8 tips om het trainen van jouw hond een succes te maken - CaroCroc

8 tips om het trainen van jouw hond een succes te maken

Het trainen van een hond is voor sommigen een hele uitdaging. Met de juiste tips achter de hand zal je effectief en met plezier trainen met je hond.

Volg ons op social

Het trainen en opvoeden van honden vereist veel geduld, doorzettingsvermogen en plezier. Wij geven je 8 tips om het trainen van jouw hond een succes te maken. Je kan deze tips gebruiken voor het trainen van een pup, maar ook voor het trainen van een volwassen hond. Zo wordt het trainen van jouw hond een succes!

1. Zorg voor een plan

Bedenk goed wat je jouw hond precies wil leren en hoe je dit aan gaat pakken. Een duidelijk plan is niet alleen fijn voor jezelf maar ook voor jouw hond.

Voorbeeld: je wil dat jouw hond niet schooit tijdens het eten

  • Je wilt dat jouw hond in de mand ligt tijdens het eten
  • Je geeft de hond geen aandacht meer als hij schooit
  • Je geeft de hond aandacht en beloningen als hij in zijn mand ligt tijdens het eten


2. Houd het kort

Tijdens het trainen vraag je van jouw hond opperste concentratie. het is daarom van belang om de trainingssessies kort te houden. Train maximaal 5 minuten per sessie. Je kan meerdere keren per dag trainen met jouw hond.

Wist je dat je aan jouw hond kan merken wanneer zijn concentratie verminderd? Ze reageren langzamer.

3. Beloon jouw hond

Belonen is bij het trainen van een hond erg belangrijk. Een beloning als CaroCroc worst met lam is voor jouw hond waardevol. Hiervoor zal hij goed zijn best doen. Is jouw hond te gefixeerd op de beloning? Dan is de beloning misschien wel té lekker. Je zou dan eens kunnen proberen om brokken te gebruiken als beloning.

4. Focus

Zorg dat je niet afgeleid raakt tijdens de training door bijvoorbeeld je telefoon, de televisie of de kinderen. Kies een rustige ruimte om te trainen met jouw hond. Wanneer hij de oefening onder de knie heeft kan je de training gaan uitvoeren in andere omgevingen met (meer) prikkels. De trainingen zijn op deze manier het effectiefst.

5. Geen herhaling

Tijdens het trainen van een hond ben je als baasje snel geneigd om het commando te herhalen tot de hond het verzoek uitvoert. Echter is het voor de hond alleen maar verwarrend om het commando ‘zit, zit, zit, Billie zit, zit, ga eens zitten, zit’ te krijgen. Door het commando 1 keer te geven, zal dit voor jouw hond zo min mogelijk verwarring opleveren.

Voor het beste resultaat zorg je dat je volledige aandacht hebt van je hond, vervolgens geef je het commando 1 keer. Wacht 10 tot 15 seconden. Wanneer jouw hond niet heeft gereageerd, is de opdracht misschien te moeilijk. Je zou het nog eens kunnen proberen, maar de kans is groot dat het weer niet lukt. Ga in dat geval een stap terug in de training en bouw de training op in kleinere stapjes.

6. Fouten maken mag

Springt jouw hond toch een keer tegen iemand aan terwijl je hem dit eindelijk had afgeleerd? Geen probleem! Probeer het gewoon weer opnieuw. Van fouten kan je leren, zowel jouw hond als jij als baasje. Pak de trainingen vanaf dit moment gewoon weer op en bekijk eens of je het plan (in sommige situaties) aan zou moeten passen.

7. Ben consequent

Tijdens het trainen van een hond is consequentie belangrijk. Train je jouw hond zodat hij niet meer tegen mensen op springt? Zorg dan dat je dit consequent traint, ook als zijn favoriete oma op visite komt is het belangrijk geen aandacht te geven als de hond springt. Door consequent te zijn weet jouw hond precies wat je van hem verwacht en zal hij geen gemixte signalen ontvangen.

8. Maak plezier!

Vergeet tot slot niet om plezier te maken tijdens het trainen van jouw hond. Het opvoeden en trainen van je hond gaat niet vanzelf, maar met het juiste plan hoeft het niet moeilijk te zijn. Geniet van het trainen en samenwerken en beloon jouw hond en jezelf regelmatig.

 

Wil je op de hoogte blijven van leuke winacties, interessante informatie over honden en katten en weetjes over onze brokken? Volg ons dan op Facebook en Instagram.