Hoe katten de wereld zien - CaroCroc

Hoe katten de wereld zien

Heb je jezelf ooit afgevraagd hoe jouw kat de wereld ziet? Hij ziet de wereld niet alleen anders, hij hoort ook een hele andere wereld! Wij vertellen je hoe de kat de wereld ziet.

Volg ons op social

Om een kat beter te leren begrijpen nemen wij je mee voor een kijkje op de wereld vanuit een kat. Want hoe ziet de wereld er voor hen eigenlijk uit? Het zicht, gehoor en reukvermogen is namelijk anders dan bij de mens. Bovendien hebben katten nog wat extra’s: tastharen.  Duik je met ons mee in de wereld van de kat?

Zicht

Een kat ziet veel minder details, kleuren en vormen dan wij zien. Een kattenoog is voornamelijk gericht op jacht in het donker. Bij slecht licht is het zicht van een kat tot wel acht keer beter dan het zicht van de mens. Dit komt omdat de kat over meer staafjes in het netvlies beschikt die zorgen voor een goed nachtzicht. Voor de jacht is het ook belangrijk dat de kat bewegingen snel waarnemen. Dit gaat bij de kat gemakkelijker omdat de kat een gezichtsveld van 200 graden heeft. Ter vergelijking: de mens heeft een gezichtsveld van 180 graden.

Hoewel katten over meer staafjes in het netvlies beschikken voor een goed nachtzicht, beschikken zij over minder kegeltjes dan de mens. Kegeltjes zorgen ervoor dat kleuren goed onderscheiden kunnen worden. Hierdoor zien katten (net als honden) minder kleuren en details. Ze zien enkel blauw en groen tinten. Rood is een kleur zij niet kunnen waarnemen. Wanneer het licht is kunnen mensen dus veel beter zien dan katten. Voorbeeld: eens mens kan vanaf 30 tot 60 meter waarnemen, een kat kan dit vanaf zo’n 6 meter.

Gehoor

Katten kunnen enorm goed horen. Dit komt omdat zij meer frequenties horen dan wij als mens horen. Een volwassen kat kan geluiden horen van ongeveer 50.000 Hz en bij jonge katten ligt deze gehoorgrens zelfs op 100.000 Hz. Ter vergelijking: een mens met een goed gehoor hoort 20.000 Hz. Katten horen zelfs beter dan honden! Je kan je dus voorstellen dat zij dus veel meer geluidjes horen dan wij. Dit is waarom katten geluiden filteren. Vind de kat het geluid niet interessant? Dan filtert hij dit geluid weg. Vind de kat het geluid wel interessant? Dan richten de kattenoren zich door middel van automatische reflexen richting de geluidsbron. Hiermee kunnen ze deze geluiden (van de prooi) goed waarnemen.

Reuk

Wist je dat ook het reukvermogen van de kat beter is dan van de mens? Een kattenneusje kan tot wel 80 miljoen geuren herkennen en verwerken, bij een mens is dit slechts 5 miljoen. Katten hebben een extra orgaan waarmee zij kunnen ruiken. Dit reukorgaan (het orgaan van Jacobsen) vind je in het gehemelte vlak achter de tanden. De kat moet dit orgaan zelf bewust gebruiken. Wanneer de kat dit orgaan gebruikt zal hij ‘flehmen’: via de mond ademt de kat lucht in, hij krult zijn bovenlip op waardoor het lijkt alsof hij grijst. Vervolgens wordt net als bij de neus, de geur doorgestuurd naar de hersenen, waar de geur herkent zal worden.

Deze goede neus gebruikt de kat met name voor het herkennen van voedsel en seksuele geuren. Verrassend genoeg niet om het spoor van een prooi na te jagen.

Tastzin

Zoals je waarschijnlijk zal weten hebben katten tastharen (snorharen) op het gezicht. Maar wist je ook dat katten behalve snorharen ook tastharen op de achterkant van de voorpoten hebben? Deze tastharen zijn uiterst gevoelig en reageren op aanrakingen en temperatuurverschillen. Een kat kan met deze tastharen nauwkeurig voelen. Een slechtziende kat óf een kat die in het donker loopt, bepaald door middel van zijn snorharen of hij door een nauwe opening past. Met de tastharen op de achterkant van de poten kan de kat de positie van zijn gevangen prooi bereken.

Bovendien bieden de tastharen op het voorhoofd de ogen van de kat bescherming. Wanneer er een voorwerp tegen de tastharen aan komt, zal de kat zijn ogen sluiten.