De vacht van mijn kat heeft problemen, wat nu? - CaroCroc

De vacht van mijn kat heeft problemen, wat nu?

Bij katten komen verschillende vachtproblemen voor. Wij zetten veelvoorkomende vachtproblemen bij de kat voor je op een rij.

Volg ons op social

De vacht van mijn kat heeft problemen, wat nu?

Een kat is een proper diertje. Hij vindt zijn eigen, smetteloze vacht belangrijk. Met zijn ruwe tongetje wast hij zijn zachte vachtje keer op keer schoon. Daar is hij maar liefst zo’n vijftien procent van de dag mee bezig. Dat is bijna de helft van zijn wakkere tijd (!) Het wassen heeft ook nog een andere functie, hierdoor kan je kat zich ontladen van stress en hélemaal tot ontspanning komen. Toch lijkt de vacht van je kat nu problemen te hebben. We zetten veelvoorkomende vachtproblemen bij een kat op een rij:

De vacht van mijn kat is plukkerig

Is je kat al op leeftijd? Dan kan hij zichzelf misschien niet meer zo goed wassen vanwege zijn stramme gewrichten, of door een slechter wordend gebit en daardoor een pijnlijk bekje. Hierdoor kan de vacht van je kat wat plukkerig worden. Je kunt je kat helpen door hem een keertje (voorzichtig) te borstelen. Is de vacht van je kat plukkerig zonder dat de leeftijd een rol speelt? Dan is er een andere reden waarom hij zichzelf niet goed schoonhoudt, de oorzaak kan medisch zijn of met (verkeerde) voeding te maken hebben. Neem contact op met de dierenarts voor advies.

Ik zie een vervilte vacht bij mijn kat

Misschien begon het met een klein, onschuldig knoopje in de vacht van je kat. Maar dat knoopje werd al snel een klit. En deze klit is nu een grotere viltplek geworden. Dat hoort niet. Een gezonde, rasloze kat met een gewone haarlengte zou zijn eigen vacht goed moeten kunnen verzorgen. De oorzaak dat dit niet meer lukt kan van medische aard zijn. Als je kat zich niet lekker voelt, gaat hij zich minder goed wassen. Maak een afspraak bij de dierenarts om te onderzoeken wat de oorzaak kan zijn.

De vacht van mijn kat is vettig

Je merkt het op het moment dat je de kat een aai hebt gegeven: er blijft een laagje vet op je hand achter. Of je ziet dat de haartjes (op een bepaalde plek) van de vacht van je kat vettig en plakkerig zijn. Dit kan te maken hebben met een verstoorde talgproductie. En die verstoring kan weer veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het dragen van een halsband, of door verkeerde voeding, of overgewicht.

Ik zie allemaal zwarte/witte korreltjes in de vacht van mijn kat

De zwarte korreltjes kunnen uitwerpselen van vlooien zijn. Kam de vacht van je kat met een vlooienkam, verzamel de zwarte korreltjes en leg ze op een wit velletje papier. Kleurt het papier na enige tijd roodbruin? Dan heeft je kat vrijwel zeker vlooien. De witte korreltjes kunnen de vlooieneitjes zijn. Ze zijn piepklein (nog geen halve millimeter) en vallen vaak snel van je kat af. Je vindt ze dan ook vooral op plekken waar je kat ligt. Gelukkig zijn er allerlei middeltjes om je kat hiervan af te helpen. Neem contact op met je dierenarts voor advies.

Hoe krijg ik die gezonde vacht bij mijn kat weer terug?

Als de vacht van je kat problemen heeft, dan heeft dit in veel gevallen een oorzaak. Stress, een parasiet (zoals vlooien), gebitsproblemen, ouderdom, een allergie of overgewicht. De vacht van je kat is de spiegel van zijn gezondheid. Het is een cliché (en daarom ook waar). Je wil graag weer een gezonde vacht voor je kat. Pak het probleem serieus aan, neem zo nodig contact op met de dierenarts en zorg voor ondersteunende voeding zoals CaroCroc Kat Senior, voor de oudere kat. Of CaroCroc Indoor, voor katten die binnenblijven en minder energie verbruiken. Kijk bij onze verkooppunten voor de dichtstbijzijnde winkel.