Kat in de rui: 5 vragen en antwoorden - CaroCroc

Kat in de rui: 5 vragen en antwoorden

Als kattenbezitter weet je dat je harige metgezel door verschillende fases gaat. Eén van die fases is de rui. Tijdens deze periode verliezen katten hun oude vacht om plaats te maken voor een nieuwe haardos. De rui wekt soms vragen op. Want hoe werkt dat precies? En wat kun je doen als je kat in de rui is? In dit blogbericht beantwoorden we 5 veelgestelde vragen. Lees snel verder.

Volg ons op social

1. Wat is de rui bij katten precies?

De rui is een natuurlijk proces waarbij katten hun oude, dode haren verliezen om plaats te maken voor een nieuwe, gezonde vacht. Het proces vindt meestal plaats in de lente en herfst, wanneer katten zich aanpassen aan de nieuwe weersomstandigheden. Tijdens de rui kan een kat grote hoeveelheden haar verliezen. Dit wordt soms als verontrustend ervaren. De rui is echter essentieel om de vacht van je pluizenbol gezond te houden. Niets om je zorgen over te maken dus!

2. Wat zijn de symptomen van een kat in de rui?

Tijdens de rui kun je verschillende symptomen opmerken bij je kat. Eén van de meest voor de hand liggende tekenen is een toename van losse haren in je huis. Daarnaast is het waarschijnlijk dat je kat zichzelf vaker wast, om te proberen de losse haren kwijt te raken. Andere symptomen zijn:

  • Meer haarballen dan normaal
  • Je kat krabt of bijt zichzelf vaker
  • Lichte huidirritatie of roodheid

3. Hoe lang duurt de rui bij katten?

De duur van de rui kan variëren. Het hangt af van verschillende factoren zoals het ras, de leeftijd en de gezondheid van je kat. Over het algemeen zijn katten twee keer per jaar in de rui. Dit duurt enkele weken tot een paar maanden. Binnenkatten ervaren vaak een langere en lichtere rui vanwege de constante temperatuur en verlichting binnenshuis.

4. Wat te doen als mijn kat in de rui is?

Als je kat in de rui is, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je viervoeter te helpen.

  1. Regelmatig borstelen. Borstel je kat regelmatig om losse haren te verwijderen. Dit vermindert ook de kans op haarballen.
  2. Goede voeding. Zorg ervoor dat je kat een uitgebalanceerd dieet krijgt. Dit draagt bij aan een gezonde huid en vacht. Onze kattenbrokken zijn een goede keuze.
  3. Hydratatie. Zorg dat je kat altijd toegang heeft tot vers drinkwater en stimuleer hem of haar om voldoende te drinken. Goede hydratatie helpt bij het behoud van een gezonde vacht en huid.

5. Mijn kat blijft ruien. En nu?

Als je kat buiten de normale ruiperiodes blijft ruien, kan dat wijzen op een onderliggend probleem. Overmatig haarverlies kan veroorzaakt worden door stress, allergieën, parasieten of een voedingsprobleem. Als je merkt dat je kat aanhoudend of abnormaal veel verhaart, is het belangrijk om een bezoek te brengen aan de dierenarts.

Is jouw kat in de rui en heb je hier nog vragen over? Bijvoorbeeld over de juiste kattenbrokken? Doe de brokjeskiezer of neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee én geven je advies!