Vachtproblemen bij mijn hond, wat nu? - CaroCroc

Vachtproblemen bij mijn hond, wat nu?

Vachtproblemen komen regelmatig voor bij honden. We lichten drie veelvoorkomende vachtproblemen bij een hond voor je toe.

Volg ons op social

Vachtproblemen bij mijn hond, wat nu?

De vacht van je hond is, als-ie gezond is, práchtig. En heerlijk om doorheen te kroelen. Bij een hond is de huid het grootste orgaan (net als bij een mens). Dus als je hond zich niet topfit voelt, dan zie je dat al snel aan zijn vacht en huid. Je merkt het ook aan zijn gedrag, je hond gaat aan zijn vacht krabben, likken of bijten. Je wil je vriend dus snel helpen. Maar hoe?

Hoe ziet een gezonde vacht bij een hond eruit?

Een gezonde vacht herkennen is nog niet zo gemakkelijk. Want elk ras heeft weer een andere vacht. En zelfs binnen één ras, zijn er nog verschillende vachten te onderscheiden. Onze tip: informeer bij je dierenarts hoe een gezonde vacht van jouw type hond eruit hoort te zien: met platliggende, rechtopstaande haren, glanzend of ruw. Dan heb je een goed uitgangspunt om eventuele problemen snel te herkennen.

Veelvoorkomende vachtproblemen bij een hond

Helaas is jouw hond niet de enige die niet lekker in zijn vacht zit. Veel honden kampen met vachtproblemen. Ze worden vaak veroorzaakt door parasieten, een allergie, lokale huidontstekingen, of door een slechte vachtverzorging. We noemen drie veelvoorkomende vachtproblemen bij een hond.

1. De vacht van mijn hond stinkt

Laten we wel wezen, elke hond heeft zijn eigen geur (net als wij mensen). En ook als een hond nat is, ruikt-ie niet bepaald naar bloemetjes. Maar als de vacht van hond permanent en buitengewoon stinkt, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Er zijn veel mogelijk oorzaken, zoals een schimmelinfectie, schildklierproblemen, allergie, een verkeerde vachtverzorging of niet passende voeding.

2. Ik zie een vervilte vacht bij mijn hond

Als je hond een vervilte vacht heeft, dan zitten er in zijn vacht veel klitten die samen een hele plak vormen. Dit voelt voor je hond niet fijn, want hij wordt in zijn beweging beperkt en het kan zelfs pijn doen. Als de klitten er lang inzitten, dan kunnen er smetplekken ontstaan waar bacteriën zich kunnen gaan nestelen. In veel gevallen is een vervilte vacht bij een hond goed te voorkomen door regelmatig de hele vacht goed door te borstelen.

3. Mijn hond heeft witte schilfers in zijn vacht

Zie je allemaal losse, witte schilfers in de vacht van je hond? Of komen er veel witte schilfers los bij het borstelen? Dan is de kans groot dat je hond roos heeft. Dat gebeurt wanneer er te veel talg geproduceerd wordt. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals vachtmijt, een schimmel, een huidafwijking of het ontbreken van voedingsstoffen.

Hoe kun je de vacht van je hond verbeteren?

Dat je deze blog leest is al een plus. Dat betekent dat je oplettend bent en het probleem graag wil oplossen. Vachtproblemen bij een hond kunnen veel uiteenlopende oorzaken hebben. Als de problemen al langere tijd duren, er geen verbetering optreedt of de problemen zelfs erger worden, maak dan altijd een afspraak bij de dierenarts. Een algemeen gegeven is: een gezonde vacht komt van binnenuit. Zorg dat je hond de juiste voeding krijgt. Ook als je besluit naar de dierenarts te gaan, zal ondersteunende voeding het herstelproces ten goede komen. CaroCroc Skin support  en CaroCroc Superior zijn speciaal ontwikkeld om extra aandacht te geven aan een gevoelige huid of een verslechterde huid- en vachtconditie. Deze brokken zijn verkrijgbaar via onze verkooppunten.