Insecten en parasieten bij honden - CaroCroc

Insecten en parasieten bij honden

Zomer, een heerlijke tijd voor mens en dier! Het is belangrijk om juist tijdens de zomer een aantal zaken goed in de gaten te houden voor jouw hond. Insecten en parasieten liggen namelijk op de loer.

Volg ons op social

Insecten, maar ook parasieten, kunnen voor behoorlijk wat overlast zorgen bij jouw hond. Hieronder een aantal tips om overlast te voorkomen en te verhelpen.

Bijen en wespen bij honden

In de zomer vertoeven veel insecten, zoals bijen en wespen, in jouw tuin. Uit speelsheid bijten of slaan honden er naar. Zij zien geen gevaar! Voelt de bij of wesp zich bedreigd, dan kan zij uit zelfverdediging steken.

Een bijen- of wespensteek kan een acute allergische reactie veroorzaken. Vaak zien we dan gezwollen oogleden, snuit en of oorschelpen. Deze zwellingen veroorzaken jeuk en pijn, soms gevolgd door een allergische shock doordat bloedvaten sterk verwijden.

Symptomen van shock zijn: ademhalingsmoeilijkheden (door zwelling van het strottenhoofd), gezwollen hoofd (oedeem), flauwte en keelgeluiden. Raadpleeg direct jouw dierenarts.

Bijen en wespen hond

Kikkers en padden bij honden

Sommige honden spelen graag met kikkers en padden. Deze amfibieën hebben een klein beetje gif in de huid waardoor honden, als zij er veel aan likken, stoned kunnen worden.

Vlooien bij honden

Vlooien zijn vervelende parasieten. Ze veroorzaken pijn en jeuk bij jouw hond. Daarnaast kunnen vlooien eitjes van de lintworm bij zich dragen. Eet jouw hond een besmette vlo, dan kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zo geïnfecteerd worden. Sommige honden zijn overgevoelig voor het speeksel van de vlo. Wanneer zij gebeten worden, ontstaat een allergische reactie, waarna zij zich soms tot bloedens toe krabben en bijten.

Bij een vlooienplaag is het belangrijk de cyclus op twee plaatsen te doorbreken; door volwassen vlooien te doden en door de eitjes, larven en poppen te bestrijden. Hiervoor zijn diverse middelen verkrijgbaar.

Teken bij honden

Teken zijn kleine spinachtige insecten die vooral in bomen en struiken voorkomen. Teken zijn parasieten die zich in de huid vastbijten en voeden met het bloed dat zij opzuigen. Dit kan tot een lichte ontsteking leiden, maar het wordt pas gevaarlijk als de teek drager is van bijvoorbeeld de Borrelia-bacterie. Die bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Controleer jouw hond daarom na iedere boswandeling op teken.

Heeft jouw hond een teek, verwijder deze dan met een tekenpincet. Een besmette teek draagt zijn ziektekiemen vaak pas na 24 uur over.

Wormen bij honden

99% van de honden is besmet met wormen. Aan een volwassen hond is vaak niet veel te zien. Bij een pup ligt dit anders. Zij kunnen hoesten, diarree hebben, snel gewicht verliezen, een doffe vacht krijgen, etc. Ook mensen kunnen door honden besmet raken. Kinderen en zwangere vrouwen lopen grote kans op wormbesmetting. De eitjes die mensen oplopen, maken dezelfde ontwikkelingsstadia door als bij de hond. Dit kan tot ernstige gezondheidsklachten leiden.

De meest voorkomende wormen in Nederland zijn de spoelworm en lintworm. Deze wormen leven in de dunne darm van jouw hond. Het zogenaamde sleetje rijden (met het achterwerk over de grond schuren) of snel vermageren zonder dieet of meer beweging, duidt vaak op wormbesmetting.

Spoelworm bij honden

De spoelworm is grauwwit van kleur, heeft een spits toe lopend lichaam en kan ongeveer 18 centimeter lang worden. Besmetting vindt plaats door het eten van besmette prooien en uitwerpselen van een andere hond of knaagdier. Pups kunnen in de baarmoeder besmet raken, maar ook via eitjes die met de moedermelk meekomen. Het is moeilijk te zeggen of jouw hond besmet is met de spoelworm. Spoelwormen komen namelijk niet met de ontlasting mee. Neem het zekere voor het onzekere en ontworm jouw hond regelmatig.

Lintworm bij honden

De lintworm is plat en wit en kan wel één meter lang worden. De lintworm bestaat uit een kop met daarachter een aantal segmenten dat eitjes bevat. Wanneer de eitjes rijp zijn, laat het segment los en kruipt zelfstandig via de anus of ontlasting naar buiten. De vrijgekomen eitjes worden door vlooien gegeten. Vervolgens kan jouw hond besmet raken door een geïnfecteerde vlo te eten.

Heeft jouw hond last van lintwormen, ontworm hem dan zo snel mogelijk. Herhaal de behandeling, zodat je zeker weet dat ze daadwerkelijk dood zijn. Daarnaast is een goede vlooienbestrijding belangrijk om besmetting te voorkomen.

Muggen / zandvliegen bij honden

De zandvlieg (klein, behaard mugje), die voorkomt in landen rond de Middellandse Zee, kan de parasiet Leismania donovani overbrengen. Deze parasiet veroorzaakt de ziekte Leishmania. De parasiet leeft van rode bloedlichaampjes die hij uiteindelijk vernietigt, wat kan leiden tot bloedarmoede, koorts en huidafwijkingen.

Zandvliegjes houden zich overdag verscholen, maar rond zonsondergang komen zij tevoorschijn. De beste remedie is om jouw hond ’s avonds binnen te houden. Dit is niet altijd gemakkelijk of gewenst. Daarom zijn er diverse middelen op de markt, die je ondersteunen bij de bestrijding van de zandvlieg.

Wil je op de hoogte blijven van leuke winacties, interessante informatie over honden en katten en weetjes over onze brokken? Volg ons dan op Facebook en Instagram.