Help! Mijn kitten heeft diarree
Kittens zijn kwetsbaarder dan volwassen katten, net zoals kleine kinderen dat zijn. Over het algemeen zijn ze dan ook gevoeliger voor infecties. Dat een kitten sneller diarree krijgt, is niet zo gek. En in de meeste gevallen ook niet zo erg. Zolang je kitten vrolijk is, blijft eten en drinken en niet braakt, is er vaak geen reden om je zorgen te maken. Toch is het altijd slim om een afspraak te maken bij de dierenarts. Zeker als je pluizenbol ook ziek is.
Diarree bij kittens
Diarree bij een kitten heeft een biologische functie. Het is een natuurlijke manier om het lichaam schoon te maken. Ongewenste stoffen worden uit het lijfje van je kitten gespoeld. Afhankelijk van de oorzaak en ernst van de klachten doet je kitten zijn behoefte wel of niet in de kattenbak. Je ontdekt diarree bij je kitten daarom soms pas bij het schoonmaken van de bak. In dat geval zie je zachte hopen ontlasting met een doordringende geur. Misschien merk je ook dat de vacht vies is of dat er ongelukjes zijn in huis. Diarree is vaak niet aangenaam voor je kitten. Het belast het lichaam en kittens kunnen sneller uitdrogen. Neem daarom altijd contact op met de dierenarts.
Oorzaken van diarree bij een kitten
Heeft je kitten last van diarree? Dit kan verschillende oorzaken hebben. We sommen de meest voorkomende voor je op.
- Wisselen van voer. Als je overstapt van voer kan het verteringsstelsel van je huisdier in de war raken. Doe dit daarom altijd stapsgewijs.
- Virussen en infecties. Bijna elke kat wordt wel eens ziek. Een virus of infectie geeft soms acute diarree die een paar dagen aanhoudt.
- Een darmparasiet zoals Giardia voelt zich (te) lekker thuis in de darmen van je kitten. Zorg dat je je kitten regelmatig ontwormt om diarree en stinkende ontlasting te voorkomen.
- Verhuizen naar een nieuwe omgeving is erg spannend. Dit kan gepaard gaan met stress. Met als gevolg: diarree.
- Iets verkeerds gegeten of gedronken. Een kattenleven zit vol avontuur en opwinding. Je nieuwsgierige katje ontdekt graag met zijn mond. Iets verkeerds eten of drinken is zo gebeurd.
Diarree bij kittens verhelpen
Je leest het al. Diarree bij kittens kan verschillende oorzaken hebben. Afhankelijk van de oorzaak en ernst zijn er verschillende behandelingen mogelijk. De dierenarts onderzoekt waar de diarree door veroorzaakt wordt en raadt een specifiek behandelplan aan. Ook wordt er vaak voer en/of medicijnen meegegeven om te voorkomen dat je kitten uitdroogt. Zo zal je katje er razendsnel bovenop komen.
Diarree bij kittens: onze tips
Kampt je kitten met diarree? Er zijn ook dingen die je zelf kunt doen. Deze tips helpen.
- Geef je kleine pluizenbol geen extra voer als hij last heeft van diarree. Dit kan de balans in de darmen verstoren.
- Wissel niet te vaak van voer. Wil je wel overstappen? Doe dit dan geleidelijk door het oude voer een aantal dagen met het nieuwe voer te mengen.
- Geef je kitten meerdere keren per dag een kleine hoeveelheid voer. Dit kan je kitten makkelijker verwerken dan een grote hoeveelheid in één keer.
- Zorg ervoor dat je spinnende metgezel voldoende drinkt. Je huisdier verliest namelijk veel water en zouten als hij diarree heeft.
- Zorg er ook voor dat je kitten elke dag eet. Zo voorkom je dat je huisdier nog misselijker en zieker wordt.
- Voorzie in voldoende schone kattenbakken zodat je kat niet buiten de bak ontlast. Was na het reinigen van de bak altijd grondig je handen.
Speciaal kittenvoer
Voor een goede start is het belangrijk om je kitten speciaal kittenvoer te geven. Dit voer bevat alles wat je kitten nodig heeft voor een goede en gezonde groei en ontwikkeling. CaroCroc Kitten is hiervoor perfect. De brokjes leggen een stevige basis voor een gezond en vitaal kattenleven. Ze bevatten geen geur-, kleur- en smaakstoffen en bieden een goede kwaliteit voor een eerlijke prijs.
Wil je meer weten over ons voer? Neem gerust contact met ons op of kom langs bij één van onze verkooppunten.