Hitte bij katten - CaroCroc

Hitte bij katten

De meeste katten houden van het zomerzonnetje op hun bol. Over het algemeen verdragen ze de hitte dan ook vrij goed. En tóch krijgen katten soms last van de tropische temperaturen in ons kikkerlandje. We vertellen je er alles over en geven je een aantal praktische tips. Lees je mee?

Volg ons op social

Wat hitte doet bij katten

Katten houden van warmte. Het is niet voor niets dat ze zich in de winter vaak nestelen op de verwarming. Of in de lente genieten van de eerste zonnestralen die door het raam stralen. Van nature zijn katten goed beschermd tegen hitte. Hebben ze het toch te warm? Het zijn slimme dieren. Ze zoeken vanzelf een koel of schaduwrijk plekje op of passen hun dag- en nachtritme aan. Buitenkatten liggen overdag bijvoorbeeld graag te luieren en worden ’s nachts actief. Oververhitting komt bij katten dan ook zelden voor.

Hoe kun je je kat afkoelen bij hitte?

Ondanks dat katten goed tegen hitte kunnen, hebben ze het toch soms té warm. Een vacht werkt namelijk isolerend. In de winter houdt het warmte binnen; in de zomer houdt het warmte buiten. Hierdoor kunnen katten hun warmte niet altijd goed kwijt. Met name tijdens een (plotselinge) hittegolf levert dit soms problemen op. Katten die het warm hebben vertonen vaak lusteloosheid, verminderde eetlust en versnelde ademhaling.

Tips voor katten tijdens hitte

Hoe je het leven van je pluizenbol wat aangenamer maakt tijdens een warme periode? We geven je een aantal tips.

  1. Maak kattenijsjes. Super simpel! Vul ijsvormpjes met brokjes en wat water. Let wel op: geef deze ijsblokjes niet direct aan je huisdier. Doe ze liever in het drinkbakje. Smullen én afkoelen maar.
  2. Zorg voor voldoende drinken. Het helpt om op verschillende plekken een bakje met vers water neer te zetten. Katten drinken vaak te weinig. Met warm weer is het wél heel belangrijk dat ze voldoende drinken. Zet de waterbakjes daarom op plekken die kat vaak passeert. Een drinkfontein kan ook helpen!
  3. Creëer een aangenaam briesje. Bijvoorbeeld met een ventilator. Veel katten vinden het heerlijk om daar languit voor te gaan liggen.
  4. Maak de tuin zomerproof. En nee, dan hebben we het niet over een flinke loungeset en complete buitenkeuken. Creëer koele plekjes in de schaduw, bijvoorbeeld onder een parasol of boom. Mag je kat normaal niet naar buiten? Zorg dan voor een omheining om je tuin.
  5. Keep it cool. Een warme zomerdag is niet het moment om intensief te spelen met je kat. Dus. Laat die kattenhengel even met rust!

 

Is je kat toch bevangen door de hitte?

Deze tips helpen je bij het afkoelen van je kat tijdens hitte. Vertoont je kat toch symptomen van oververhitting? Zoals desoriëntatie, lusteloosheid, overgeven of hijgen? Bel direct de dierenarts en begin zelf alvast met koelen. Leg bijvoorbeeld een lauwe, natte handdoek op de buik van je kat. Ga vervolgens direct naar de praktijk.

Heb je nog vragen? We helpen je graag. Neem gerust contact met ons op.