Mijn kat heeft overgewicht - CaroCroc

Overgewicht bij een kat: oorzaken, risico’s en tips

Volg ons op social

Elk kattenbaasje wil een actieve, gezonde en speelse kat. Daar hoort ook een gezond gewicht bij. Steeds meer katten hebben echter last van overgewicht. Dit brengt verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee. Maar wat zijn de oorzaken van overgewicht bij katten? Hoe help je een kat met afvallen? En welke voeding past daarbij? We geven antwoord op al je vragen. Lees even verder.

Heeft mijn kat overgewicht?

Overgewicht bij katten komt steeds meer voor. Maar wanneer heeft een kat overgewicht? Als de ribben niet zichtbaar en moeilijk of zelfs niet te voelen zijn, is je kat waarschijnlijk te zwaar. Veel kattenbaasjes vinden het lastig om de lichaamsconditie van hun kat te beoordelen. Denk je dat je kat overgewicht heeft? Raadpleeg dan je dierenarts.

Oorzaken van overgewicht bij katten

Als een kat overgewicht heeft, kan dit verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is voer. Veel katten krijgen te veel eten en/of tussendoortjes. Dit gaat vaak gepaard met weinig beweging. Een luie kat à la Garfield heeft meer kans op overgewicht dan een actieve huistijger.

Ook leeftijd is een oorzaak van overgewicht. Als je kat ouder wordt, neemt zijn energieverbruik af. Zijn eetlust blijft echter hetzelfde. Is je kat gecastreerd of gesteriliseerd? Ook dan is de kans op overgewicht groter.

De risico’s voor katten met overgewicht

Katten met overgewicht hebben meer kans op gezondheidsproblemen en lopen de volgende risico’s.

 • Levensverwachting daalt met gemiddeld twee jaar
 • Hart- en longproblemen
 • Slechte conditie en minder uithoudingsvermogen
 • Meer kans op blaasontsteking en suikerziekte
 • Huidproblemen en vetbulten
 • Bot- en gewrichtsproblemen zoals artrose

Een kat met overgewicht: tips bij afvallen

Heeft je kat overgewicht? Het is belangrijk dat het afvallen op een rustige en gelijkmatige manier gebeurt. Deze tips helpen je.

 1. Weeg de voeding die je aan je kat geeft zorgvuldig af en houd je aan de aanbevolen hoeveelheid.
 2. Zorg voor voldoende schoon drinkwater. Veel drinken stimuleert namelijk de vetverbranding.
 3. Weeg je kat elke twee weken om het afvalproces goed te volgen. Maak ook foto’s van je pluizenbol om de voortgang te zien.
 4. Heb je meerdere huisdieren? Geef je kat apart te eten. Zo voorkom je namelijk dat hij ook andere voeding eet.
 5. Geef je kat geen tussendoortjes en vraag familie en vrienden om dit ook niet te doen.
 6. Laat je kat tijdelijk niet naar buiten gaan. Je weet namelijk niet wat hij buiten vindt (of krijgt!) om op te peuzelen.
 7. Zorg dat je kat meer beweegt. Speel meerdere keren per dag, stop de voeding in een voerbal of -puzzel en geef je kat de mogelijkheid om te klimmen en klauteren.

 

Streefgewicht van je kat

Onthoud goed dat afvallen tijd nodig heeft. Te snel afvallen is erg ongezond voor je kat. Vasten is daarom ook geen goed idee. Dit is niet efficiënt en bovendien schadelijk voor de gezondheid. Door bovenstaande tips toe te passen, gaat het zeker lukken. Heeft je kat zijn streefgewicht bereikt? Probeer dit dan goed op peil te houden. Een ideale lichaamsconditie draagt bij aan een lang en gezond leven. En je gunt jouw beestje natuurlijk het allerbeste!

De beste voeding voor een kat met overgewicht

Is je kat te zwaar? Dan is het belangrijk om zijn voer aan te passen. Met dieetvoer krijgt je viervoeter minder energie maar wél alle benodigde vitaminen en mineralen binnen. Geen zorgen: je beestje zal geen honger leiden. De beste voeding voor een kat met overgewicht? CaroCroc Indoor. Deze brokjes hebben een verlaagd energie-, eiwit- en vetgehalte. Dit stimuleert een optimaal gewicht.

Meer weten over voer? Neem gerust contact met ons op of kom langs bij één van onze verkooppunten.