Altijd al willen weten hoe jouw kat de wereld ziet? Dan hebben we goed nieuws. Vandaag duiken we in het perspectief van een kat. We leggen niet alleen uit wat en hoe ze zien, maar vertellen ook over hun gehoor, reuk en tast. Benieuwd? Scrol dan even naar beneden.
Het zicht van een kat
Het zicht van een kat is anders dan dat van ons als mens. Zo zien ze een stuk minder details, kleuren én vormen dan wij. Dit komt doordat het zicht van een kat is geoptimaliseerd voor de jacht. Hun focus ligt vooral op het waarnemen van bewegingen.
Welke kleuren zien katten?
Katten zien de wereld in een beperkt kleurenpalet. Wij mensen zien ontzettend veel kleuren, katten nemen voornamelijk blauwe en groene tinten waar. Hoe dit komt? Ze hebben minder kegeltjes in hun netvlies. Die kegeltjes zijn essentieel voor het onderscheiden van kleuren. Rood is een kleur die voor katten vrijwel onzichtbaar is.
Hoe zien katten in het donker?
Katten staan bekend om hun buitengewone vermogen om in het donker te zien. Sterker nog: bij slecht licht is het zicht van een kat tot wel acht keer beter dan het zicht van de mens. Dat is te danken aan een aantal kenmerken in hun ogen.
In vergelijking met mensen hebben katten een veel groter aantal staafjes (fotoreceptorcellen) die verantwoordelijk zijn voor het waarnemen van licht. Daarnaast hebben katten een reflecterende laag (tapetum lucidum) achter het netvlies. Die laag versterkt het beschikbare licht door het dóór het netvlies terug te kaatsen. Precies daarom navigeren en zien katten perfect in het donker.
Hoe zien katten mensen?
Katten vertrouwen op hun reukvermogen en gehoor om menselijke aanwezigheid waar te nemen. Ze pikken geuren op die wij niet opmerken en horen ze frequenties die buiten ons bereik liggen. Ook lichaamstaal en bewegingen spelen een rol in hoe katten mensen zien. Subtiele signalen die wij wellicht over het hoofd zien – zoals het knipperen met onze ogen of de manier waarop we onze handen gebruiken – hebben grote betekenis voor katten. Hun perceptie van ons wordt dus gevormd door zintuigelijke waarnemingen en instinctieve interpretaties van menselijk gedrag. Wil jij jouw kat beter begrijpen? Lees dan ons blog over de lichaamstaal van de kat.
Het verfijnde gehoor van een kat
Zoals we al vertelden hoort een kat frequenties die buiten ons bereik vallen. Een volwassen kat kan geluiden horen van ongeveer 50.000 Hz en bij jonge katten ligt deze gehoorgrens zelfs op 100.000 Hz. Ter vergelijking: een mens met een goed gehoor hoort 20.000 Hz. Katten horen zelfs beter dan honden! Je kan je dus voorstellen dat zij dus veel meer geluiden horen dan wij. Dit is waarom katten geluiden filteren. Vind de kat het geluid niet interessant? Dan filtert hij dit geluid weg. Vind de kat het geluid wel interessant? Dan richten de kattenoren zich door middel van automatische reflexen richting de geluidsbron. Hiermee kunnen ze deze geluiden (van de prooi) goed waarnemen.
Een krachtig reukvermogen
Wist je dat ook het reukvermogen van de kat beter is dan van de mens? Een kattenneus herkent en verwerkt tot wel 80 miljoen geuren. Bij een mens is dit ‘slechts’ 5 miljoen. Katten hebben een extra orgaan waarmee zij ruiken. Dit reukorgaan – het orgaan van Jacobsen – vind je in het gehemelte vlak achter de tanden.
De kat moet dit orgaan zelf bewust gebruiken. Wanneer een kat dat doet, gaat hij ‘flehmen’. Via de mond ademt hij lucht in en krult zijn bovenlip op waardoor het lijkt alsof hij grijnst. Vervolgens wordt net als bij de neus, de geur doorgestuurd naar de hersenen. Daardoor wordt de geur herkent. Deze goede neus gebruikt de kat met name voor het herkennen van voedsel en seksuele geuren. Verrassend genoeg niet om het spoor van een prooi na te jagen.
Hoe het zit met de tast van een kat
Katten hebben tastharen op hun gezicht en op de achterkant van hun voorpoten. Deze tastharen zijn heel gevoelig en reageren op aanraking en temperatuurverschillen. Een slechtziende kat óf een kat die in het donker loopt, bepaalt door middel van zijn snorharen of hij door een nauwe opening past. Met de tastharen op de achterkant van de poten berekent de kat de positie van zijn gevangen prooi. Ook handig: de tastharen op het voorhoofd bieden bescherming. Wanneer er iets tegen die haren aankomt, sluit de kat zijn ogen.
De wereld van jouw kat
Voor een kat draait alles om zintuigen die zijn aangepast voor jagen, verkennen en begrijpen. Van het scherpe nachtzicht tot het indrukwekkende gehoor en reukvermogen. Elk aspect van hun zintuigen draagt bij aan het unieke perspectief waarmee katten de wereld ervaren. Dus, de volgende keer dat je je kat ziet staren in het donker, bedenk dan dat hij een heel andere wereld ziet dan jij.
Heb jij onlangs een kitten in huis genomen? Wat leuk! Zorg voor een vliegende start met ons kittenpakket en vergeet de brokjeskiezer niet te doen om de perfecte voeding voor jouw nieuwe vriendje te vinden.