Puppy opvoeden: 10 tips voor een goede start - CaroCroc

Puppy opvoeden: 10 tips voor een goede start

Een puppy in huis is natuurlijk fantastisch! Maar hoeveel slaap heeft een puppy nodig? Hoe leer je hem het bijten af? Wij geven je tips!

Volg ons op social

Puppy opvoeden: 10 tips voor een goede start

Yes, je krijgt een puppy! Die zachte haren en schattige snoet… Alles wat je pup doet, is leuk. Zelfs de minder leuke dingen zoals bijten vergeef je spontaan als je in zijn trouwe ogen kijkt. Je puppy opvoeden tot gezonde en leerzame hond, vergt veel tijd, werk en consistentie. Met deze 10 tips geef je jouw kleine viervoeter een goede start.

1. Maak je huis puppyproof

Waarschijnlijk heb je veel in huis gehaald om je nieuwe gezinslid te verwelkomen. Zorg ook dat je je huis aanpast op de komst van een nieuwsgierige pup. Ofwel: maak je huis puppyproof! Een pup ontdekt alles met zijn mond. Berg daarom alle snoeren en draden op, laat geen spullen en etenswaren rondslingeren en verwijder alles wat mogelijk giftig is voor honden.

2. Laat je pup rustig wennen in huis

De eerste dagen met je kleine spruit zijn geweldig. Het liefste wil je hem aan de hele wereld laten zien. Voor je pup zijn deze dagen echter heel spannend. Hij is net weg bij zijn moeder en vertrouwde plekje en heeft behoefte aan rust en warmte. Geef je puppy daarom tijd om te wennen. Zorg dat het rustig is in huis en laat je hond zelf snuffelen en onderzoeken. Zo voelt hij zich snel veilig in zijn nieuwe huis.

De eerste nacht(en) zijn vaak stressvol. Blijft je puppy piepen? Dan kun je naast hem gaan slapen of een warme kruik in de bench leggen. Beloon je pup hierbij niet voor het gepiep, maar stel hem wel gerust.

3. Puppy opvoeden? Neem de tijd en blijf realistisch

Geduld is een schone zaak bij het opvoeden van een puppy. De eerste dagen en weken vergen veel tijd door jou als baasje. En als je ooit door de bomen het bos niet meer ziet: het komt goed. Spendeer veel tijd met je kleine vriend en blijf consistent. Slapen, eten en uitlaten op gezette tijden? Perfect.

4. Zorg voor een bench

Je pup heeft een eigen plekje nodig waar hij zich veilig voelt en tot rust kan komen. Een bench is hiervoor perfect. Zorg dat je pup voldoende ruimte heeft, maar niet te veel. Zet op het begin bijvoorbeeld een doos in de bench. Een kleine pup heeft immers minder ruimte nodig dan een volwassen hond. En wist je dat een bench ook ideaal is om je puppy tijdens het opvoeden zindelijk te maken? Je kleine vriend wil namelijk niet zijn eigen plek vervuilen.

5. Start tijdens het opvoeden van je puppy direct met socialiseren

De wereld van je puppy wordt steeds een stukje groter. In de eerste weken leert je pup de meeste sociale vaardigheden. Breng hem daarom direct op een positieve manier met alles in aanraking. Andere honden en mensen, een drukke winkelstraat, passerende vrachtwagen en de koe in de wei… Socialiseren maar!

6. Voldoende bewegen, voldoende rusten

Een puppy heeft veel beweging nodig. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van zijn conditie en spierkracht. Maak tijdens het opvoeden van je puppy regelmatig (korte) wandelingen en geef genoeg tijd om te snuffelen en ontdekken. Zorg wel dat je speelpartijen met anderen honden in het park rustig opbouwt.

Minstens zo belangrijk als beweging: rust. De ontwikkeling van je levendige pup gaat heel snel. Als baasje moet je oppassen dat je hond zichzelf niet voorbij rent. Het puppylijfje moet ook de tijd krijgen om alle indrukken te verwerken.

7. Een puppy opvoeden: zindelijkheidstraining

De ene pup is sneller zindelijk dan de ander. Vaak geldt hoe beter je zelf oplet; hoe sneller je pup zindelijk is. Laat hem daarom vaak buiten. Zeker na het eten, spelen en slapen. Gaat je puppy bij de deur staan, piepen of rondjes draaien? Grote kans dat hij zijn behoefte moet doen. Geen zorgen: de signalen herken je tijdens het opvoeden van je puppy vanzelf. Let ook op dat je pup zijn plas nog niet lang kan ophouden. Het is slim om er de eerste nachten een keer uit te gaan en de tijd rustig op te bouwen.

8. Beloon en straf op de juiste manier

Beloon je puppy tijdens het opvoeden zodra hij goed gedrag laat zien. Ook als dit per ongeluk gaat. Loopt hij netjes mee aan de lijn of plast hij buiten? Beloon hem uitvoerig met je stem en eventueel een snoepje. Pas wel een beetje op met beloningen, dit zijn extra calorieën. Slimme beloontip: snij CaroCroc worst in kleine stukjes!

Wil je je hond wijzen op ongewenst gedrag? Doe dit direct. Zeg bijvoorbeeld duidelijk ‘nee’ of neem iets aangenaams weg, zoals een speeltje. Consequentie en timing zijn hierbij heel belangrijk. Onthoud ook dat belonen veel effectiever is dan straffen. Ons advies? Negeer ongewenst gedrag of nog beter: bied een alternatief.

9. Leer tijdens het opvoeden van je puppy bijten direct af

Puppy’s bijten graag in alles. Ook in jou of in je meubels. Tijdens het opvoeden van je puppy bijt hij misschien zacht. Maar zodra je viervoeter groter wordt, is het minder plezierig. Leer bijten daarom direct af. Hapt je puppy in je handen of kleding? Word niet boos, maar stop het spel of de interactie. Zorg ook dat je puppy voldoende kauwspeelgoed heeft waarin hij zijn scherpe tandjes kan zetten. Extra tip: wissel de speeltjes van je pup regelmatig af. Zo blijven ze interessant om mee te spelen én in te bijten!

10. Zorg voor de juiste voeding

Geef je puppy eerst het voer dat hij ook in het nest kreeg. Plots veranderen van voer levert vaak stress en mogelijk diarree op. Als je pup gewend is aan zijn nieuwe omgeving, kun je overstappen op ander voer. Het beste voer voor jouw kleine vriend? Dat is ons Puppy voer (kleine en middelgrote rassen) en Puppy Large voer (grote rassen). Perfect afgestemd op de energiebehoefte van jouw springlevende pup. Daarnaast ondersteunen de brokken de weerstand en zijn ze licht verteerbaar.

Tot slot is het natuurlijk ook belangrijk om te genieten van deze leuke puppytijd!
Je leest nog veel meer tips en info in ons gratis puppyboekje.