Hond alleen thuis? Ontdek onze tips - CaroCroc

Hond alleen thuis? Ontdek onze tips

Terwijl je binnenwandelt met een volle boodschappentas valt je oog op een half aangevreten stoelpoot. Als de baas van huis is… Geen zorgen. Wij delen de beste tips om te voorkomen dat je hond ongewenst gedrag vertoont of angstig is. Lees je mee?

Volg ons op social

Hoe leer je een hond alleen thuis te zijn?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het belangrijkste? Dat is vertrouwen. Je trouwe vriend moet namelijk weten dat je altijd weer terugkomt. Je kan je vast voorstellen dat dit tijd én aandacht nodig heeft. Wanneer je dit goed aanpakt wordt de situatie voor zowel je hond als voor jou prettiger. Probeer deze tips daarom na te leven.

1.  Neem geen uitgebreid afscheid

Het is de bedoeling dat jouw tijdelijke afwezigheid voor je hond een saaie gebeurtenis is. Neem dus rustig en kort afscheid. Lang knuffelen? Dat kan je beter niet doen. Het helpt vaak om een vaste, korte zin te zeggen als je weggaat. Denk aan ‘tot straks’. Dit is voor je hond een signaal dat je terugkomt en dat hij zich veilig kan voelen. Ga nooit stiekem weg.

2.  Bouw de tijd dat je hond alleen thuis is langzaam op

Start met korte periodes van huis te gaan. Begin bijvoorbeeld met 5 minuten boven de was opvouwen en ga de volgende keer 10 minuten met de buurvrouw kletsen. Bouw dit langzaam op en overhaast niets. Het beste is om je hond het tempo te laten bepalen. Je merkt vanzelf aan hem of je te lang weg bent geweest.

3.  Zorg voor een vaste plek

Het is belangrijk om een vaste, veilige plek te creëren voor je hond als hij alleen thuis is. Idealiter is dit een afsluitbare plek zoals een bench. Laat je viervoeter in het begin wennen aan deze ruimte zodat hij zich hier comfortabel voelt. Zorg ook voor voldoende vermaak. Hierdoor voorkom je verveling én vernieling van je spullen. Een win-winsituatie dus.

4. Hond alleen thuis? Blijf niet té lang weg

Zorg dat je nooit langer wegblijft dan je hond aankan. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot 6 uur achter elkaar alleen te laten. Hoe lang precies mogelijk is, verschilt per individu. Jij voelt dit als baasje vaak zelf het beste aan.

5. Beloon vooraf, niet achteraf

Vaak wordt de fout gemaakt om de hond te belonen op het moment dat je terugkomt. Daarmee wordt het doel echter niet bereikt. Je hond moet juist het moment dat je weggaat gaan waarderen. Ons advies? Geef je hond alleen een beloning als je weggaat. Bij voorkeur iets waar hij wat langer over doet. Zo gaat de aandacht wat langer naar iets lekkers en niet naar jou. Onze worst met kip is bijvoorbeeld perfect om te verstoppen in voerspeelgoed. Daar voelt je hond zich kiplekker door.

6. Maak je hond moe voordat hij alleen thuis is

Geef je hond voordat hij alleen thuis is een goede work-out. Ga bijvoorbeeld een lange boswandeling maken of laat hem achter een balletje aanrennen. En ook mentale stimulatie maakt je hond vermoeid. Laat hem dus vooral lekker snuffelen. Eén ding is zeker. Je hond vertrekt snel naar dromenland zodra hij zijn mand of kussen raakt!

7. Straf je hond niet

Straf je hond nooit voor zijn gedrag als hij toch eens blaft, plast of sloopt. Dit gedrag ontstaat immers vanuit spanning of angst. Als je hem straft wordt dat alleen maar erger. Angst verdwijnt namelijk niet door je hond te straffen. Hij kan er bovendien niets aan doen dat hij zich zo voelt.

Je hond alleen thuis laten?

Besteed genoeg aandacht aan de training en bekijk de behoeften van jouw hond. Wat je ook doet; volg je eigen gevoel. Elk huisdier anders. Is je hond veel alleen thuis? Overweeg om een oppas of uitlaatservice in te schakelen.

Wil je meer weten over het beste voer voor jouw huisdier? Neem gerust contact met ons op of kom langs bij één van onze verkooppunten.