Hoe zit het met het gebit van mijn hond? - CaroCroc

Het gebit van een hond

Het gebit van je hond is hartstikke belangrijk. Een goede reden om het gebit van jouw hond eens extra te bestuderen. Want hoe zit dat nou eigenlijk met de tanden van jouw hond? Hoe houd je het gebit van je hond gezond? En hoe ziet tandsteen eruit?

Volg ons op social

Hoe zit het met gebit van mijn hond?

Het gebit van je hond is net als bij ons erg belangrijk. Het is dan ook altijd een goed moment meer te leren over het gebit van je hond. Over hoe het gebit van een hond eruitziet, hoe je weet of het gezond is, hoe je een slecht gebit herkent en hoe je dat zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Het hondengebit is er één van een vleeseter

Net als bij mensen krijgt een hond eerst een melkgebit, dat later wordt ingewisseld voor een volwassen gebit. Een pup wordt ook zonder tanden geboren. Een hond is van oudsher een vleeseter. En dat kun je zien aan het gebit. Dat heeft hoektanden om een prooi te grijpen en snijtanden om het vlees van de botten af te knagen. De kiezen zijn nodig voor houvast en om het vlees af te scheuren. Als je hond ongeveer zes maanden oud is, dan heeft hij zijn volledige volwassen gebit. Hier moet hij het de rest van zijn leven mee doen.

Hoe ziet een gezond gebit bij een hond eruit?

Kijk regelmatig goed in de bek van je viervoeter. Check of de tanden nog mooi schoon en wit zijn, je geen tandsteen ziet, het tandvlees mooi roze is en er geen loszittende tanden of kiezen zitten. Ziet alles er nog goed uit? Check, check, dubbelcheck? Mooi! Dan is er sprake van een gezond gebit bij je hond.

Zo herken je een slecht gebit bij je hond

Helaas komt een slecht gebit bij een hond vaak voor. Je ziet bijvoorbeeld bloedend tandvlees, of een loszittende kies. Maar een slecht gebit is soms ook te herkennen zonder in de bek te kijken. De meest voorkomende symptomen op een rij:

  • Geen hardvoer meer willen eten (of sowieso minder eetlust)
  • Moeite hebben met eten
  • Gewichtsverlies
  • Aan één kant kauwen
  • Sterke geur uit zijn bek
  • Minder willen spelen
  • Pijn als je zijn bek wil aanraken

Als je merkt dat je hond zich niet fijn voelt, dan is het altijd aan te raden om contact op te nemen met je dierenarts. Het kan te maken hebben met een slecht gebit van je hond, maar sommige symptomen kunnen ook een andere oorzaak hebben.

Het gebit van een hond reinigen om ernstige problemen te voorkomen

De gevolgen van een slecht gebit kunnen al snel ernstig zijn, van het verlies van tanden of kiezen, tot ontstekingen op andere plaatsen in het lichaam. Als er te veel bacteriën in de mondholte zitten, kunnen deze in de bloedbaan terechtkomen en op die manier op andere plekken in het lichaam problemen veroorzaken. Ontsteking van de hartkleppen, lever en nieren zijn berucht. Het is zinvol om het gebit van je hond regelmatig te reinigen. Hier zijn verschillende manieren voor.

Het gebit van je hond schoonhouden

Het mooie is, het gebit kan je hond zélf aardig schoonhouden. Drie dingen zijn belangrijk: kauwen, kauwen en… kauwen. Kauwen op brokken, een bot en kauwspeelgoed zijn over het algemeen goeie manieren om het gebit van je hond in een goede conditie te houden. Je kunt het gebit van je hond daarnaast ook poetsen.

Heeft voeding voor de hond nog invloed op het gebit?

Een gebit dat kauwt blijft nu eenmaal schoner. Harde brokken geven minder problemen dan zacht voer. Dus ja, de voeding van je heeft zeker invloed op de conditie van het gebit. Kies dus voor droogvoer, zoals Carocroc Original.

Wil je op de hoogte blijven van leuke winacties, interessante informatie over honden en katten en weetjes over onze brokken? Volg ons dan op Facebook en Instagram.