1. Wacht niet te lang met het trainen van je hond
En met niet te lang bedoelen we: begin direct met trainen. Ook als puppy. Jonge pups kunnen natuurlijk niet direct moeilijke oefeningen uitvoeren. Dat begrijpen we. Maar het is wél slim om te beginnen met basisopdrachten. Na verloop van tijd krijg je een diepere band met je hond en raakt hij gewend aan het trainen. Hierbij is een goed begin het halve werk.
2. Houd de training met je hond kort
Een goede training duurt slechts enkele minuten. Een paar minuten trainen met volle concentratie is namelijk best lang voor je hond. Doe liever meerdere sessies per dag. Zorg er dan wel voor dat er genoeg tijd tussen de trainingen zit. Als de training van je hond te lang duurt, laat hij signalen zien. Hij loopt bijvoorbeeld weg, reageert langzamer of is snel afgeleid. Herken je deze signalen? Stop de training en pak het op een later moment weer op.
3. Beloon je hond tijdens het trainen
Je behaalt niet vanzelf resultaat uit de training met je hond. Hier heb je beloningen voor nodig. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar voor veel baasjes is het best lastig. Want wat is nou een goede beloning? Een koekje, speeltje of lovende woorden? Onze tip: bedenk een top 3 beloning. Een moeilijke oefening verdient de lekkerste beloning, zoals een stukje CaroCroc worst. Is de oefening minder moeilijk? Beloon dan bijvoorbeeld met een trainingssnoepje of aai over de bol. Zo houd je de training voor je hond de moeite waard. Je leest hier alles over het trainen van je hond met een beloning.
4. Je hond trainen? Werk in kleine stapjes en ben geduldig
Met grote stappen lijk je misschien snel te gaan. Maar bij foutjes zak je juist verder terug. Werk daarom in kleine stapjes bij het trainen van je hond. Dit geeft je hond veel zelfvertrouwen. Merk je dat de training te snel gaat voor je hond? Verdeel de oefening in kleinere stapjes, zorg voor weinig afleiding en maak de sessies nog wat korter.
Je hond trainen kost tijd. En elke hond leert in een ander tempo. Wees daarom geduldig. Gefrustreerd raken is niet bevorderlijk voor de training. Zorg daarbij ook dat je maar één keer het commando geeft. Een valkuil is om het commando meerdere keren te herhalen als je hond het niet direct uitvoert. Dit schept echter alleen maar verwarring.
5. Zorg dat je alle aandacht voor je hond hebt
Trainen is hard werken voor je hond. Jij als trainer begeleid hem daarbij. Zorg dan ook dat je je tijdens de training volledig op je hond richt. Zet je telefoon uit en vraag anderen in huis om even iets anders te gaan doen. Kies ook voor een rustige ruimte om te oefenen. Zo behaal je, zeker in het begin, het meeste resultaat. Later kun je meer afleiding toevoegen. Ook dat is training voor je hond!
6. Ben altijd consistent tijdens het trainen van je hond
Consistentie is cruciaal bij het trainen van je hond. Als je niet consistent bent, breng je je hond in verwarring en kan hij ongewenst gedrag vertonen. Een mooi voorbeeld is de bank. Je viervoeter mag hier niet op. Maar op die luie zondag is het wel héél gezellig… Natuurlijk, dat begrijpen we. Maar je hond begrijpt het niet als hij op maandagavond tijdens Lingo weer netjes op de grond of in zijn mand moet blijven. Ben en blijf daarom consistent.
7. Fouten maken mag!
Voor je hond is een ‘foei’ of ‘nee’ tijdens het trainen erg demotiverend. Hij is iets nieuws aan het leren. Dan mogen er toch foutjes gemaakt worden? En zo is het maar net. Straf je hond daarom niet tijdens het trainen. Dit werkt niet en het zorgt er zelfs voor dat je stapjes achteruitgaat in je training. Maakt je hond tijdens het trainen een fout? Doe dan niets. Wacht even en probeer het opnieuw.
Je hond trainen?
Blijf consistent, houd de trainingssessies kort en heb geduld. Elk huisdier is anders. Kijk dus altijd naar de specifieke behoeften van jouw hond. Met bovenstaande tips behaal je gegarandeerd succes met je training.
Heb je nog vragen? Of wil je meer weten over het beste voer voor jouw hond? Neem gerust contact met ons op of kom langs bij één van onze verkooppunten.