Populaire hondenrassen en hun karakter - CaroCroc

Populaire hondenrassen en hun karakter

In Nederland wonen naar schatting 2,2 miljoen honden. De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland houdt van al deze honden de populairste rashonden in Nederland bij. Wij zetten de rassen en hun karakter voor je op een rijtje.

Volg ons op social

Populaire hondenrassen

Iedere hond heeft een uniek karakter, toch wordt een groot deel van het karakter gevormd door het ras van de hond. Iedere (ras)hond heeft specifieke wensen en eigenschappen, wij zetten deze wensen en eigenschappen van de populairste rassen in Nederland voor je op een rij.

1. Labrador Retriever

Eigenschappen: Zachtaardig, intelligent, actief en sociaal

Gewicht: 25 – 35 kilo

Labradors zijn intelligente familiehonden met een zachtaardig karakter en zijn graag actief bezig in de buitenlucht. Ze zijn sociaal en kunnen goed met kinderen omgaan, dit verklaart zijn reputatie als populaire familiehond. Echter is een labrador van oorsprong een jachthond die gebruikt werd bij eendenjacht of vissen. De labrador werkt graag samen met zijn baasje, vandaar ook zijn naam: ‘labrador’ dit bekent in het Portugees namelijk ‘werker’.

2. Duitse Herder

Eigenschappen: waakzaam, energiek, nieuwsgierig, sterk en intelligent

Gewicht: 22 – 40 kg

De Duitse herder is een loyale harde werker met een liefdevol karakter. Dit ras houdt niet van vreemden en is daarom een geweldige waakhond. Dit in tegenstelling tot zijn houding tegenover het gezin, de Duitse herder is namelijk een lieve gezinshond. De Duitse herder heeft een constante mentale en fysieke uitdaging nodig aangezien ze erg graag leren.

3. Golden Retriever

Eigenschappen: betrouwbaar, zachtaardig, intelligent, sociaal

Gewicht: 25- 34 kg

De Golden retriever is een veelzijdige sociale hond. Hij heeft een goede neus, doorzettingsvermogen en een prima geheugen. Het is een echte werker, retriever is namelijk de verzamelnaam voor alle hondenrassen die goed waren in het apporteren van wild en gevogelte tijdens de jacht en betekent dan ook ‘ophalen’ of ‘apporteren’.

4. Berner Sennenhond

Eigenschappen: intelligent, eigenwijs, zachtaardig, sociaal

Gewicht: 36 – 55 kg

De Berner Sennnenhond is een vriendelijke reus en is erg loyaal aan zijn baasjes. Ondanks het aangeboren waakinstinct van dit ras zullen ze (vrijwel) nooit agressief gedrag vertonen. De Berner Sennenhond is erg intelligent en zelfbewust, waardoor hij soms commando’s in twijfel zal trekken die in zijn ogen niet zinvol zijn. Hoewel ze soms dus een beetje eigenwijs zijn leren ze wel erg snel.

5. Staffordshire Bull Terriër

Eigenschappen: eigenwijs, vrolijk, waakzaam

Gewicht: 11 – 17 kg

De Staffordshire Bull Terrier is een blink uit in levensvreugde en kan vaak goed met kinderen en mensen omgaan. Dit ras houdt meestal niet zo van andere honden en katten. De staffordshire Bull Terrier doet dan ook graag dingen op zijn eigen manier en heeft daarom een ervaren leider nodig die dit ras een consistente opvoeding en training kan bieden.

6. Rhodesian Ridgeback

Eigenschappen: intelligent, waakzaam, zelfstandig, loyaal

Gewicht: 16 – 34 kg

De Ridgeback is een intelligente waakhond die zich vaak sterk aan het baasje hecht. Het zijn zelfstandige honden, maar daardoor ook een tikkeltje eigenwijs. Voor de Ridgeback is het belangrijk dat hij een consequente opvoeding krijgt en als puppy goed getraind en gesocialiseerd wordt. Dit ras heeft een wat luie levensstijl maar zal je altijd vanaf een afstand in de gaten blijven houden.

7. Teckel

Eigenschappen: intelligent, actief, vrolijk, eigenzinnig

Gewicht: 7 – 15 kg

De teckel is een vrolijke, slimme en geliefde gezinshond. Er zijn verschillende varianten van de Teckel; de kortharige, de ruwharige en de langharige teckel. Deze varianten hebben allemaal een ander karakter. De langharige teckel is het rustigste en is volgzaam, de kortharige teckel is ook vriendelijk, maar heeft vaak iets meer pit in zijn persoonlijkheid en de ruwharige heeft de meeste energie en is meest zelfverzekerd van de Teckels.

8. Labradoodle

Eigenschappen: Loyaal, speels, intelligent en sociaal

Gewicht:
Standaard Labradoodle is 22 tot 42 kg
Medium Labradoodle 15 tot 21 kg
Mini Labradoodle 10 tot 15 kg

De Labradoodle is een kruising van een Poedel en een Labrador Retriever en komt in verschillende formaten voor. Dit ras is een echte intelligente familiehond die houdt van aandacht. Ze zullen altijd vriendelijk zijn, ook tegen onbekenden. De Labradoodle is een hond die het leuk vindt om actief bezig te zijn. Spelen met mensen en andere honden vinden ze leuk. De Labradoodle kan heel goed de emotie van zijn baas aanvoelen en past zich daarop aan. De Labradoodle is over het algemeen niet dominant en luisteren goed als ze vanaf jongs af aan een goede training hebben gehad. De vacht van de Labradoodle is bijzonder omdat hij niet verhaart en daardoor geschikt is voor mensen met een hondenallergie.

9. Border Collie

Eigenschappen: energiek, gevoelig, sociaal, intelligent

Gewicht: 12 – 20 kg

De Border Collie is energiek en intelligent. Door deze  intelligentie kunnen ze gemakkelijk herderstaken en diverse soorten werk of sport aanleren. Het ras is erg gevoelig, snel gekwetst en kan niet lang alleen blijven. Maar de Border Collie werkt graag voor zijn baasje en gaat graag om met mensen, een echte trouwe viervoeter. Bovendien is de Border Collie van nature erg sociaal, het is een echt roedeldier.

10. Cavalier King Charles Spaniel

Eigenschappen: intelligent, flexibel, liefdevol, aanhankelijk, vrolijk

Gewicht: 5.9 – 8.2 kg

De trouwe Chavalier King Charles Spaniel volgt je overal. Ze zijn bescheiden, rustig en vriendelijk, waardoor dit ras een zeer gewaardeerd huis- en gezinshond is. Ze zullen dan ook snel tevreden zijn als ze bij hun familie zijn en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. De Chavalier King Charles Spaniel is erg intelligent en leergierig en kan daardoor makkelijk getraind worden in behendigheid en jacht.