Drachtige hond: duur, gedrag en voeding - CaroCroc

Drachtige hond: duur, gedrag en voeding

Hoe lang is een hond drachtig? Welk gedrag vertoont ze? En wat is de juiste voeding voor een drachtige hond? We geven antwoord op al je vragen.

Volg ons op social

Je hond is drachtig! Een spannende en soms ook een overweldigende tijd. Er zijn vast veel vragen die bij je opkomen. Want hoe lang is een hond precies drachtig? Wat voor gedrag kan ze vertonen? En wat is de juiste voeding voor een drachtige hond? In dit artikel geven we antwoord op al je vragen. Lees snel verder.

Mijn hond is drachtig

Een drachtige hond doorloopt een bijzondere periode. Haar lichaam bereidt zich voor op het dragen en uiteindelijk werpen van pups. Een tijd waarin je trouwe vriendin extra zorg en aandacht nodig heeft. Belangrijk om te weten is dat elke hond en daarom ook elke dracht uniek is.

Als je hond drachtig is, kun je de volgende symptomen herkennen.

  • Vaginale afscheiding en opgezwollen tepels
  • Braken (met name in vroege fasen van de dracht)
  • Toename van het gewicht en buikomvang
  • Rustiger gedrag en minder eetlust

 

Hoe lang is een hond drachtig?

Een hond is gemiddeld 63 dagen drachtig. In de eerste weken zijn er vaak nog geen uiterlijke tekenen zichtbaar. Pas rond de derde week beginnen de eerste veranderingen zichtbaar te worden, zoals lichte gewichtstoename en een verandering van de tepels. Als je hond drachtig is, is het belangrijk om haar regelmatig door een dierenarts te laten controleren.

Het gedrag van een drachtige hond

Veranderingen in het gedrag van een drachtige hond zijn heel normaal. Sommige honden worden rustiger; anderen juist meer aanhankelijk. De ene hond zoekt vaker haar eigen plekje op, terwijl de ander juist meer aandacht van jou als baasje vraagt. Het is ook mogelijk dat je hond wat prikkelbaarder wordt, vooral naar het einde van de dracht toe.

Mijn drachtige hond eet slecht

Sommige drachtige honden hebben minder eetlust dan normaal. Vooral in de eerste weken komt dit vaak voor. Dit is vergelijkbaar met ochtendmisselijkheid bij mensen. Maak je niet meteen zorgen als je drachtige hond wat minder eet, maar zorg er wel voor dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Kleinere maaltijden verspreid over de dag kunnen hierbij helpen.

Houd er rekening mee dat je hond in het tweede deel van de dracht vaak juist meer gaat eten. Doordat de pups in haar buik snel groeien, heeft ze meer energie nodig. Eet je drachtige hond helemaal niet? Neem dan altijd contact op met de dierenarts.

Het belang van goede voeding voor een drachtige hond

Goede voeding is cruciaal voor de gezondheid van je drachtige hond. De energiebehoefte van teven neemt sterk toe tijdens de dracht. De eerste 4 weken stijgt dit geleidelijk en volstaat een lichte verhoging van de voergift van de huidige voeding. Vanaf week 4 a 5 raden wij aan om geleidelijk over te schakelen op voer dat rijk is aan hoogwaardige eiwitten, vetten en vitaminen. Wij raden aan om jouw drachtige hond vanaf dit moment CaroCroc Puppy te voeren en de voerhoeveelheid, aan de hand van de lichaamsconditie van de hond, geleidelijk te verhogen. Het is altijd belangrijk om de lichaamsconditie van jouw hond goed in de gaten te houden. Zorg bovendien dat er altijd vers en schoon drinkwater beschikbaar is.

CaroCroc staat voor je klaar

Bij CaroCroc snappen we het belang van hoogwaardig voer voor je drachtige hond. Onze hondenbrokken bevatten alle essentiële voedingsstoffen die je hond nodig heeft. Zo geef je je hond de beste basis voor een gezonde dracht én gezonde pups. Heb je nog vragen over je drachtige hond, bijvoorbeeld over de juiste voeding? Doe de brokjeskiezer, kom langs bij één van onze verkooppunten of neem contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag!