Van een buitenkat een binnenkat maken: 8 tips - CaroCroc

Van een buitenkat een binnenkat maken: 8 tips

Van een buitenkat een binnenkat maken is een uitdaging. Je pluizenbol is gewend aan de vrijheid en moet wennen aan een leven zonder dagelijkse patrouilles. Geen zorgen: met een goede aanpak tover je jouw avontuurlijke buitenkat zonder problemen om tot een gezellige huismus. We geven je 8 tips. Lees je mee?

Volg ons op social

1. Van buitenkat naar binnenkat: zorg voor een geleidelijke overgang

Katten zijn flexibel en hebben over het algemeen een goed aanpassingsvermogen. Mits de aanpassing geleidelijk gaat. Zorg daarom dat de overgang van buiten naar binnen geleidelijk verloopt. Hoe je dit kunt doen? Houd je kat na het voeren bijvoorbeeld wat langer binnen. Komt je kat bijna nooit binnen? Begin dan met binnen voeren en laat de deur openstaan. Geef je kat daarna genoeg tijd om de ruimte te ontdekken. Geduld is hierbij een schone zaak.

2. Creëer voldoende ruimte binnen

Als je kat gewend is om veel buiten te zijn, is het belangrijk om hem binnen ook genoeg ruimte te bieden. De binnenruimte wordt immers het nieuwe leefgebied van je viervoeter. Een kat die eerder alle ruimte van de wereld had, kun je nu beter niet in een kleine kamer houden. Geef je kat bij voorkeur toegang tot het hele huis, maar in ieder geval tot twee ruimtes. Zo heeft je kat ook de mogelijkheid om zich terug te trekken.

3. Zorg voor voldoende klim- en speelmogelijkheden

Katten houden van uitdaging. En avontuur. Buiten komen ze dit genoeg tegen. Binnen moeten deze uitdagingen echter gecreëerd worden. Zo voorkom je dat je kat zich gaat vervelen en je meubels onder handen (en nagels) neemt. Zorg daarom voor voldoende klim- en speelmogelijkheden. Denk aan krabpalen en uitdagende klimbomen. Voorzie elke ruimte van een krabmogelijkheid, een hoog plekje én een verstopplekje. Dit is je nieuwe huistijger van buiten gewend.

4. Van een buitenkat een binnenkat maken? Maak je tuin katproof

Misschien wel de beste tip om van je buitenkat een binnenkat te maken. Maak je tuin katproof! Dit kun je bijvoorbeeld doen door je tuin af te zetten met omheining. Wil je niet dat je kat toegang heeft tot de hele tuin? Dan kun je een deel van de tuin afzetten, overdekt met gaas. En ook een losse kattenren behoort tot de mogelijkheden.

5. Creëer verschillende lig- en slaapplekjes

Als je van je buitenkat een binnenkat wil maken, is het belangrijk om verschillende lig- en slaapplekjes in huis te creëren. Je kat moet op een veilige plek zijn (hazen)slaapjes kunnen doen. Als je kat vertrouwen heeft in zijn nieuwe omgeving, zal hij ook op meer plaatsen slapen. Gebruik kattenmanden maar zorg ook voor plekjes in de hoogte en voor het raam. Zo heeft je kat plekjes om uit te kijken waar daadwerkelijk iets gebeurt.

6. Geef je kat genoeg aandacht

Een buitenkat heeft vaak veel sociale contacten. Wil je van je buitenkat een binnenkat maken en werk je de hele dag? Dit hoeft zeker geen probleem te zijn. Zorg dan wel voor genoeg interactie als je thuis bent. Na een dagje vogels kijken door het raam, is het slim om het jachtinstinct van je kat te bevredigen. Hier kun je bijvoorbeeld speelhengels voor gebruiken.

Neem genoeg tijd om uitgebreid te spelen met je kat. Een balletje of pen met lampje is een gegarandeerd succes. Let wel: katten zijn intelligent. Om het spannend te houden, is het slim om de speeltjes regelmatig af te wisselen.

7. Laat je buitenkat wennen op de kattenbak

Buitenkatten maken vaak geen gebruik van een kattenbak. Voor sommige katten is de overgang naar de kattenbak eenvoudig. Anderen hebben meer tijd nodig om het te leren. Begin met een simpele kattenbak en gebruik zachte, zanderige kattenbakvulling. Gaat je buitenkat in de kattenbak? Geef hem dan een beloning. Als je kat de kattenbak gebruikt, wacht dan tot hij klaar is en geef dan een beloning.

Maak daarnaast de kattenbak dagelijks schoon. Veel katten gaan namelijk niet op een vieze kattenbak. Het gevolg? Je kat doet zijn behoefte ergens anders in huis. Natuurlijk wil je dat voorkomen, maar straf je kat niet als er een ongelukje gebeurt. Dat werkt vaak averechts.

8. Buitenkat naar binnenkat: stap over van voeding

Een buitenkat krijgt over het algemeen meer beweging dan een binnenkat. Dit zorgt voor een andere energiebehoefte. Het is daarom slim om van voeding over te stappen. CaroCroc Indoor is speciaal ontwikkeld voor de huiskat. Deze brokken kennen een verlaagd energiegehalte en ondersteunen daarmee de energiebehoefte van je binnenkat. De perfecte keuze voor je nieuwe huisgenoot!

Wil je meer weten over de beste voeding voor jouw kat? Neem gerust contact met ons op of kom langs bij één van onze verkooppunten.