Het trainen van een puppy - CaroCroc

Het trainen van een puppy

Het trainen van je hond is super leuk, maar kost veel energie. Het is daarom belangrijk dat je het trainen van je hond slim aanpakt en op tijd pauzes inlast. Zo blijft het trainen leuk en zal het jullie band versterken.

Volg ons op social

Trainen

Wij raden aan om met jouw puppy te trainen onder begeleiding van een deskundige en/of deel te nemen aan een puppycursus. Dit is niet alleen erg leerzaam voor iedereen, maar ook goed voor de socialisatie van de pup. Toch zijn er al een aantal punten waarmee je zelf kan oefenen.

Aan de lijn lopen

Een oefening die je snel nodig gaat hebben wanneer je de pup mee naar huis hebt genomen is het aan de lijn lopen. Jouw pup zal tijdens zijn eerste wandeling aan de riem een hele nieuwe wereld ontdekken, dat vinden ze soms een beetje spannend. Jouw pup zal aan het begin dan ook regelmatig gaan zitten of naar huis trekken tijdens een wandeling. Je kan jouw hond op dat moment proberen te lokken met een brokje en een hoog stemmetje. Lukt dit niet? Til de pup dan een stukje op en probeer het nog een keer. De meeste pups groeien vanzelf over dit gedrag heen. Een manier om de pup aan te leren langs je te lopen is door hem te belonen als hij toevallig op de juiste plek loopt. Tijdens de puppycursus zal je alle tips en tricks leren afgestemd op jouw persoonlijke situatie.

Commando’s aanleren

Wanneer je een hond commando’s zoals ‘zit’, ‘kom’, ‘blijf’ of ‘poot’ wil aanleren, is belonen cruciaal. Je kan jouw pup belonen met een brokje of een koekje. Het is belangrijk dat je de trainingssessies kort houdt, 5 minuten is een goede richtlijn. Je vraagt immers opperste concentratie van jouw pup.

Het eerste commando dat je jouw pup aan kan leren is ‘zit’. Je gaat tegenover jouw pup staan met je gezicht naar de pup toe. In je hand heb je wat lekkers. Je brengt het brokje omhoog tot boven het hoofd van jouw pup. Jouw pup zal nu gaan zitten om naar het brokje te blijven kijken. Op het moment dat hij door zijn achterpoten zakt zeg je ‘zit’. Herhaal dit op verschillende manieren, door bijvoorbeeld de pup naast je te laten zitten. Iedere keer als jouw pup gaat zitten, mag je hem belonen. Het commando ‘kom’ is ook een commando dat vrij makkelijk aan te leren is. Je gaat op een plek staan, een klein stuk van de pup af. Je houdt een brokje zichtbaar in je hand en zegt ‘kom’. Terwijl de pup op je af komt zeg je met een hoge blije stem ‘goed zo!’. Als de pup bij je is beloon je hem met het brokje, een knuffel en woorden. Je kan dit op verschillende plaatsen oefenen. Een makkelijke plek om te starten met deze training is de hal.

Wanneer je pup het commando ‘zit’ onder de knie heeft kan je gaan trainen om hem te laten liggen op commando. Je laat de pup eerst zitten en houdt vervolgens een brokje tussen zijn voorpoten en zegt ‘lig’. De hond zal nu naar beneden kijken om het brokje te zien, op dit moment verplaats je het brokje over de grond naar jou toe. Dit zal de hond verleiden om te gaan liggen. Zodra de pup ligt geef je hem het brokje en beloon je hem. Gaat de pup staan? Laat hem dan weer zitten en probeer het nog een keer.

Een van de moeilijkere commando’s is het commando ‘blijf’. Dit commando kan goed van pas komen wanneer je een gevulde voerbak neerzet of wanneer je tijdens het wandelen een weg over wil steken. Je hond trainen om te blijven kan je het best doen vanuit het commando ‘zit’ of ‘lig’. Nadat de hond gaat zitten of liggen zeg je ‘blijf’. Wacht een seconde en zeg dan ‘goed zo, blijf’ en beloon hem met een lekker brokje en een knuffel. Dit bouw je langzaam op naar 2 seconden en later naar 3 seconden. Lukt het met 3 seconden nog niet zo goed? Ga dan weer terug naar de 2 seconden. Train dit consequent en je zal merken dat je hond dit commando steeds beter leert kennen. Na een tijdje kan je proberen de kamer te verlaten, als hij daarna nog steeds op zijn plek zit of ligt mag je hem uitbundig belonen!

Zindelijkheid

Vooral jonge pups zullen na vrijwel iedere activiteit hun behoefte moeten doen. Laat je pup daarom na het eten, drinken, spelen en slapen naar buiten. De richtlijn hiervoor is iedere 2 uur.
Wanneer jouw pup begint met poepen of plassen en je dit ziet, pak je jouw pup snel op en breng je hem naar buiten. Wanneer je jouw pup oppakt, zal hij vanzelf stoppen met poepen of plassen. Als hij buiten verder gaat met zijn behoefte mag je hem belonen. Wanneer jouw pup binnen heeft gepoept of geplast en jij dit niet hebt gezien, kan je jouw pup het beste negeren en de poep of plas opruimen. Jouw pup mag niet denken dat hij aandacht zal krijgen wanneer hij zijn behoeften binnen heeft gedaan.

Tip: Je kunt een pup leren om op commando te plassen. Laat een pup iedere 2 uur uit op een vaste plek aan de overzijde van de straat. Leer hem plassen en poepen op commando. Bij de eerste stap zeg je iedere keer als hij plast of poept het commando plassen. Gaat dit goed en hij plast en poept al vaker buiten? Ga het commando dan zeggen net voordat hij gaat plassen. Je ziet dan dus wel aan zijn gedrag dat hij gaat plassen of poepen

Wil je meer lezen over puppy’s zoals de ontwikkeling, lichaamstaal en verzorging? Download dan gratis het CaroCroc puppy boekje.

Wil je op de hoogte blijven van leuke winacties, interessante informatie over honden en katten en weetjes over onze brokken? Volg ons dan op Facebook en Instagram.