Het trainen van een kat - CaroCroc

Het trainen van een kat

Vaak wordt gedacht dat het trainen van een kat erg lastig is, maar een kat is erg slim. Een kat traint zelfs zijn baasje. Ze zeggen natuurlijk niet voor niets dat een kat personeel heeft. Wanneer de kat miauwend bij de deur staat weet jij wat je als baasje te doen staat: het openen van de deur. Hij weet precies waar zijn brokken staan, hoe hij aandacht zal krijgen en wat het betekent als je zijn reismand tevoorschijn haalt. Je kan jouw kat dus wel degelijk trainen!

Volg ons op social

Trainen

Katten kunnen op verschillende manieren leren. Een veel voorkomende vorm van leren is wanneer de kat leert dat er een gevolg aan een woord of voorwerp zit. Zo zal een kat bijvoorbeeld snel kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren wanneer je zijn zak voer tevoorschijn haalt. Hij krijgt eten!

Een tweede vorm van leren is dat de kat leert van de gevolgen van zijn gedrag. Vindt hij de gevolgen leuk? Dan zal hij het gedrag herhalen. Vindt de kat de gevolgen niet leuk? Dan zal dit gedrag van de kat afnemen. Dit is een vorm van leren welke meestal wordt gebruikt bij het trainen van een kat.

Belonen is erg belangrijk tijdens deze training! Een beloning zet je bijvoorbeeld in als je jouw kat wil leren zitten. Wanneer de kat gaat zitten beloon je hem met een brokje. Hij zal dit gedrag herhalen om meer brokjes te krijgen. Wanneer je jouw kat iets wil afleren zal je hem moeten corrigeren. Word niet boos, maar gebruik een lichte stemverheffing. Ook kun je, wanneer jouw kitten bijvoorbeeld krabt of bijt tijdens het spelen, stoppen met spelen. Zo kan dit gedrag op een positieve manier worden afgeleerd. Verder is het natuurlijk belangrijk dat je altijd consequent blijft tijdens het trainen en geduld hebt.

Kattenbaktraining

Kittens leren over het algemeen snel dat ze een kattenbak moeten gebruiken. Vooral jonge kittens zullen na vrijwel iedere activiteit hun behoefte moeten doen. Zet jouw kitten daarom na het slapen of na een maaltijd in de kattenbak om zijn behoefte te doen. Wanneer je ziet dat jouw kitten moet poepen of plassen óf hier al mee bezig is, breng je hem ook direct naar zijn kattenbak.

Als jouw kitten moet poepen of plassen herken je dit aan rondsnuffelen, krabben en een hurkende houding. Vaak is het niet nodig jouw kitten naar de kattenbak te brengen, graven in grit zal namelijk de voorkeur hebben om te ontlasten. Wanneer hij uit zichzelf zijn behoefte in de kattenbak doet mag je hem belonen. Wanneer jouw kitten binnen heeft gepoept of geplast en jij dit niet hebt gezien, kan je jouw kitten het beste negeren en de poep of plas opruimen. Jouw kitten mag niet denken dat hij aandacht zal krijgen wanneer hij zijn behoefte binnen heeft gedaan. Ten slotte is het belangrijk dat je de kattenbak op een rustige plek neerzet en er voor zorgt dat de instap niet te hoog is voor de kitten.

Tip: Kies een grit wat goed absorbeert. Én niet te vergeten: schep de bak minimaal 1 x per dag schoon en maak de kattenbak minimaal 1 x per week helemaal schoon.

Wil je op de hoogte blijven van leuke winacties, interessante informatie over honden en katten en weetjes over onze brokken? Volg ons dan op Facebook en Instagram.