Hond met ondergewicht: oorzaken, risico's en tips - CaroCroc

Hond met ondergewicht: oorzaken, risico’s en tips

Wat als je hond ondergewicht heeft? In dit artikel vertellen we meer over de oorzaken, risico's én geven je praktische tips. Lees snel verder.

Volg ons op social

Als hondenbaasje wil je dat je hond gezond en gelukkig is. Natuurlijk hoort daar een goed gevuld buikje bij. Tegenwoordig heeft zo’n 50% van de honden (licht) overgewicht. Maar wat als je hond te dun is? In dit artikel vertellen we meer over de oorzaken, risico’s én geven je praktische tips.

Hoe weet je of een hond te dun is?

Honden hebben, net als mensen, verschillende lichaamsvormen. We hebben het dan natuurlijk niet over een zandloper- of appelfiguur. Maar een windhond ziet er bijvoorbeeld altijd slank uit. Een bulldog is van nature juist wat ronder.

Hoe weet je of je hond te dun is? De stelregel is dat je de ribben van je hond niet moet kunnen zien, maar wél moet kunnen voelen. Ook uitstekende botten (zoals de heupen of schouderbladen) zijn een signaal van ondergewicht.

Hond is mager: mogelijke oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot ondergewicht bij honden.

  1. Voeding van slechte kwaliteit

Eén van de meest voorkomende oorzaken van ondergewicht is dat een hond niet genoeg voeding krijgt óf dat het voer niet genoeg voedingsstoffen bevat. Honden hebben een uitgebalanceerd dieet nodig met voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.

  1. Hond is mager door wormen

Parasieten zoals wormen verstoren de opname van voedingsstoffen. Het resultaat? Gewichtsverlies, zelfs als je hond eet als een wolf. Regelmatig ontwormen is daarom cruciaal.

  1. Medische aandoeningen

Sommige gezondheidsproblemen zorgen ervoor dat honden afvallen of moeite hebben om op gewicht te blijven. Denk aan spijsverteringsproblemen, nier- of leverziekten of een allergie.

  1. Stress of angst

Grote veranderingen, zoals een verhuizing of een nieuw huisdier, maken je hond best van slag. Sommige honden reageren op stress of angst door minder te eten.

  1. Oude hond is mager

Oudere honden hebben soms moeite met gewicht vasthouden. Vaak komt dit door een combinatie van minder spiermassa en eetlust. Ook hebben oudere honden specifieke voedingsbehoeften waaraan de normale brokken niet altijd voldoen. Onze senior brokken zijn heel geschikt voor honden die genieten van hun oude dag.

 

 

Mijn hond is te dun: de risico’s

Honden met ondergewicht lopen het risico op een aantal gezondheidsproblemen.

  • Zwakkere weerstand. Minder voeding betekent minder energie om ziektekiemen af te weren. Hierdoor kan je hond sneller ziek worden.
  • Onderkoeling. Honden hebben vet nodig om warm te blijven. Vooral als je een hond hebt die dol is op buiten spelen in de winter, is een laagje vet belangrijk.
  • Spierverlies. Zonder voldoende voeding verliest je hond spiermassa. Dit leidt tot zwakte en moeite met dagelijkse bewegingen.

 

Tips als je hond ondergewicht heeft

Heeft je hond ondergewicht? Tijd om daar iets aan te doen. Hier volgen een aantal tips die je helpen om je viervoeter weer gezond en fit te maken.

  1. Raadpleeg de dierenarts. Het is belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts. De dierenarts kan een medische oorzaak uitsluiten en je advies geven over voeding en supplementen.
  2. Zorg voor calorierijk, voedzaam eten. Geef je hond voeding van hoge kwaliteit, met genoeg eiwitten en vetten. Er zijn speciale brokken beschikbaar voor honden die moeten aankomen, vol met alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. CaroCroc High Energy is een mooi voorbeeld.
  3. Verdeel de maaltijden. Sommige honden hebben moeite om grote maaltijden in één keer op te eten. Probeer dan kleinere maaltijden te geven, meerdere keren per dag.
  4. Maak het eten aantrekkelijker. Voeg een beetje natvoer of een smakelijke topping (zoals zalmolie of schapenvet) toe aan het voer van je hond.

 

CaroCroc staat voor je klaar

Heeft jouw hond ondergewicht en heb je daar nog vragen over, bijvoorbeeld over de juiste voeding? Doe de brokjeskiezer, kom langs bij één van onze verkooppunten of neem contact met ons op. Onze specialisten helpen je graag!