Oefeningen voor de senior kat - CaroCroc

Oefeningen voor de senior kat

Hoe blijft je kat zo soepel mogelijk en waar moet je op letten? We vroegen het aan dierenfysiotherapeut Anne Veenstra van Dierfysiotherapie Anne Veenstra. Zij vertelde ons over de veroudering van de kat, het belang van balans en wat je als eigenaar kan doen.

Volg ons op social

Dat een kat ouder wordt kan je op verschillende manieren merken, bijvoorbeeld bewegingsproblemen. Je kat kan bijvoorbeeld niet zo hoog springen als voorheen. In dit artikel lees je hoe je jouw senior kat kan helpen om zijn ideale lichaamsconditie te behouden.

Veroudering

Wanneer je kat ouder wordt zal je misschien merken dat hij lichamelijk wat achteruit gaat. Hij kan bijvoorbeeld minder soepel bewegen of springen. Een van de dingen die je kunt merken is dat je kat een tussenstap maakt om op hoge dingen te springen. Hoe hij eerder in een keer de kast op sprong, zal hij nu eerst op de stoel springen om vervolgens de kast op te springen. Wat je daarnaast kan merken is dat je kat zich meer terugtrekt of bepaalde aanrakingen niet meer prettig vindt. Je oude kat slaapt meer en neemt meer rust. Dit hoort allemaal bij het ouder worden. Wel is het van belang om je kat goed in de gaten te houden. Wanneer het gedrag van je kat in een korte periode van een paar weken of een maand veranderd is het goed om contact op te nemen met de dierenarts. Dit kan namelijk een teken zijn dat je kat ziek is of pijn heeft. Wil je meer weten over hoe je jouw ouder wordende kat kan helpen? Lees hier het hier.

Balans

Bij oudere katten is balans tussen rust en inspanning heel erg belangrijk. Oude katten moeten langer herstellen bij belasting van de gewrichten dan jongere katten. Dit herstellen doen ze door rust te nemen. Het is beter om een paar keer per dag een paar minuten met je kat te spelen dan een keer per dag twintig minuten. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de behoeften van je kat. Katten zijn eigenwijze beesten, je weet er vast alles van. Ze geven over het algemeen duidelijk aan wanneer ze ergens geen zin in hebben. Ze nemen de rust die ze nodig hebben. Stoor ze hier niet in door hem bijvoorbeeld wakker te maken of te forceren met brokjes.

Voeding

Voeding speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van de gewrichten van je oude kat. Verandering in het gewicht van de kat kan een teken zijn dat er iets aan de hand is. Is je kat opeens heel erg afgevallen en dun? Dan kan dit er op wijzen dat je kat ziek is. Is je kat juist aangekomen? Door het verlaagde energieniveau verbruikt jouw kat minder energie. Wanneer je geen speciale senior brokken geeft is de kans aanwezig dat je kat overgewicht krijgt. Naarmate jouw kat ouder wordt, verandert dus ook de voedingsbehoefte. Het is erg belangrijk om met het voer in te spelen op deze veranderende behoefte om een ideale lichaamsconditie te behouden. CaroCroc Senior ondersteunt jouw ouder wordende kat vanaf 8 jaar. Oudere katten verbruiken minder energie: ze slapen meer en spelen en jagen minder. Het is belangrijk om het voer hier op aan te passen. CaroCroc Senior is speciaal ontwikkeld voor de senior kat en zijn veranderende energiebehoefte. Door het verlaagde eiwit-, vet- en mineralengehalte krijgt jouw kat de energie binnen die hij nodig heeft. Bovendien vermindert speciaal senior voer de belasting van de lever, nieren en het spijsverteringskanaal.

Oefeningen

Wil jij jouw kat zo goed mogelijk helpen om soepel te blijven? Er zijn een paar oefeningen die je met je kat kan doen. Je leest hieronder hoe. Zo kan je bijvoorbeeld zijn rug en staart oefenen en zijn achterpoten trainen. Dit zijn gebieden waar oudere katten over het algemeen snel last van krijgen. Doe dit op het tempo van jouw kat en forceer hem niet. Heeft hij geen zin? Laat hem dan lekker zijn gang gaan en probeer het op een later moment nog eens.

Staart en rug
De eerste oefening die je met je kat kan doen is hem onder iets laags door laten kruipen. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een doos of speeltunnel waar je hem doorheen lokt met een brokje.

De tweede oefening die je kan doen is een brokje links of rechts bij zijn billen te houden wanneer je kat staat. Hierdoor moet hij zijn rug draaien om bij het brokje te komen. Je kan bijvoorbeeld links en rechts om en om afwisselen. Dit heeft als doel om de rug bewegelijk te houden.

Achterpoten
Om de achterpoten van je kat te trainen kan je een balansoefening met hem doen. Dit kan je doen door hem eerst met een brokje te lokken. Vervolgens laat je hem zijn voorpoten op een balanskussen (of andere onstabiele verhoogde ondergrond) te laten plaatsen. Zorg dat je kat omhoog kijkt. Doordat de voorpoten hoger staan dan de achterpoten en op een onstabiele ondergrond zijn geplaatst komt er meer gewicht op de achterpoten waardoor de spieren getraind worden.

Spelen
Het laatste wat je kan doen is met je kat spelen. Gooi bijvoorbeeld zijn favoriete muisje of balletje door de kamer. Doe dit zoals eerder beschreven liever meerdere keren per dag een paar minuten dan in een keer heel lang.

Luisteren naar de baas
Met alle oefeningen geldt: luister naar je kat en forceer hem nergens in. Gun hem de rust die hij nodig heeft. Heb je het idee dat je kat last of pijn heeft ergens? Neem dan contact op met jouw dierenarts of dierenfysiotherapeut.

Naast deze oefeningen is het natuurlijk ook belangrijk om je senior op zijn oude lekker te verwennen met veel liefde en knuffels!

Wil je op de hoogte blijven van leuke winacties, interessante informatie over honden en katten en weetjes over onze brokken? Volg ons dan op Facebook en Instagram.