Een haarbal bij je kat | CaroCroc

Een haarbal bij je kat: alles wat je moet weten

‘Als je vacht maar goed zit’ lijkt soms wel het levensmotto van jouw kat te zijn. Urenlang brengt hij door met het verzorgen van zijn vacht. Dat je kat hierbij de nodige haren inslikt is niet te voorkomen. Meestal komen die haren er gewoon via de ontlasting weer uit. Maar af en toe ontstaat er een haarbal. Hoe zie je aan je kat dat hij last heeft van een haarbal? En wat kun je doen om haarballen te voorkomen? We vertellen je alles.

Volg ons op social

Hoe ziet een haarbal eruit?

Als katteneigenaar heb je het vast weleens gemerkt: katten hebben een ontzettend ruwe tong. Wanneer je kat zichzelf wast, blijven lossen haren daardoor aan zijn tong vastkleven. Deze haren worden vervolgens ingeslikt en komen in de maag terecht. Klitten de haren daar samen? Dan ontstaat er een haarbal.

Ondanks de naam heeft een haarbal vaak niet de vorm van een bolletje. Een typische haarbal is langgerekt, 2 tot 10 cm en heeft – hoe kan het ook anders – dezelfde kleur als de vacht van je kat.

Hoe vaak heeft een kat een haarbal?

De ene kat is de andere niet. Er bestaat dan ook geen standaard aantal haarballen dat een kat zal produceren. Dit hangt namelijk af van de leeftijd en het soort kat. Zo heeft een kitten minder vaak haarballen dan een volwassen kat. En produceert een binnenkat vaker haarballen dan een buitenkat. Ook de haarlengte speelt mee: langharige katten hebben vaker last van haarballen dan kortharige katten.

Heeft jouw kat een aantal keer per jaar een haarbal? Dat is heel normaal. Is dit echt meerdere keren per maand? Neem dan voor de zekerheid even contact op met je dierenarts.

Een haarbal bij katten: dit zijn de symptomen

In de meeste gevallen braakt een kat haarballen weer uit. Niet zo fijn om te zien, maar voor je kat is dit heel gewoon. Af en toe heeft je kat echter last van een vastzittende haarbal en krijgt hij hem maar niet weg. Hoe je kunt zien wat er aan de hand is? Let op de volgende vijf symptomen.

Je kat…

  1. Heeft een opgeblazen buik
  2. Maakt een schrapend, hoestend geluid
  3. Heeft braakneigingen, maar braakt niets uit
  4. Heeft geen ontlasting
  5. Wil steeds gras eten of knaagt aan de kamerplanten

Hoe kan ik mijn kat helpen bij een haarbal?

Herken je bovenstaande symptomen bij je kat? Dan wil je hem natuurlijk helpen. Dat doe je op de volgende manier:

Haarbalpasta

Wist je al dat er speciale haarbalpasta bestaat? Je smeert een beetje van de pasta op de pootjes of op het neusje van je kat, zodat hij deze op kan likken. De haarbalpasta verweekt de bestaande haarbal en stimuleert de werking van de darmen. Hierdoor wordt de haarbal uiteindelijk alsnog via de ontlasting afgevoerd.

Kattengras

Merk je dat je kat steeds gras wil eten of zelfs begint aan de kamerplanten? Haal hem dan in ieder geval weg bij de planten, die kunnen namelijk giftig zijn. Geef hem in plaats daarvan kattengras om aan te knagen. Kattengras wekt het braken op, waardoor een vastzittende haarbal mee kan komen.

Helpen deze oplossingen niet of heeft je kat wel erg vaak haarballen? Dan kan het ook zo zijn dat je kat pijn, jeuk of stress heeft, waardoor hij zich vaker dan normaal schoonlikt. Of dat hij last heeft van maag- of darmproblemen. Raadpleeg daarom altijd de dierenarts als je je zorgen maakt.

Haarballen voorkomen

Als liefhebbend kattenbaasje is het best lastig om te merken dat er een haarbal vastzit bij je kat. Daarom is het niet meer dan logisch dat je haarballen zoveel mogelijk probeert te voorkomen. Hoe je dat doet? Volg de volgende tips:

Borstel de vacht van je kat regelmatig

Door de vacht van je kat te borstelen, verwijder je loszittende haren. Hierdoor krijgt je kat minder haren binnen tijdens zijn dagelijkse wasroutine. En ontstaan er minder haarballen in de maag. Vergeet dus niet om de vacht van je pluizenbol zo af en toe te borstelen. Zeker als hij in de rui is.

Pas het dieet van je kat aan

Een andere manier is het aanpassen van het voer van jouw huisdier. Er bestaan speciale kattenbrokjes die de vorming van haarballen tegengaan. CaroCroc Indoor bijvoorbeeld. Deze brokjes bevatten natuurlijke vezels. Deze vezels zorgen ervoor dat overtollige haren sneller meekomen met de ontlasting. Zo is er minder kans op haarballen.

Wil je meer weten over onze CaroCroc Indoor? Neem dan gerust even contact op. Of kom langs bij een van onze verkooppunten.