Hoe train je een kat? - CaroCroc

Hoe train je een kat?

Je hoort het wel eens voorbij komen: honden hebben baasjes, katten hebben personeel. Sterker nog: jouw kat heeft jou getraind tot zijn personeel. Jij weet namelijk precies wat je te doen staat als hij miauwend bij de deur staat.

Volg ons op social

Vaak wordt gedacht dat het trainen van een kat erg lastig is, maar een kat is erg slim. Een kat traint zelfs zijn baasje. Ze zeggen natuurlijk niet voor niets dat een kat personeel heeft. Wanneer de kat miauwend bij de deur staat weet jij wat je als baasje te doen staat: het openen van de deur. Hij weet precies waar zijn brokken staan, hoe hij aandacht zal krijgen en wat het betekent als jij zijn reismand tevoorschijn haalt. Je kan jouw kat dus wel degelijk trainen!

Hoe leert een kat?

Katten kunnen op verschillende manieren leren. Een veel voorkomende vorm van leren is wanneer de kat leert dat er een gevolg aan een woord of voorwerp zit. Zo zal een kat bijvoorbeeld snel kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren wanneer je zijn zak voer tevoorschijn haalt. Hij krijgt eten!

Een tweede vorm van leren is dat de kat leert wat de gevolgen zijn van zijn gedrag. Vindt hij de gevolgen leuk? Dan zal hij het gedrag herhalen. Vindt de kat de gevolgen niet leuk? Dan zal dit gedrag van de kat afnemen. Dit is een vorm van leren welke meestal wordt gebruikt bij het trainen van een kat.

Vergeet niet te belonen

Belonen is erg belangrijk tijdens deze training! Een beloning zet je bijvoorbeeld in als je jouw kat wil leren zitten. Wanneer de kat gaat zitten beloon je hem met een brokje. Hij zal dit gedrag herhalen om meer brokjes te krijgen. Wanneer je jouw kat iets wil afleren zal je hem moeten corrigeren. Word niet boos, maar gebruik een lichte stemverheffing. Ook kun je, wanneer jouw kat bijvoorbeeld krabt of bijt tijdens het spelen, stoppen met spelen. Zo kan dit gedrag op een goede manier worden afgeleerd. Verder is het natuurlijk belangrijk dat je altijd consequent blijft tijdens het trainen en geduld hebt.

Trainingen zoals socialisatie, ontmoetingen met kinderen en honden en kattenbaktraining kunnen het beste plaats vinden tijdens de kittentijd.