Verzorging van een kat
Het welzijn van jouw kat hangt af van dagelijkse zorg en aandacht. Zorg ervoor dat je kat elke dag voldoende voer en vers drinkwater krijgt om gezond te blijven. Geef ook genoeg persoonlijke aandacht, zodat jouw kat zich geliefd en gelukkig voelt. Verzorg de vacht door regelmatig te borstelen, vooral bij langharige katten die bijna dagelijks geborsteld moeten worden om klitten te voorkomen. Begin hier al op jonge leeftijd mee, zodat je kitten eraan gewend raakt. Vergeet ook niet om de nagels van jouw kat te verzorgen; dit kan je zelf doen met een speciale nagelschaar of -vijl, of je kunt het professioneel laten doen. Maak de oren van je kat regelmatig schoon met een speciale oorreiniger om infecties te voorkomen. Medische verzorging is ook essentieel: vaccineer en ontworm je kat op tijd en controleer regelmatig op vlooien. Hieronder vind je alles wat je moet weten over de juiste medische verzorging voor je kat.
Medische informatie voor een katteneigenaar
Disclaimer: Wij zetten hier een aantal dingen op een rijtje waar je op moet letten. Dit zijn onderwerpen om te bespreken met je dierenarts. Niet om zelf uit te voeren.
Chippen
Het is verstandig om jouw kat te laten chippen en registreren. In Nederland is dit niet verplicht. Als je je kat laat chippen dan kan de kat sneller bij je worden teruggebracht als hij wordt gevonden. Zorg ervoor dat de chip van jouw kat aan het juiste adres gekoppeld is. Je kunt je kat laten chippen bij de dierenarts.
Temperatuur
In sommige gevallen is het nodig om de temperatuur van je kat te controleren. Bijvoorbeeld wanneer je denkt dat je kat oververhit is, of wanneer de dierenarts vraagt de temperatuur op te nemen. Het is daarvoor belangrijk om te weten dat de normale lichaamstemperatuur voor een kat tussen de 38 en 39 graden ligt. De enige juiste manier om de temperatuur op te meten bij jouw kat is rectaal met een digitale thermometer (dezelfde als voor mensen). Belangrijk is wel om de thermometer diep genoeg in te brengen voor een betrouwbare meting. Je kan je kat hiervoor laten liggen of staan en eventueel wat vaseline gebruiken.
Vaccineren
Enten
Door je kat in te laten enten wordt de kans verkleind dat je huisdier ziek wordt. Ook neemt hierdoor de kans af dat jouw (buiten)kat andere katten besmet. Dankzij deze vaccinaties komen levensbedreigende ziektes in Nederland nauwelijks voor. Kittens krijgen hun entingen op de leeftijd van 8 á 9 weken, 12 á 13 weken en één jaar. Wanneer de kat volwassen is, is het voor de meeste katten verstandig om jaarlijks te vaccineren.
Titeren
Een andere mogelijkheid om jouw kat te vaccineren is titeren. Titeren betekent vaccineren op maat. Door middel van bloedonderzoek kijkt de dierenarts of jouw kat nog voldoende antistoffen in zijn bloed heeft. Als de titer tegen een bepaalde ziekte nog voldoende hoog is, heeft de kat dit jaar geen vaccinatie nodig. Als de kat te weinig antistoffen heeft voor een bepaalde ziekte, krijgt het dier een vaccinatie
Ontwormen
Zowel kittens als volwassen katten moeten regelmatig ontwormd worden. Ontwormen gebeurt middels een wormenkuur, verkrijgbaar bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak. Kittens moeten ontwormd worden bij een leeftijd van 3 weken, 5 weken en 7 weken oud. Tot een leeftijd van zes maanden wordt geadviseerd jouw kitten maandelijks te ontwormen. Nadat jouw kitten de leeftijd van zes maanden bereikt heeft is het advies om jouw kat elke drie maanden te ontwormen. Voor informatie over het kiezen van een juiste kuur voor jouw kat, adviseren wij je jouw dierenarts of dierenspeciaalzaak te raadplegen.
Vlooien en teken
Vlooien en teken kom je tegenwoordig het hele jaar door tegen. Vlooien zijn kleine beestjes die veel jeuk veroorzaken bij jou en jouw kat. Helaas voelen ze zich prima thuis bij jou in huis. Vlooien hebben niks met hygiëne te maken, elke kat kan vlooien krijgen. Het is verstandig om je kitten preventief te behandelen met een antivlooienmiddel. Zo voorkom je vlooien bij jouw kat en een vlooienplaag in huis. Wanneer je kat toch veel krabt is het verstandig om de vacht te controleren op vlooien. Als je de vacht goed opzij duwt kun je zien of de vacht vlooienvrij is. Het kan zijn dat je vlooien ziet of zwarte vlekjes, dit is ontlasting van de vlo. Met een speciaal kammetje kan je de vlooien en vlooienpoep uitstekend opsporen. Je kent ze waarschijnlijk wel; teken. Een bloedzuigende parasiet die vooral voor komt in bosrijke omgevingen. De teek is vooral actief in de warmere maanden van het jaar. Je kan jouw kat preventief behandelen tegen teken. Wanneer je een teek op jouw kat vindt, kan je deze het beste zo snel mogelijk verwijderen. Het verwijderen van een teek doe je met een speciaal tangetje. Zorg ervoor dat je de teek in zijn geheel verwijdert, er dienen geen delen achter te blijven.
Castratie
Je kan er voor kiezen om jouw kat te laten castreren of steriliseren. Dit houdt in dat jouw poes of kater door middel van een operatie onvruchtbaar wordt gemaakt. Enkele redenen/voordelen om jouw kater te laten helpen zijn: minder kans op sproeien, minder wegloopdrang, minder dominantie naar andere katten, een verlaagd risico op besmettelijke ziektes en een verminderde kans op ontstekingen aan de voorhuid en het prostaat. Voor poezen zijn deze redenen/voordelen: geen (ongeplande) voortplanting meer, kleinere kans op melkklierkanker, tumoren aan eierstokken en baarmoeder. Er ontstaat vaak onduidelijkheid rondom de termen castratie en sterilisatie. Het komt het vaakst voor dat poezen en katten gecastreerd worden. In de volksmond wordt de castratie van de poes meestal sterilisatie genoemd. Onderstaand leggen we beide mogelijkheden uit.
Kater
• Bij castratie van een kater worden de testikels (zaadballen) verwijderd
• Bij sterilisatie van een kater worden de zaadleiders onderbroken.
Poes
• Bij castratie van een poes worden de eierstokken en (een deel van) de baarmoeder verwijderd.
• Bij sterilisatie van een poes worden de eileiders onderbroken. Na deze ingreep kan een poes nog steeds loops worden wat vaak niet gewenst is.
Met deze tips en informatie zorg je ervoor dat jouw kitten een gezond en fijn kattenleven heeft. Bij twijfel of vragen over de gezondheid van jouw kat, raadpleeg altijd een dierenarts. Alleen een dierenarts kan de juiste diagnose stellen en een passende behandeling aanbevelen op basis van de specifieke behoeften van jouw kat.