Oefeningen senior hond - CaroCroc

Oefeningen senior hond

Naarmate een hond ouder wordt gaat hij ouderdomsverschijnselen vertonen. Veel voorkomende verschijnselen zijn staar, doofheid, dementie en bewegingsproblemen.

Volg ons op social

Bewegingsproblemen bij ouder wordende honden ontstaan door slijtage aan de gewrichten. Als baasje kan je helpen om pijn aan gewrichten bij jouw hond te verminderen en artrose te voorkomen of verminderen. Het is hiervoor belangrijk de beweging van jouw hond te doseren. Te veel beweging kan namelijk leiden tot artrose, maar te weinig beweging ook. In dit artikel lees je hoe je overbelasting kan beperken en welke beweging je een senior hond het beste kan aanbieden.

Fysieke overbelasting

Oudere honden lopen met heftige bewegingen en activiteiten een groter risico op overbelasting van het lichaam. Spieren en gewrichten zullen namelijk verzwakken naarmate een hond ouder wordt. Een spelletje als het gooien van een bal, is voor een senior hond geen goede oefening. Het in één keer hard rennen, de duikende beweging en de plotselinge stilstand zijn enorm belastend voor de gewrichten. Net zoals rennen langs de fiets, ook dit is zo’n activiteit die je met jouw senior hond beter kan overslaan. Heb je toch zin in een fietstocht met jouw hond op een heerlijk zondagmiddag? Laat jouw senior dan in stijl meereizen in een fietskar. Daarnaast zijn uit een auto springen of van een bank springen activiteiten die jouw senior hond beter niet kan doen. Om jouw viervoeter hierbij te helpen kan je een loopplank aanschaffen, ideaal voor de hond én met een Berner Sennen in huis ook nog eens goed voor jouw eigen rug!

Overgewicht

Overgewicht zorgt voor extra druk op de gewrichten. Het is daarom belangrijk jouw (oudere) hond op een gezond gewicht te houden. CaroCroc Senior brokken zijn speciaal afgestemd op de behoefte van jouw senior. De brokken kennen een verlaagd eiwit- en vetgehalte wat past bij de verlaagde energiebehoefte. Het is daarom belangrijk om over te stappen op een brok die past bij de energiebehoefte van jouw hond.

Spelletjes met een lage belasting

Zoals met iedere hond is het ook met een senior hond leuk om spelletjes te spelen. Sommige spellen zijn minder geschikt wanneer jouw hond ouder wordt. Wij zetten leuke spellen met een lage(re) belasting voor je op een rijtje. Het is hierbij belangrijk om altijd in je achterhoofd te houden: merk je dat je senior sneller moe is of dat hij na het spelen uitgeteld is? speel dan wat korter of minder heftig.

Zoekspelletjes

Een spel dat bijna altijd wel in de smaak valt: een zoekspel. Verstop wat lekkers in huis en laat het jouw hond zoeken óf verstop wat lekkers in een handdoek en rol deze op. Een andere mogelijkheid is om het lekkers aan te bieden in een snuffelmat of een snackbal. Zoekspelletjes hebben niet alleen een lage belasting, jouw hond wordt ook nog eens mentaal uitgedaagd.

Trekspel

Een trekspel is leuk voor jong en oud! Hou wat extra rekening met je senior door te kiezen voor een touw van een zacht materiaal, dit is prettig voor het gebit (zeker met gebitsproblemen). Voor de creatievelingen onder ons: ook leuk om zelf een fleecevlecht te vlechten.

Seniorengym oefeningen

Het bewegingspatroon van een ouder wordende hond zal veranderen: het niveau van sporten zal lager worden, de wandelingen worden korter en minder intensief en je hond zal meer relaxen en slapen. Toch is beweging ook voor een senior hond essentieel, te weinig beweging kan namelijk leiden tot artrose. Gymoefeningen houden de beweging van jouw viervoeter op peil. Is jouw hond bejaard? Spaar dan zijn energie. Doe geen gymoefeningen maar maak een fijne wandeling of doe een zoek spelletje.

Het balans van jouw ouder wordende hond kan je trainen met behulp van een balanskussen. Met het balanceren, het op- en afstappen van het kussen wordt de romp (buik-, rug-, ribspieren) aangespannen en dus getraind.

De coördinatie kan je trainen door middel van kleine parcours. Laat bijvoorbeeld enkele latje als een mikado neervallen en laat jouw hond hier rustig overheen stappen. Of bouw een agility set of plankenparcours op een laat jouw hond hier overheen lopen.

Je kan de gymoefeningen enkele keren per week herhalen met jouw senior.  Begin altijd met een warming-up door een rondje te wandelen. Met deze seniorgym oefeningen hou jij jouw hond fit!

Wil je op de hoogte blijven van leuke winacties, interessante informatie over honden en katten en weetjes over onze brokken? Volg ons dan op Facebook en Instagram.