en kan hij een grote hoeveelheid speeksel aanbrengen. Super handig toch?
Tanden
Net als mensen begint een kitten zijn leven met een gebit zonder tanden. Na twee tot zes weken van zijn leventje komen zijn eerste melktanden door. Het melkgebit van een kitten bestaat uit 26 tanden. Dit gebit is nog niet volledig, wanneer de kitten melktanden gaat wisselen zal hij namelijk nog extra kiezen krijgen. Het volwassen gebit van een kat bestaat uit 30 tanden: 12 snijtanden, 4 hoektanden, 10 kleine kiezen en 4 grote kiezen. Een typisch carnivoren gebit.
Kauwen
Katten kauwen niet op voeding zoals de mens dat doet. Mensen kauwen lang op hun voedsel. De spijsvetering begint dan ook al in de mond. In tegenstelling tot mensen kauwen katten nauwelijks op hun voer. De spijsvertering van een kat begint pas nadat het voer in de slokdarm terecht komt. omdat katten nauwelijks kauwen op de brokken, ontstaat er makkelijker tandplak dan bij mensen. Om de kat te stimuleren te kauwen op het voer worden kattenbrokken in speciale vormen gemaakt. Het ‘schuren’ van de brokjes langs de tanden zorgt ervoor dat het tandplak wordt verminderd.
Drinken
Lange tijd werd er gedacht dat een kat hetzelfde drinkt als een hond: hij maakt een lepeltje van zijn tong en slobberen maar. Echter blijkt dat een kat een andere manier heeft om te drinken. De kat raakt met het topje van zijn tong het water aan en trekt zijn tong vervolgens snel in. Hij sluit meteen zijn bek en haalt zo een deel van het water binnen. Een stuk eleganter als onze hondenvrienden dus!
Wil je op de hoogte blijven van leuke winacties, interessante informatie over honden en katten en weetjes over onze brokken? Volg ons dan op Facebook en Instagram.