De vacht van een senior hond - CaroCroc

De vacht van een senior hond

Wanneer een hond ouder wordt veranderd zijn vacht. Hierdoor heeft de vacht meer verzorging nodig. Wat veranderd er aan de vacht en hoe kan je de vacht zo goed mogelijk verzorgen op de oude dag van je hond?

Volg ons op social

Vachtverzorging senior hond

De vacht van een senior hond is anders dan de vacht van een jonge hond. Wanneer een hond ouder wordt veranderd dus zijn vacht. Het haar wordt niet alleen grijs, maar het wordt ook stugger en valt meer uit. Sommige honden krijgen last van kale plekken. Daarnaast is de geurende vacht van oudere honden vaak zwaarder dan bij jongere honden. Dit merk je vooral wanneer je hond nat is. Deze zwaardere lucht komt door de samenstelling van het huidvet van de hond. Dit huidvet noem je talg.

Gezondheid

De vacht van een hond is een belangrijke indicator om te zien hoe gezond je hond is. Een slechte vacht kan namelijk een symptoom zijn van nierfalen of een ander medisch probleem. Daarnaast hebben ook de hormoonhuishouding en stress invloed op de vacht. Dit kan onder andere voor kale plekken zorgen. Het is dus belangrijk om de vacht van je hond goed in de gaten te houden. Een slechte vacht is te herkennen aan kale plekken, roodheid, jeuk, irritatie, korstjes, overmatig haarverlies en stank. Omdat de senior hond sowieso meer last heeft van haaruitval, kale plekken en een geurende vacht is het dus extra belangrijk om alert te zijn op huid- en vachtproblemen. Dit omdat het dus een symptoom kan zijn van een onderliggend probleem. Maak bij problemen of twijfel altijd een afspraak bij je dierenarts.

Verzorgen

De senior vacht heeft dus wat meer verzorging nodig. Als baasje kan je hier op de volgende manieren bij helpen.

Borstelen
Het eerste wat je kunt doen om de vacht van je senior te verzorgen is het vaker borstelen. Kies hiervoor een borstel die past bij het vachttype van jouw hond. Het is per vachttype en vachtconditie afhankelijk hoe vaak het borstelen nodig is. De ene hond moet iedere dag geborsteld worden en bij de ander is een keer per week voldoende. Het borstelen is een mooie gelegenheid om de vacht en huid van je senior te controleren op problemen. Door je hond te borstelen verwijder je de losse haren, klitten en stimuleer je de huidcirculatie. Dit zorgt er voor dat de talgproductie verminderd en daarmee de sterke geur van de vacht minder wordt.

Vind je hond het spannend om geborsteld te worden? Probeer hem dan eerst te laten wennen aan aanrakingen door te aaien en introduceer daarna de borstel. Het kan helpen om je hond op een matje te zetten zodat hij niet wegglijdt. Daarnaast is het belangrijk om je hond bij goed gedrag te belonen met een aai, knuffel, lieve woorden of een snoepje.

Wassen
Het tweede wat je kan doen is je hond wassen. Bijvoorbeeld wanneer de vacht vies is of wanneer de sterke geur van je senior echt te erg is. Hiervoor gebruik je uitsluitend een speciale hondenshampoo, die afgestemd is op het juiste vachttype en huidconditie van jouw hond. Gebruik zeker geen shampoo voor mensen. Dit veroorzaakt irritaties en infecties omdat PH-waarde van de huid van hond en mensen verschillen. Maar was je hond ook niet te vaak. Te veel wassen zorgt ervoor dat de natuurlijke vetten van de huid verstoord worden. Hierdoor kan de hond juist meer gaan stinken.

Trimmen
De laatste optie is het trimmen van de vacht. Dit is afhankelijk van het vachttype van de hond. Heeft je hond veel klitten en wordt het snel vies? Bijvoorbeeld aan de achterkant, bij zijn ogen of mond? Dan kan je er in overleg met een hondentrimmer voor kiezen om je hond te laten trimmen.

Het kost wat tijd, maar zo bereik je samen met jouw senior zijn beste vachtconditie.

Wil je op de hoogte blijven van leuke winacties, interessante informatie over honden en katten en weetjes over onze brokken? Volg ons dan op Facebook en Instagram