Wanneer kan een kat naar buiten? - CaroCroc

Wanneer kan een kat naar buiten?

Muizen vangen, lekker ravotten, languit in de zon liggen, het territorium verdedigen… Katten zijn nieuwsgierige beestjes die het heerlijk vinden om naar buiten te gaan. Het is echter best een spannende stap. Voor je huistijger, maar ook voor jou als kattenbaasje. Geen zorgen. In dit artikel leggen we alles aan je uit. Zo kan je kat veilig naar buiten gaan én weer terugkeren. Lees je mee?

Volg ons op social

Op welke leeftijd mag een kat naar buiten?

Er is geen bepaalde leeftijd waarop je je kat het beste voor de eerste keer naar buiten kan laten gaan. Het advies is wel om te wachten tot je kat zes maanden oud is. Een kitten kan namelijk vanaf vier maanden krols en dus drachtig worden. De meeste mensen zitten niet te wachten op een ongepland nestje. In dat geval is het slim om te wachten tot je kat oud genoeg is voor een sterilisatie of castratie.

Zo bereid je een kat voor op het buitenleven

Voordat je je kat naar buiten laat gaan, is het verstandig om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen. Laat je kat bijvoorbeeld chippen. Als je kat zoekraakt en gevonden wordt, dan kan de dierenarts de chip uitlezen en snel contact met jou opnemen. Zorg er daarnaast voor dat je pluizenbol gevaccineerd is. Zo is hij beschermd tegen ziektes. Wil je geen nestje kittens? Laat je kat dan eerst steriliseren of castreren.

Kat voor het eerst naar buiten

Het is zo ver! Tijd voor je kat om naar buiten te gaan. Maar hoe pak je dat precies aan? We geven je een aantal tips.

  1. Oefen eerst (eventueel binnenshuis) met een kattentuigje.
  2. Heb je een onzekere kat? Loop de eerste paar keer mee naar buiten.
  3. Laat je kat de eerste periode alleen overdag buiten. Hij verdwaalt minder snel én zal minder snel jagen. Kies de eerste keer voor een rustig moment.
  4. Speel met je kat voordat je hem naar buiten laat.
  5. Laat je kat vlak voor etenstijd naar buiten. Bij honger zal hij terug naar huis willen komen.
  6. Laat altijd een raam, deur of kattenluik openstaan en roep je kat tussendoor naar binnen.
  7. Oefening baart kunst. Bouw de tijd dat je kat buiten is daarom langzaam op.

Wanneer kan een kat naar buiten na een verhuizing?

Wil je je kat (weer) buiten laten na een verhuizing? Doe dit in kleine stapjes. Het is aan te raden om je kat de eerste periode binnen te houden in het nieuwe huis. Zorg ervoor dat iedereen in huis hieraan meewerkt. Katten kunnen namelijk op zoek gaan naar hun oude omgeving. Zeker wanneer je in de buurt blijft wonen, is de kans groot dat je kat terugloopt naar het oude adres. Hoe lang je je kat binnen moet houden na een verhuizing? Dat hangt af van je kat. Er wordt vaak minimaal drie weken aangehouden. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met je dierenarts.

Kat buiten laten? Zorg voor het juiste voer

Omdat je kat buiten meer beweegt, is het verstandig om je kat brokken te geven die passen bij deze energiebehoefte. Goed nieuws. Hebben we voor je. Zo zijn CaroCroc With Chicken of CaroCroc With Lamb bijvoorbeeld perfect voor actieve buitenkatten. Met een uniek eiwit- en vetgehalte zijn de brokken goed afgestemd op de energiebehoefte van je viervoeter. Welke brokken het beste bij jouw kat passen? Doe onze CaroCroc brokjeskiezer en ontdek het zelf!

CaroCroc staat voor je klaar

Kat naar buiten? Zorg dat je de juiste voorbereidingen treft en neem onze tips mee. Zorg ook voor kattenvoer dat de energiebehoefte van je kat ondersteunt. Wil je meer weten over het juiste voer voor je trouwe vriend? Wij helpen je graag. Neem gerust contact met ons op of kom langs bij één van onze verkooppunten.