De vacht van een senior kat - CaroCroc

De vacht van een senior kat

De vacht van een senior heeft wat extra aandacht nodig. Jouw ouder wordende kat kan zijn eigen vacht namelijk steeds minder goed schoonhouden.

Volg ons op social

De vacht verzorgen van je senior

Wanneer een kat ouder wordt kan hij minder soepel bewegen. Hierdoor kan hij zijn vacht minder goed verzorgen en schoon houden. Als baasje kan je hier bij helpen.

Vieze vacht

Doordat de kat zichzelf minder goed schoon kan houden kan de vacht rond zijn ogen, neus en anus vies worden. Als baasje kan je met wattenschijfjes en afgekoeld(!) gekookt water de vacht rond deze plekken zachtjes schoon wrijven.

Als de vacht rondom de anus erg lang is, waardoor het na elk toiletbezoek van de kat dus vies wordt, kan je er voor kiezen om je kat op deze plekken te laten trimmen. Hierdoor voorkom je conflicten en stress na elk toiletbezoek van de kat.

Regelmatig borstelen

Naast het schoonmaken van de vacht met wattenschijfjes is het goed om de vacht van je dier regelmatig te borstelen. Het is bij oudere katten belangrijk om dit zachtjes en voorzichtig te doen. De vetlaag van het lichaam van katten verminderd wanneer ze ouder worden. Wanneer je te hard borstelt kan dit hierdoor erg pijnlijk zijn.

Aanpak

Niet iedere kat vindt borstelen fijn. Maar toch wil je hem helpen met een schone en klitvrije vacht. Hoe pak je het dan het beste aan zodat het borstelen zo min mogelijk stress oplevert voor mens en dier? Om te beginnen is het handig om dit op hoogte te doen. Zo heb je zelf de fijnste positie om in te werken en krijg je geen last van je rug. Gemak en rust begint namelijk bij jezelf. Je kan bijvoorbeeld je kat zijn favoriete kleedje op de eettafel leggen zodat het vertrouwt voor hem voelt en ruikt. Vervolgens is het belangrijk om eerst lekker met je kat te knuffelen. Zo stel je hem op zijn gemak en kan je tijdens het knuffelen voelen waar de klitten zitten. Daarnaast kan je tijdens het knuffelen eens voelen of je andere gekke plekjes, verdikkingen of wondjes voelt. Het is belangrijk om de gezondheid van je oudere kat goed in de gaten te houden en dit is een makkelijke manier om hem te controleren. De klitten kan je met je vingers zachtjes proberen los te peuteren. Let op, het is echt belangrijk om dit heel zachtjes te doen, anders doe je de kat pijn en dat levert stress op. Als dit niet lukt kan je de klit zachtjes proberen te verwijderen met de punt van een kam. Het belangrijkste van het borstelen is dat je je kat niet dwingt. Als hij er geen zin in heeft laat je hem gaan en dan probeer je het later gewoon weer opnieuw. Door dit regelmatig te doen bouw je vertrouwen op en zal je kat steeds meer toe laten.

Krijg je de klitten er toch niet uit? Dan kan je de vacht het beste laten scheren door de dierenarts of kattentrimmer. Het is belangrijk om dit niet zelf te doen. De klitten in de vacht van een kat zitten dicht op de huid. Als je zelf aan de slag gaat met het knippen of trimmen is de kans heel groot dat je de oude kwetsbare huid van je kat beschadigt en hem pijn doet. Je kat zal je dankbaar zijn voor zijn schone en klitvrije vacht!

 

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven van leuke winacties, interessante informatie over honden en katten en weetjes over onze brokken? Volg ons dan op Facebook en Instagram.