Zie jij door de bomen het bos niet meer? - CaroCroc

Zie jij door de bomen het bos niet meer?

Je ziet tegenwoordig steeds meer populaire termen voorbij komen als je kijkt naar hondenvoer. Hypoallergeen, graanvrij, tarweglutenvrij, brokken voor gevoelige maag- en darmen. Maar welk voer is nou geschikt voor jouw hond? We snappen dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Daarom leggen we de begrippen voor je uit.

Volg ons op social

Hypoallergeen

Bij het woord hypoallergeen draait het met name om een zo beperkt mogelijk aantal intacte dierlijke eiwitbronnen. Het liefst maar één eiwitbron. Brokken met maar één eiwitbron zijn dus de beste drager van de titel hypoallergeen. Doordat je maar voor een eiwitbron kiest, is de kans op een gevoelige reactie lager. Wanneer een hond gevoeligheden vertoont kan dit voortkomen door een bepaalde soort eiwitbron. Vaak worden dezelfde soort eiwitbronnen gebruikt in verschillende soorten voer. Het kan daarom uitkomst bieden om eens een eiwitbron te proberen die minder vaak gebruikt wordt, zoals lam.

Kortom, een hypoallergene brok bevat:

  • Zo min mogelijk intacte dierlijke eiwitbronnen, het liefst één.
  • Een eiwitbron (zoals lam) die niet vaak in ander hondenvoer gebruikt wordt.

Maar wanneer heeft jouw hond nou hypoallergeen voer nodig? Hypoallergeen voer zal geen of weinig allergische reacties uitroepen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat driekwart van de allergische honden, allergisch is voor (dierlijke) eiwitten.  Hypoallergeen voer is dus geschikt wanneer jouw hond een voedselallergie of voedselintolerantie heeft.

Graanvrij  

Een andere term die je steeds vaker voorbij ziet komen is graanvrij voer. Er zijn enorm veel verschillende granen, zoals rijst, mais, rogge, tarwe, gerst enzovoorts. Je vindt deze granen vaak terug in de samenstelling van een hondenbrok. Granen zijn bijvoorbeeld goed voor de spijsvertering, geven energie en zijn voedzaam.

Vaak wordt gedacht dat een voedselovergevoeligheid veroorzaakt wordt door (de eiwitten in) granen. Echter komt het vaker voor dat jouw viervoeter overgevoelig is voor (dierlijke) eiwitten. Toch zijn er ook honden die (de eiwitten in) granen niet kunnen verdragen. Voor deze honden is een graanvrij recept de perfecte oplossing. De granen in een graanvrij recept worden vervangen door bijvoorbeeld aardappel. Hierdoor krijgt jouw viervoeter alsnog de benodigde energie en voedingsstoffen binnen.

Tarweglutenvrij

Ook de term tarweglutenvrij zal je regelmatig voorbij zien komen. Wat is nou het verschil tussen een graanvrij en tarweglutenvrij recept? Gluten is een verzamelwoord voor eiwitten in graan. Tarwegluten zijn dus de eiwitten uit het graan tarwe. Tarwe is een graan dat je vaak terug ziet in hondenvoer, voor honden met een gluten overgevoeligheid zal dit dus in veel gevallen problemen opleveren. Tarweglutenvrije recepten bevatten dus geen tarwegluten: eiwitten uit tarwe.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle granen gluten bevatten. Zo bevat rijst geen gluten. Op deze manier kan jouw hond de brokken heerlijk opsmullen en nog steeds energie en vezels uit granen halen.

Gevoelige maag- en darmen

Tot slot hebben we nog het hondenvoer dat speciaal ontwikkeld is voor honden met gevoelige maag en darmen. Wat maakt deze brok nou anders dan anderen? Een gevoelige maag en darmen hebben vaak te maken met reacties op eiwitbronnen. Daarom zie je vaak dat brokken voor honden met gevoelige maag- en darmen hypoallergeen zijn en/of tarweglutenvrij. Ook zijn deze brokken vaak samengesteld met licht verteerbare ingrediënten zoals rijst en mais. Regelmatig bevatten deze brokken een ondersteunend ingrediënt zoals bietenpulp. Bietenpulp draagt bij aan een goede darmflora en goede kwaliteit van de ontlasting.

Wil je meer informatie over honden met gevoelige maag- en darmen? Dan is dit artikel interessant voor jou!