Je hond afkoelen bij hitte: 6 tips - CaroCroc

Je hond afkoelen bij hitte: 6 tips

Tropische temperaturen, een bruin kleurtje en elke dag de zon op je snoet. Heerlijk, toch? Voor jou misschien. Niet voor je viervoeter. Honden hebben last van hitte en raken de warmte maar moeilijk kwijt. Ze hijgen, zijn sloom en eten vaak pas als de zon onder is. Je hond afkoelen bij hitte? We geven je 6 handige tips. Lees even verder.

Volg ons op social

Heef je hond last van de hitte?

Het is belangrijk om je hond goed in de gaten te houden op zomerse dagen. Oververhitting ligt namelijk al snel op de loer. Wanneer je hond last heeft van de hitte, zal hij waarschijnlijk veel hijgen, warm aanvoelen en zwak overkomen. Is je trouwe vriend door de hitte bevangen? Met deze tips houd je je hond koel.

1. Vers water, de rest komt later

Honden hijgen veel bij warm weer. Dit is een natuurlijke manier om hitte kwijt te raken. Hierdoor verliezen ze echter enorm veel vocht. Zorg daarom altijd voor voldoende water op verschillende plekken in huis. Ververs dit ook een aantal keer per dag. Ga je een rondje wandelen? Neem een flesje vers drinkwater mee. Zo zorg je dat je hond altijd zijn dorst kan lessen.

2. Koel je viervoeter af met hondenijsjes

Zelfgemaakte hondenijsjes zijn perfect om honden af te koelen bij (extreme) hitte. Neem een waterdicht zakje of bekertje en doe er wat hondenbrokken in. Vul de rest met water en steek er een hondenkoekje in als stokje. Een paar uurtjes in de vriezer en voilà: een voedzame en verkoelende snack in één.

3. Laat je hond nooit alleen in de auto bij hitte

Logisch zou je zeggen. Maar het is (helaas) nog steeds nodig om mensen op dit risico te wijzen. Veel mensen onderschatten de temperatuur in de auto. Het hoeft buiten niet eens tropisch warm te zijn; de temperatuur in de auto loopt al snel op. Zelfs met een raam open of in de schaduw. Laat je hond daarom niet alleen in de auto bij hitte. En eigenlijk nooit!

4. Voer een tropenrooster in

Hoge temperaturen vragen om een aangepast wandelschema. Overdag is het vaak te heet. Alleen vóór zonsopgang is het koel genoeg om lang te wandelen. ’s Avonds na zonsondergang daalt de temperatuur iets, maar is de lucht nog erg warm. Kortom: vroeg opstaan voor een lange wandeling, de rest van de dag een aantal korte rondjes in de schaduw. Zorg ook dat je asfalt vermijdt. Dit wordt in de volle zon gloeiend heet!

5. Maak je hond nat bij hitte

Je hond nat maken bij hitte is een goede manier voor wat verkoeling. Een flinke plons in een zwembadje met koel water helpt al snel. Maar let op: vul dit zwembad nooit met ijskoud water. Het verschil met de omgevingstemperatuur is dan veel te groot. Levensgevaarlijk!

Lang niet alle honden duiken graag in het water. In dat geval kun je je hond afkoelen door regelmatig een koele, natte handdoek op zijn buik te leggen. Of spray met een plantenspuit water op zijn vacht. Doe dit trouwens alleen als je hond laat merken dat hij dit prettig vindt!

6. Zorg voor voldoende schaduw en verkoeling

Bij tropische warmte is het belangrijk om thuis de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Laat je hond bijvoorbeeld niet te lang in de zon liggen. Oók niet als hij daar zelf voor kiest. Heb je zon in de tuin? Creëer dan voldoende schaduwrijke plekken, bijvoorbeeld met een parasol of zonnescherm. Daarnaast zijn er diverse hulpmiddelen verkrijgbaar om je hond extra verkoeling te bieden, zoals een koelmat.

Help! Mijn hond is toch bevangen door de hitte

Met deze tips houd je het risico op oververhitting zo klein mogelijk. Merk je dat je hond toch symptomen van oververhitting laat zien? Grijp direct in. Breng je hond naar binnen, probeer hem te laten drinken en leg een lauwwarme doek op zijn poten. En het belangrijkste: contacteer direct de dierenarts.

Heb je nog vragen over het afkoelen van je hond bij hitte? Neem vooral contact met ons op. Wij staan voor je klaar!