Waarom huisdieren je gelukkiger maken - CaroCroc

Waarom huisdieren je gelukkiger maken

Huisdierbaasjes zullen het vast beamen: huisdieren maken je gelukkiger. Hoewel de wetenschap het hier niet helemaal over eens is, zijn er weldegelijk onderzoeken die aanwijzen dat huisdieren onze geluksfactor beïnvloeden. Maar hoe hebben onze viervoeters invloed op onze geluksfactor? In dit artikel lees je verschillende redenen waarom jouw viervoeter je gelukkiger maakt.

Volg ons op social

Hormonen

Ten eerste heeft je viervoeter invloed op je hormonen. Dit gaat om de hormonen oxytocine en cortisol. Oxytocine is makkelijker gezegd je gelukshormoon. Dit hormoon komt vrij wanneer mensen elkaar knuffelen. Maar dit stofje komt ook vrij wanneer je met je viervoeter knuffelt. Het gelukshormoon zorgt er vervolgens voor dat je je goed, gelukkig en verbonden voelt.

Daarnaast heeft je viervoeter een kalmerend effect. Dit beïnvloedt het hormoon cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd. Door je viervoeter te aaien of te knuffelen wordt het cortisol gehalte in je lichaam verlaagd. Hierdoor voel je je rustiger. Door een laag cortisol gehalte heb je op de lange termijn minder kans op hart- en vaatziekten en slaap je beter. Extra veel knuffels voor jouw viervoeter dus!

Emotionele steun

Punt twee zal je als baasje wel herkennen: jouw viervoeter voelt jouw emoties haarfijn aan. Wanneer je verdrietig bent komt hij bij je om je te troosten en wanneer jij blij bent is jouw viervoeter ook blij. Een huisdier is daarom een vriend voor het leven. Hij zal je altijd steunen en onvoorwaardelijke liefde geven. Ondanks dat hij niet kan praten, hoort hij aan je stem, ruikt hij aan je lichaamsgeur en ziet hij aan je gedrag hoe je je voelt. En je viervoeter zal je daar nooit om veroordelen. Hoe fijn is dat?

Beweging

Ook zorgt jouw viervoeter er voor dat je meer beweegt. Bewegen is namelijk gezond en zorgt er voor dat je je vrolijker voelt. In eerste instantie zal je misschien denken dat dit alleen bij honden-baasjes het geval is. Het uitlaten van je hond zorgt er namelijk voor dat je meer beweging krijgt en daarnaast meer sociaal contact hebt. Dit zorgt voor een hogere geluksfactor. Maar ook katten zorgen er voor dat je meer gaat bewegen. In dit artikel heb je al kunnen lezen waarom spelen met je kat belangrijk is. Ondanks dat je kat dus niet drie keer per dag naar buiten hoeft, zorgt hij er weldegelijk voor dat je in beweging komt. Ook door je kat ga je je dus vrolijker voelen.

Routine

Daarnaast zorgt een huisdier voor structuur in je dag. Door dagelijks je viervoeter te voeren, uit te laten, te verzorgen en met hem te spelen ontstaat er een bepaalde routine in jullie leven. Door een routine te volbrengen krijg je een gevoel van voldoening. Door voor je viervoeter te zorgen stijgt dus je geluksfactor.

Lachen

Als laatste is lachen gezond en zorgt het ervoor dat je je gelukkig voelt. En wat laat je nou meer lachen dan je viervoeter die gekke streken uit haalt, in een onmogelijke houding ligt te slapen, zijn gekke 5-minuten heeft of andere grappige dingen doet? 😉

Wil je op de hoogte blijven van leuke winacties, interessante informatie over honden en katten en weetjes over onze brokken? Volg ons dan op Facebook en Instagram.