Het socialiseren van psychosociaal hulphond Sunny - CaroCroc

Het socialiseren van psychosociaal hulphond Sunny

Australian Labradoodle Sunny heeft de gaafste baan ter wereld! Sunny is namelijk erkend psychosociaal hulphond en haar baasje is sociaalpedagogische hulpverlener. Samen coachen zij kinderen bij weerbaarheidstrajecten. Ze vertellen je graag meer over deze gave baan, Sunny's opleiding en wat ze inhoudelijk nog meer doen binnen hun trajecten.

Volg ons op social

Voor Sunny, als psychosociaal hulphond, was het belangrijk om de socialisatie breed op te pakken. Dit omdat Sunny vaak bij verschillende mensen, kinderen en huisdieren thuis komt. Sunny haar werk is wat ze leuk vindt en wat ze graag doet. Maar om dat werk goed te kunnen doen zijn in de socialisatie nogal wat stappen gezet.

Als psychosociaal hulphond is het van belang dat er veel tijd wordt besteed aan de socialisatie. Vaak denken mensen dat het socialiseren van honden bestaat uit het spelen met andere honden, het ontmoeten van mensen en het spelen op een losloop veldje. Echter is socialiseren veel meer dan dat. Zeker voor een psychosociaal hulphond.

Vanuit de socialisatie van Sunny hebben we wat voorbeelden beschreven. Zo hebben wij Sunny kennis laten maken met verschillende geluiden, zoals: de mixer tijdens het maken van brownies, blijven wachten als er een ambulance met sirenes langs reed of het geluid van de stofzuiger. Ook het zien van verschillende objecten (waar wij in de weerbaarheidstraining mee werken) kent Sunny al van pups af aan. Hierbij maken we gebruik van een hoepel, pionnen, krukjes, paaltjes en andere objecten die ook vaak op de hondenscholen te zien zijn.

”Sunny is erg duidelijk in het aangeven van haar grenzen door middel van stress signalen. Gaapt ze? Dan stoppen we met waar we mee bezig zijn.”

Verder kun je ook oefenen met verschillende geuren waarmee je hond kennis kan maken, denk dan aan wasmiddel en wasverzachter. Tijdens het werken vindt Sunny het prettig om op een kleedje te kunnen liggen als ze even mag rusten. Als dat dan een kleedje is met een bekende geur die ze herkend van thuis is het voor haar prettiger om op het kleedje te liggen.

Als laatste is het ontmoeten van verschillende mensen in grote en kleine formaten iets wat voor een psychosociaal hulphond maar ook zeker voor huis honden van belang is. Leer kinderen dat honden niet alles leuk vinden of dat aaien van het hoofd van de hond niet de voorkeursplek kan hebben.

Al deze ontmoetingen hebben we gedaan op Sunny haar tempo. Hoe we dat hebben gedaan? Sunny is erg duidelijk in het aangeven van haar grenzen door middel van stress signalen. Gaapt ze? Dan stoppen we met waar we mee bezig zijn. Ging ze zitten om alles eens goed te observeren, dan lieten we dat gebeuren en wachten we tot ze zelf weer verder liep. Durfde ze ergens aan te snuffelen? KOEKJES TIJD!

Socialisatie is iets waar je de rest van je hond zijn leven voordeel mee kunt hebben. Als je dit in afstemming met je hond doet, hem onderdeel laat zijn van het geheel en luistert naar zijn grenzen, dan ontstaat er wederzijds vertrouwen. Wie wil dat nu niet met zijn beste maatje?!

 

 

Wil je op de hoogte blijven van leuke winacties, interessante informatie over honden en katten en weetjes over onze brokken? Volg ons dan op Facebook en Instagram.