Daar sta je dan, midden op het uitlaatveld. Je hond rent losbandig van links naar rechts. Hij heeft dikke pret. Jij wat minder. Luisteren? Ho maar. Zijn/haar* oren zijn ineens stuk. Zucht… De puberteit van je hond is begonnen. Hoe herken je deze fase? Welk gedrag gaat ermee gepaard? En hoe ga je ermee om? We vertellen je alles. Lees even verder.
*Goed om te weten: we spreken de rest van dit artikel over ‘hem’, maar de inhoud van dit artikel geldt ook voor ‘haar’. Dit artikel is dus voor reutjes én teefjes.
Wanneer begint de puberteit bij een hond?
Vanaf zijn zesde levensmaand kan het zijn dat je schattige puppy wat ander gedrag begint te vertonen. Je merkt bijvoorbeeld dat hij minder goed luistert en dat dingen die zijn aangeleerd nu onmogelijk lijken te zijn. Geen zorgen. Dit ligt niet aan jouw training. Dit is het begin van de puberteit.
De ene hond is eerder aan het puberen of heeft er meer last van dan de ander. Over het algemeen komen kleine honden eerder in de puberteit dan een groter ras. Ook gezondheid speelt een rol. Langdurige klachten zoals Giardia kunnen ervoor zorgen dat de puberteit van jouw pup later start.
Het gedrag van je hond in de puberteit
Probeer je in te denken dat de puberteit vooral lastig is voor de hond zelf. Hormonen nemen de overhand en het is soms lastig hiermee om te gaan voor jouw hond. Dit uit zich in verschillend gedrag. Vaak neemt een puberende hond meer afstand tijdens het wandelen en trekt hij veel aan de lijn. Ook kan hij ineens dingen kapot maken in huis, wat hij eerst niet deed. Andere kenmerken van puberende honden zijn:
- Luistert minder goed
- Lijkt aangeleerde oefeningen vergeten
- Reageert heftiger op andere honden
- Vraagt meer om aandacht
- Onzindelijk
Hoe lang duurt de puberteit bij een hond?
Gelukkig is de puberteit bij honden een fase. Meestal duurt het een aantal maanden. Honden zijn écht uitgerijpt op een leeftijd van 1,5 tot 2,5 jaar. Geen zorgen: dat betekent niet dat je trouwe vriend jarenlang ongehoorzaam is. Met de juiste training, consequentie en (heel) veel geduld heb je zo min mogelijk last van puberend gedrag.
Puberteit bij een hond: 5 tips
Is je hond flink aan het puberen? Met deze tips help je jouw viervoeter én jezelf door deze periode heen.
- De kracht van het leren zit in het herhalen. Misschien was je pup de beste van de klas tijdens de puppycursus. Maar tijdens de puberteit is hij ineens alles vergeten. Blijf daarom de basisoefeningen voor gehoorzaamheid herhalen. Houd de sessies kort, wees strikt maar ook geduldig en positief.
- Plan leuke dingen om samen met je puberhond te gaan doen. Een lange wandeling in het bos, zwemmen in een meer of een nieuw speeltje uitzoeken bij de dierenwinkel… Als je hond zijn energie maar kwijt kan.
- It takes a village to raise a child. Ofwel: je hebt de medewerking van anderen nodig om je puber op te voeden. Vraag daarom anderen om je te helpen, bijvoorbeeld door je hond op bepaalde momenten geen aandacht te geven.
- Snuffeltijd! Zet de snuit van je puberhond aan het werk. Die is niet voor niets ontworpen om te snuffelen. Verstop bijvoorbeeld wat brokjes door huis en tuin. Een prima work-out waarbij honden veel energie verbruiken.
- Geduld is een schone zaak. Ga tijdens de puberteit wat begripvoller om met je hond. De manier waarop jij als baasje reageert op het gedrag van je loebas is bepalend voor later. Blijf daarom rustig, geduldig en kalm. Tot 10 tellen helpt!
De beste voeding voor puberende honden
Rond de puberteit vindt er vaak een groeispurt plaats. Hierdoor verandert de energiebehoefte van je hond. Dit gaat gepaard met voeding. Onze tip? Maak na de puberfase de overstap naar volwassen hondenvoer. Benieuwd welke brokken het beste passen bij jouw hond? Doorloop de brokjeskiezer.
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste brok? Doorloop dan onze brokjeskiezer.