Hoe moet je een kitten opvoeden? Ontdek 5 tips - CaroCroc

Hoe moet je een kitten opvoeden? Ontdek 5 tips

Volg ons op social

Eindelijk is het zo ver. Je krijgt een kitten! Zodra je katje jou met zijn lieve ogen aankijkt, ben je direct verkocht. Vergeet niet dat er bij de aanschaf van een pluizig huisgenootje veel komt kijken. Een kitten goed opvoeden is belangrijk om hem te laten opgroeien tot een sociale en gezonde kat. Deze tips helpen je bij de eerste levensfase van je kleine viervoeter. Lees je mee?

1. Pas je huis aan op de komst van je kitten

De eerste stap bij het opvoeden van je kitten is een goed ingericht huis. Het is belangrijk dat een katje zijn natuurlijke gedrag op een veilige manier kan uiten. Dus: maak je huis kittenproof! Hoe? Werk losliggende snoeren weg, zorg dat alle giftige producten achter slot en grendel staan, laat geen dingen in huis rondslingeren en zorg dat de ramen gesloten zijn.

Zorg ook voor een fijne leefomgeving voor je kleine pluizenbol. Haal de juiste dingen in huis zoals voer- en drinkbakken, een schone kattenbak, één of meerdere krabpalen en veilige speeltjes. Laat je kitten op eigen tempo ontdekken en zorg dat hij een eigen plekje heeft waar het rustig is.

2. Laat je kitten niet direct naar buiten gaan

Gaat je kitten op latere leeftijd naar buiten? Wij raden aan om dit pas te doen na het steriliseren/castreren. Poesjes worden namelijk vanaf vier maanden al drachtig en op jonge leeftijd merk je meestal niet dat ze krols zijn. Bovendien kan het gevaarlijk zijn. Kleine kittens zien (nog) nergens gevaar in.

Tijdens het opvoeden van je kitten kun je hem wel alvast laten wennen aan buiten zijn. Plaats bijvoorbeeld een kattenren in de tuin of bevestig gaas rondom je balkon. Zo krijgt je kitten toch de nodige prikkels binnen zonder de wijde wereld in te trekken. Ons advies is om je kitten pas vanaf zes maanden zelfstandig naar buiten te laten gaan.

3. Kitten opvoeden? Niet straffen, maar belonen

Een kitten opvoeden doe je vooral door duidelijk te maken wat wél mag en hem daarvoor te belonen. Gedrag dat kittens iets oplevert, zullen ze namelijk herhalen. Stel daarom vast wat je kat wel en niet mag en maak een aantal regels. Het is belangrijk dat iedereen deze regels naleeft. Beloon je kitten door een snoepje of aai te geven.

Straffen met een plantenspuit? Dat is (meestal) niet zinvol. Vaak begrijpen katten niet waarvoor ze gestraft worden. Kittens opvoeden doe je beter op een positieve manier. Doe dit wel in kleine stapjes. Blijf geduldig én consequent. Mag je kitten niet op het aanrecht? Dan mag hij nooit op het aanrecht. Beter geen oogje dichtknijpen, dus. Aanleren is makkelijker dan afleren.

4. Houd je kitten bezig

Het is natuurlijk voor katten om hun nagels in vorm te houden. En dat betekent: krabben! Maar dan zet je mini tijger zijn nagels in je mooie bank of gordijnen… Dat voorkom je liever. Zorg tijdens het opvoeden dat je kitten voldoende alternatieven heeft om zich bezig te houden. Denk aan krabpalen en krabspeelgoed.

Speel daarnaast voldoende met je kleine bengel. Dit stimuleert zijn natuurlijke jachtgedrag, houdt hem alert en zorgt voor beweging. Extra tip: beweeg speelgoed van je kitten af. Een prooi rent ook niet naar een kat toe!

5. Zorg voor de juiste voeding tijdens het opvoeden van je kitten

Zorg dat je jouw kleine vriend voer geeft dat speciaal voor kittens is. Hier zitten alle belangrijke voedingsstoffen in die je kitten nodig heeft om op te groeien tot volwassen kat. Geef dit voer meerdere keren per dag in kleine hoeveelheden. Stap je over van voeding? Doe dit stapsgewijs.

Het beste voer voor jouw kitten? Dat is ons kittenvoer. Perfect afgestemd op de energiebehoefte en licht verteerbaar. Eén ding is zeker: met deze brokken krijgt jouw kitten een goede start. Wil je meer weten over het juiste voer voor jouw kitten? Neem gerust contact met ons op of kom langs bij één van onze verkooppunten.