Alles over sterilisatie bij een hond | CaroCroc

Alles over sterilisatie bij een hond

Tegenwoordig kiezen er veel hondenbaasjes voor om hun hond te laten steriliseren. Een keuze die alleen jij kunt maken. We snappen dat een sterilisatie bij een hond veel vragen oproept. Ook gaan er veel indianenverhalen de rondte. In dit blogbericht geven we je alle informatie en helpen je een weloverwogen keuze te maken. Lees snel verder.

Volg ons op social

Wat is steriliseren eigenlijk?

Bij een sterilisatie wordt een hond onvruchtbaar gemaakt. Hiervoor wordt hij of zij onder narcose gebracht. Veel mensen gebruiken het woord sterilisatie voor teefjes en castratie voor reutjes. Dit klopt echter niet. Wanneer een hond gesteriliseerd wordt, worden de zaad- of eileiders dichtgemaakt. Bij een castratie worden de voortplantingsorganen verwijderd. Voor een reutje zijn dit de testikels, voor een teefje de eileiders.

Waarom je hond steriliseren?

Eén van de meest voorkomende redenen om je hond te steriliseren, is dat een teefje niet langer loops wordt. Je trouwe vriendin is dan dus niet langer vruchtbaar. Ook heeft een sterilisatie de volgende voordelen.

  • Minder kans op melkkliertumoren
  • Geen baarmoederontsteking
  • Geen schijndracht
  • Minder kans op suikerziekte en acromegalie (reuzengroei)

Welke soorten van sterilisatie zijn er?

Wil je je hond laten steriliseren? Dit kan tegenwoordig op meerdere manieren. We sommen ze op.

1. Klassieke sterilisatie

Bij een klassieke sterilisatie wordt er een snee van 5 à 15 cm gemaakt in de buik. Vervolgens worden de eileiders dichtgemaakt. Deze manier wordt het meeste toegepast.

2. Laparoscopische sterilisatie

Bij een laparoscopische sterilisatie worden er twee of drie gaatjes van zo’n 5 mm in de buik gemaakt. Via deze gaatjes worden een camera en instrumenten ingebracht. Het wordt ook wel een kijkoperatie genoemd. In de praktijk wordt deze vorm van sterilisatie met name bij grote honden met een diepe borstkast toegepast.

3. Transvaginale laparoscopische sterilisatie

Deze is het minst bekend. Bij een transvaginale laparoscopische sterilisatie wordt er in de vaginawand een kleine opening gemaakt. Via deze opening worden een camera en instrumenten ingebracht. Vervolgens wordt de sterilisatie uitgevoerd. Bij deze vorm zitten er dus geen wondjes in de buikwand.

Wat zijn de kosten van een sterilisatie bij een hond?

De kosten van de sterilisatie van een hond kunnen verschillen. Dit is namelijk afhankelijk van de grootte van je hond. Meestal geldt: hoe groter of zwaarder je hond; hoe duurder de sterilisatie. Verder verschillende kosten per dierenkliniek. De kosten liggen grofweg tussen de €150 en €600. Neem voor de exacte kosten contact op met je dierenarts.

Wanneer vindt de sterilisatie van een hond plaats?

Het beste moment om je hond te laten steriliseren, verschilt per ras. Over het algemeen vindt een sterilisatie 3 tot 4 maanden na de eerste loopsheid plaats. Kleine honden zijn vaak tussen de 6 en 12 maanden oud, grote honden tussen de 12 en 18 maanden. Overleg altijd met je dierenarts wanneer je hond het beste gesteriliseerd kan worden.

Sterilisatie hond | CaroCroc

Bijwerkingen na een sterilisatie van een hond

Er zijn een aantal bijwerkingen die kunnen voorkomen na de sterilisatie van een hond. We sommen de meest voorkomende voor je op.

  • Er is een kleine kans op incontinentie. Geen zorgen: áls dit ontstaat, is het goed te behandelen.
  • Je viervoeter kan wat veranderen in gedrag. Dit komt doordat er geen hormoonschommelingen meer zijn. Vaak wordt een hond rustiger na de sterilisatie.
  • Soms verandert de vacht van je hond.
  • Je hond ontwikkelt sneller overgewicht. Dit kun je eenvoudig voorkomen door je hond minder of ander voer te geven.

Nazorg sterilisatie hond: pas de voeding aan

CaroCroc Low Energy hondenbrokken verpakking 3 kg

Na een sterilisatie komen honden sneller aan.  Ze maken minder hormonen aan en hebben dus ook minder calorieën nodig. Voer met minder calorieën geven is daarom belangrijk als nazorg. CaroCroc Low Energy is hiervoor perfect. Deze brokken zijn zeer geschikt voor gesteriliseerde honden. Precies afgestemd op de verlaagde energiebehoefte van je hond. Zo voorkom je gewichtstoename. Lees hier meer over het beste voer voor een gesteriliseerde hond.

Meer weten over sterilisatie bij een hond?

Wil je meer informatie over onze hondenbrokken? Wij staan voor je klaar. Neem contact met ons op of kom langs bij één van onze verkooppunten. Tot snel!