Gedragsverandering bij een oude hond - CaroCroc

De ouder wordende hond

Als je hond zeven jaar oud is, dan mag je hem senior noemen. Vaak gaat dat gepaard met gedragsverandering. Hoe kun je goed voor je oude hond zorgen?

Volg ons op social

Over gedragsverandering bij een oude hond

Als je hond zeven jaar oud is, dan mag je hem wel al een senior (of bejaard) noemen. Vaak gaat dat gepaard met gedragsverandering. Zorg vanaf die leeftijd voor wat extra comfort. Geef je oude vriend voldoende tijd voor rust, zorg dus ook voor een rustige én zachte slaapplek om gewrichten en spieren te ontlasten. Geef voldoende warmte en koeling op de momenten dat het nodig is. En, last but not least, ga elk half jaar bij de dierenarts langs voor een halfjaarlijkse seniorcheck.

Hoe oud kan een hond worden?

Een hond wordt gemiddeld tien tot dertien jaar oud. Dit is natuurlijk een gemiddelde. Hoe oud je hond kan worden is afhankelijk van het ras, wat voor voeding je hond krijgt, hoeveel beweging en met wat voor ziektes (of niet) je hond te maken krijgt. We maken wel vaker de vergelijking met de mens, maar je moet simpelweg ook geluk hebben in het leven. Dat geldt dus ook voor een hond.

Symptomen die aangeven dat je een oude hond hebt

Naast dat de leeftijd aangeeft dat je hond ouder wordt, kan hij zich ook anders gaan gedragen. Dit is één van de symptomen dat je een oude hond hebt. Je viervoetige vriend vergeet dingen of volgt commando’s slechter op. Hoewel het reukvermogen meestal prima blijft werken, kan een bejaarde hond wel slechter gaan zien en horen.

Een oude hond en veel voorkomende kwalen

Tsja, ouderdom komt met gebreken. Dat geldt ook voor die goede oude lobbes van jou. Als je een oude hond hebt, dan kun je te maken krijgen met onderstaande (en veel voorkomende) kwalen. Dat betekent niet dat je ze voor lief moet nemen. Als je merkt dat je oude hond niet lekker in zijn vel zit, neem dan contact op met de dierenarts.

Je oude hond hijgt veel

Een hond ademt in rust minder dan dertig keer per minuut. Een hond hijgt omdat hij het warm heeft, opgewonden is of gewoon even moet uithijgen na een fysieke inspanning. Als je oude hond plotseling of zonder reden veel hijgt, dan kan dat wijzen op pijn, een ziekte of een ander probleem.

Je oudere hond plast in huis

Als je oudere hond plast in huis, dan kan dit heel goed te maken hebben met zijn leeftijd. Het kan zijn dat de sluitspier slapper is geworden en je hond zijn plas dus minder goed kan ophouden. Laat je oude vriend wat vaker uit en kijk of je daarmee ook het probleem oplost.

Je oude hond is onrustig

Als je bejaarde hond slechter ziet en hoort, dan kan hij daar onrustig van worden. Zeker op het moment dat hij net wakker wordt, en zich om die reden minder goed kan oriënteren, dan geeft dat onrust. Maar als je oude hond onrustig is, kan dat ook te maken hebben met pijn. Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts.

Zzzzz… Je oude hond slaapt veel!

Het is normaal dat je bejaarde hond meer slaapt dan voorheen. Een oude hond wordt langzamer als hij ouder wordt en hij moet vaker rusten om weer energie te krijgen. Oudere honden kunnen probleemloos veertien tot twintig uur per dag slapen.

Mijn oude hond heeft rotte tanden

Een slecht gebit bij een hond komt vaak voor, zeker naarmate een hond ouder wordt. Als je oude hond rotte tanden heeft, dan is het zaak hier snel iets aan te laten doen. Neem contact op met je dierenarts. Als er te veel bacteriën in de mondholte zitten, kunnen die zich verspreiden in de bloedbaan. Zo kunnen er ernstige infecties ergens anders in het lichaam ontstaan, zoals bij het hart.

Welk hondenvoer past het beste bij een oudere hond?

Bij een oude hond gaat de stofwisseling trager werken en neemt het activiteitsniveau vaak af. Dit betekent dat de energiebehoefte van je hond verandert. Kies daarom voor brokken die passen bij je bejaarde hond: voer met een lager eiwit- en vetgehalte. Het liefst ook brokken met omega 3 en 6 vetzuren, goed voor de nieren, lever, gewrichten en het afweersysteem, zoals Carocroc Senior.

Wil je op de hoogte blijven van leuke winacties, interessante informatie over honden en katten en weetjes over onze brokken? Volg ons dan op Facebook en Instagram.