Gedrag en lichaamstaal - CaroCroc

Gedrag en lichaamstaal

Voor een goede omgang en relatie met jouw hond is het belangrijk om het gedrag te begrijpen. Het is daarom belangrijk dat je je hond goed leert kennen. Elke hond gaat namelijk anders om met verschillende situaties. In dit artikel beschrijven wij het (meest waarschijnlijke) gedrag en lichaamstaal van je hond in verschillende stemmingen.

Volg ons op social

Leer de lichaamstaal van jouw hond kennen

 

Kleine hond wit met bruin rent blij over grasveld
Een blije hond

Een gelukkige hond vertoont stabiel gedrag en is in balans. Je hond is dus blij en heeft een rustige gemoedstoestand. Natuurlijk doet iedere hond wel eens wat fout, maar een gelukkige hond zal zelden angstig, onzeker of hyperactief zijn. Bovendien heeft een gelukkige honden een mooie vacht en een optimale conditie, hij ziet er dus goed uit. Een blije hond is op veel verschillende manieren te herkennen, de belangrijkste herkenningspunten zijn: kwispelen, een opgewonden houding en springen. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om jouw hond blij te maken, honden worden namelijk blij van: goede voeding, beweging, regels, knuffelen, spelen en een veilige haven.

Een ontspannen hond

Westie in de bossen ontspannen staart

Een ontspannen hond herken je aan zijn neutrale houding. Deze neutrale houding kan per ras verschillen. Sommige rassen zoals een West Highland White Terriër hebben van nature een staart die recht omhoog staat, in tegenstelling tot andere rassen die voornamelijk een hangende staart hebben in een neutrale houding. Nog een uitzondering is de windhond, dit ras heeft zijn staart vaak helemaal tegen zijn achterpoten aan hangen in een ontspannen houding.

Een dominante hond

Van nature hebben honden het instinct om rangorde aan te brengen binnen een roedel, elke hond heeft dus een bepaalde ‘positie’ binnen een groep honden. Hoewel deze roedelinstincten bij onze huishouden veelal verdwenen of verknipt zijn, blijkt het dat zij nog steeds bepaalde roedelinstincten kennen. Een hond die dominant gedrag vertoont in het bijzijn van andere honden, zal zichzelf zien als leider van de roedel. De leider van de roedel zal door iedereen gehoorzaamd worden. In deze situatie zal de leider zich groot maken, overeind staande haren hebben en zijn oren naar voren spitsten. Deze signalen zijn imponerend naar de andere honden.

Onderdanige herdershond ligt buiten op zijn rug

Een onderdanige hond

Een onderdanige hond is te herkennen aan veel signalen. In sommige situaties zal de hond omhoog kijken naar de persoon of hond en een wat in elkaar gedoken lichaamshouding hebben. Tegelijkertijd zal zijn staart iets lager hangen dan normaal, maar niet helemaal tussen de achterpoten. Ook staan de oren bij een onderdanige hond wat lager dan normaal. Een ander teken van onderdanigheid van je hond is het liggen op de rug en de buik laten zien, daarmee wil de hond laten zien dat hij kwetsbaar is en geen bedreiging vormt.

Een gestreste of angstige hond

Net als mensen kunnen honden ook stress ervaren. Als je stress bij jouw hond kan herkennen kan je daar rekening mee houden en jouw gedrag aanpassen. Wanneer jouw hond gestrest of angstig is kan je dit herkennen aan diverse gedragsuitingen. Een hond kan bijvoorbeeld overmatig gaan blaffen. Andere tekenen van stress of angst is trillen en beven, kwijlen en overmatig likken en buitensporig krabben. Stress of angst bij honden kan bijvoorbeeld ontstaan door directe bedreigingen, eenzaamheid, nieuwe situaties, te weinig leefruimte of een verkeerde opvoedin 

Een bange hond

Grijze puppy bang in elkaar gedoken

Het lichaam van een bange hond is meestal in elkaar gedoken en de staart van de hond zal tussen de achterpoten hangen of tegen de buik aan liggen. Wanneer de hond niet kan vluchten kunnen zich twee situaties voor doen: de hond zal bevriezen indien hij extreem bang is of de hond zal angst-agressie vertonen. Bij angst-agressie laat de hond zijn tanden zien en zal hij bijten inhet dichtstbijzijnde lichaamsdeel (indien hij dit durft), hij zal vervolgens direct weer loslaten.

Een agressieve hond

Agressie bij een hond is nooit een op zichzelf staand probleem, dit is altijd een uiting van een onderliggend probleem. Bij honden bouwen de signalen van agressie zich vaak op, dit gebeurt volgens de ladder van agressie. Een boze hond zal eerst ongemakkelijk zijn, wegdraaien of knipperen met zijn ogen. Gevolgd door blaffen, grommen en uiteindelijk het laten zien van zijn tanden. Wanneer deze signalen genegeerd worden zal een hond overgaan op bijten. Benader een hond nooit als je ziet dat de hond boos of agressief is, reageer op deze signalen door afstand te nemen of te creëren.

Golden retriever buiten op gras likkend aan mond honger

 

Als laatste, maar niet geheel onbelangrijk: jouw hond probeert je iets te vertellen met grote puppyogen en een rond zijn mond likkende tong. Dit betekent natuurlijk dat jouw hond zin heeft in CaroCroc!