Kat en baby. 6 handige tips! - CaroCroc

Kat en baby: 6 handige tips

Volg ons op social

Baby op komst? Een prachtig moment voor iedereen. Tenminste, voor bijna iedereen. Bij katten kan het voor stress zorgen. Het is immers best wennen als er ineens een baby in huis is. Geen zorgen: je kunt deze stress voorkomen. Onze tips helpen je verder!

1. Je kat voorbereiden op de baby: begin op tijd

Wil je je kat goed voorbereiden op de komst van de baby? Een goed begin is het halve werk. Dat katten een hekel aan baby’s hebben is een fabel. Maar je kat heeft wél tijd nodig. Begin daarom zo vroeg mogelijk met de voorbereiding. Zo went je pluizenbol sneller aan de veranderingen die komen zodra de baby er is.

2. Bouw nieuwe routines op

Je leven gaat met een baby aardig op de schop. Zo komt onder andere je dagschema er flink anders uit te zien. Katten houden echter van vaste routines in huis. Je raadt het al: dat botst. Probeer daarop te anticiperen en nieuwe routines op te bouwen. Denk aan andere voermomenten. Zo is je kat alvast gewend als de kleine er is. Scheelt veel stress!

3. Creëer veilige plekjes

Katten zitten vaak in een tweestrijd. Enerzijds willen ze overal bij zijn, anderzijds willen ze zich terugtrekken van de drukte. Vooral als er straks een baby is. De oplossing? Creëer hoge, veilige plekjes. Zo is je kat er tóch bij, maar wel met voldoende afstand. Schaf bijvoorbeeld een hoge krabpaal aan of maak de bovenkant van een kast vrij.

4. Je kat laten wennen aan baby(spullen)

Wanneer de baby er is, zijn er een hoop nieuwe indrukken voor je kat. Dit zorgt vaak voor angst en stress. De oplossing is simpel. Wennen!

  • Neem je kat regelmatig mee naar de kinderkamer. Laat ‘m ontdekken, rondsnuffelen en kopjes geven. Merk je dat dit voor spanning zorgt? Wat brokjes helpen al snel.
  • Gebruik crèmes en babypoeder die je óók gaat gebruiken zodra de baby er is. Zo is je kat alvast omringd met vertrouwde geuren.
  • Katten zijn gevoelig voor geluid. Het is niet te voorspellen wat je kat doet bij afwijkende geluiden. Want een kat in het nauw maakt rare sprongen. Laat hem daarom wennen aan babygeluiden. Vooral huilen is belangrijk!

Extra tip: katten zijn dol op warme slaapplekjes zoals de box van de baby. Het is belangrijk dat je (vanaf het begin) niet toe staat dat jouw kat de box als slaapplek gebruikt. Wanneer het wegjagen niet helpt kan je ballonnen of aluminiumfolie in de box leggen.

5. Zorg voor een fijne ontmoeting tussen je kat en baby

Tijd voor de ontmoeting! Eén ding is hierbij enorm belangrijk. Laat je kat het tempo en de afstand bepalen. Waarschijnlijk kijkt hij eerst even de kat uit de boom. Respecteer dat en geef je hem de ruimte. Zo’n nieuw, klein gezinslid is natuurlijk ook best spannend. Als je kat niet direct komt kijken, is dat geen reden voor paniek. Hij komt vanzelf.

6. Vergeet je kat niet

Last but not least. Vergeet je kat niet! Zodra je kindje is geboren, zit je natuurlijk op een roze wolk. Maar verlies je kat niet uit het oog. Geef hem vooral aandacht als je met de baby bezig bent. Hierdoor gaat je kat zich prettig voelen in de nabijheid van je kindje.

Kat en kind: een goede combinatie

Katten zijn perfecte huisdieren voor kinderen. Een goede voorbereiding is daarbij wel van belang. Onze tips helpen je verder. Onthoud dat elke kat anders is. Houd dus altijd zijn gedrag in de gaten. Je merkt vanzelf als er iets niet pluis is. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een gedragsdeskundige voor advies.