7 tips om spelen met je kat leuker te maken - CaroCroc

7 tips om spelen met je kat leuker te maken

Volg ons op social

Spelen met je kat is leuk, dat weten we allemaal. Maar wist je dat spelen met je kat ook nog erg belangrijk is? In dit artikel vertellen we je waarom en hoe je het spelen met je kat nog leuker kan maken.

Waarom is spelen dan zo belangrijk?

Spelen heeft meerdere voordelen voor je kat. Als eerste is spelen natuurlijk leuk en gaat het verveling tegen. Het is een makkelijke manier om je kat te vermaken. Dit is vooral belangrijk bij binnenkatten. Omdat deze katten niet naar buiten gaan, kunnen ze hun energie minder makkelijk kwijt dan buitenkatten. Hierdoor is de kans groter dat ze zich gaan vervelen. Te weinig activiteit en verveling kan voor stress en vervelend gedrag zorgen. Door regelmatig met je kat te spelen kan je dit tegen gaan.

Het tweede voordeel: spelen is een enorm krachtig middel tegen stress. Tijdens het spelen komen er namelijk stofjes vrij in de hersenen van de kat waardoor hij zich lekker gaat voelen. Deze stofjes helpen ook tegen de effecten van langdurige stress. Daarnaast zorgt spelen ervoor dat je kat gezond en fit blijft. Je kat zou er zelfs door kunnen afvallen als dat nodig is. Als laatste versterkt spelen de band tussen jou en je kat, dat wil toch ieder kattenbaasje?

7 Tips om het spelen nog leuker te maken

Iedere kattenbaas herkent het vast wel: je koopt allerlei speeltjes voor je kat, zoals bijvoorbeeld een hengel. Wanneer je met die hengel voor je kat gaat zitten zwaaien heeft hij geen interesse. Hij gaapt en loopt weg. Nou, daar gaat je goede intentie. Het kan zijn dat het niet aan die leuke hengel ligt, misschien zwaai je wel te snel of is je kat meer van grondspel. Wij hebben 7 tips voor je om het spelen zo leuk mogelijk te maken voor je kat.

1. Gooi in de juiste richting
Zie het spelen als het jagen op een prooi. Je kat sluipt er op af en springt op het juiste moment op zijn prooi. Wanneer je met een balletje, muisje of ander speeltje speelt is het daarom belangrijk om het speeltje van de kat af te gooien. Zodat hij er zelf op af kan springen. Wanneer je het speeltje naar de kat toe gooit vindt hij dit minder leuk.

2. Niet in het gezicht
Katten kunnen van dichtbij minder goed zien. Daarom houden ze er niet van wanneer een speeltjes zoals hengels in hun gezicht geduwd of gezwaaid worden. Hou daarom wat meer afstand, zo kan je kat het speeltje goed zien en zal hij sneller reageren.

3. Let op de snelheid
Door af te wisselen in snelheid, bijvoorbeeld met het zwaaien van de hengel, hou je de interesse van je kat vast. Wanneer je te snel met de hengel gaat zitten zwaaien kan je kat dit niet volgen en zal hij zijn interesse verliezen. Ook in deze situatie is het goed om het spelen te zien als het jagen op een prooi. Een prooi zit namelijk ook wel eens stil. De ene keer moet je kat een stukje rennen om zijn prooi achterna te gaan en het andere moment zit hij zijn perfecte moment af te wachten om toe te slaan. Dit kan je ook doen met je hengel door het ene moment wat sneller te bewegen zodat je kat er achter aan rent en het volgende moment het speeltje aan de hengel heel langzaam voor hem uit te trekken.

4. Speel vooral op de grond
Katten houden er vooral van om met voorwerpen op de grond te spelen. Ze zullen het soms niet snappen wanneer er opeens een muis of balletje door de lucht vliegt. Hou het spel daarom vooral op de grond.

5. Verstoppertje spelen
Katten vinden het fantastisch om verstoppertje te spelen. Een muis verstopt zich bijvoorbeeld ook wel eens in de bosjes of in zijn holletje. Laat je speeltje eens verdwijnen achter een kussen of onder een deken. Dat vinden ze super! Sommige katten vinden het zelfs leuk om gewoon ouderwets verstoppertje te spelen met hun baasje. Verstop je maar eens achter het gordijn of om de hoek van de deur en kijk hoe je kat hier op reageert als je hem roept. De kans is groot dat je kat zich daarna ook gaat verstoppen. Zo krijg je zelf ook nog wat beweging.

6. Prooi vangen
Zoals eerder genoemd ziet je kat het speeltje als zijn prooi. Het is daarom belangrijk om je kat het speeltje ook eens te laten pakken of vangen. Wanneer hij het gevoel heeft dat hij hem niet te pakken kan krijgen is de kans groot dat hij zijn interesse verliest.

7. Zonder handen
Het is beter om je handen niet als speeltje te gebruiken wanneer je met je kat speelt. Door met je handen te spelen lok je namelijk agressie uit bij kat. Hierdoor kan hij geïrriteerd raken en gaan krassen. Hou het spelen liever leuk voor allebei en hou het bij alle speeltjes die hij heeft of maak zelf speeltjes zoals een fleecebloem, een pom pom balletje of een snuffelmat.

Wil je op de hoogte blijven van leuke winacties, interessante informatie over honden en katten en weetjes over onze brokken? Volg ons dan op Facebook en Instagram.