Insecten en parasieten bij katten - CaroCroc

Insecten en parasieten bij katten

Zomer, een heerlijke tijd voor mens en dier! Het is belangrijk om juist tijdens de zomer een aantal zaken goed in de gaten te houden voor jouw kat. Insecten en parasieten liggen namelijk op de loer.

Volg ons op social

Insecten, maar ook parasieten, kunnen voor behoorlijk wat overlast zorgen bij jouw kat. Hieronder een aantal tips om overlast te voorkomen en te verhelpen.

Bijen en wespen bij katten

In de zomer vertoeven veel insecten zoals bijen en wespen in jouw tuin. Vooral jonge katten spelen hier graag mee. Zij zien geen gevaar! Voelt de bij of wesp zich bedreigd, dan kan zij uit zelfverdediging steken. Geen plezierig ervaring voor jouw kat! Zeker niet wanneer hij een bij of wesp inslikt.

Is jouw kat door een bij in zijn poot gestoken, verwijder dan de angel en koel de poot. Blijft het bij een dikke poot, kijk het dan even aan. Neem, wanneer de kat begint te braken of hijgen of wanneer zijn hoofd opzwelt, contact op met jouw dierenarts.

Bijen en wespen hond

Kikkers en padden 

Sommige katten spelen graag met kikkers en padden. Amfibieën hebben een klein beetje gif in de huid waarvan katten, als zij er veel aan likken, stoned kunnen worden. Sommige katten vinden dit zo prettig dat zij dit blijven doen.

Vlooien bij katten

Vlooien zijn vervelende parasieten. Ze veroorzaken pijn en jeuk bij jouw kat. Daarnaast kunnen vlooien eitjes van de lintworm bij zich dragen. Eet jouw kat een besmette vlo, dan kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zo geïnfecteerd raken. Sommige katten zijn overgevoelig voor het speeksel van de vlo. Wanneer zij gebeten worden, ontstaat een allergische reactie waarna zij zich soms tot bloedens toe krabben en bijten. Bij een vlooienplaag is het belangrijk de cyclus op twee plaatsen te doorbreken; Door volwassen vlooien te doden en door de eitjes, larven en poppen te bestrijden. Hiervoor zijn diverse middelen verkrijgbaar.

Teken bij katten

Teken zijn kleine spinachtige insecten die vooral in bomen en struiken voorkomen. Ze variëren in grootte van een halve tot enkele millimeters. Teken zijn parasieten die zich in de huid vastbijten en voeden met het bloed dat zij opzuigen. Dit kan tot een lichte ontsteking leiden, maar het wordt pas gevaarlijk als de teek drager is van bijvoorbeeld de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Controleer jouw kat daarom regelmatig op teken. Heeft jouw kat een teek, verwijder deze dan met een tekenpincet. Klem de pincet om de basis van de teek en trek hem met een draaiende beweging uit de huid. Een besmette teek draagt zijn ziektekiemen vaak pas na 24 uur over.

 

Wormen bij katten

Wormen zijn schadelijk voor de gezondheid van jouw kat. Iedere kat loopt het risico om wormen te krijgen, die zij over kunnen brengen op mensen. Met name jonge kinderen zijn hier vatbaar voor. Ontwormen is een onderdeel van de basisverzorging van jouw kat. De meest voorkomende wormen in Nederland zijn de spoelworm en lintworm. Deze wormen leven in de dunne darm van jouw kat.

Spoelworm bij katten

De spoelworm is grauwwit van kleur, heeft een spits toelopend lichaam en kan zo’n 18 centimeter lang worden. Besmetting vindt plaats door het eten van besmette prooien en uitwerpselen van een andere kat of knaagdier. Kittens kunnen ook besmet raken via eitjes die met de moedermelk meekomen. Het is moeilijk te zeggen of jouw kat besmet is met de spoelworm. Spoelwormen komen namelijk niet met de ontlasting mee. Neem het zekere voor het onzekere en ontworm jouw kat regelmatig.

Lintworm bij katten

De lintworm is plat en wit en kan wel één meter lang worden. De lintworm bestaat uit een kop met daarachter een aantal segmenten die eitjes bevatten. Wanneer de eitjes rijp zijn, laat het segment los en kruipt zelfstandig via de anus of ontlasting naar buiten. De vrijgekomen eitjes worden door vlooien gegeten. Vervolgens kan jouw kat besmet raken door een geïnfecteerde vlo te eten. Heeft jouw kat last van lintwormen, ontworm hem dan zo snel mogelijk. Herhaal de behandeling zodat je zeker weet dat de lintwormen daadwerkelijk dood zijn. Daarnaast is een goede vlooienbestrijding belangrijk om besmetting te voorkomen.

Wil je op de hoogte blijven van leuke winacties, interessante informatie over honden en katten en weetjes over onze brokken? Volg ons dan op Facebook en Instagram.