Help! Mijn hond is bang voor vuurwerk, wat moet ik doen? - CaroCroc

Help! Mijn hond is bang voor vuurwerk, wat moet ik doen?

Vuurwerkangst is een veel voorkomende angst bij honden. Hoe ga jij hier als baasje het beste mee om? In samenwerking met hondengedragsdeskundigen vertellen we je alles over vuurwerkangst.

Volg ons op social

December staat voor velen van ons in het teken van feestdagen, samenzijn en gezelligheid. Voor veel honden breekt er echter een spannende periode aan. In de aanloop naar oud en nieuw is er steeds vaker knallend vuurwerk te horen. Deze onverwachte, harde knallen kunnen jouw viervoeter de stuipen op het lijf jagen. Wat kan jij doen als baasje? In samenwerking met een gedragsdeskundige hebben wij alle informatie voor je op een rijtje gezet.

Waarom is mijn hond bang voor vuurwerk?

Angst is een emotie die honden helpt te overleven. Wanneer je ergens van schrikt of een situatie wantrouwt, is het handig om te vluchten. De kans op overleving is daardoor groter. Hoe vaker een dier zich angstig voelt, hoe onprettiger hij zich voelt. Het is dus verstandig om iets aan deze angst te doen.

Om angst te hertrainen is het belangrijk om inzicht te hebben in de oorzaken van een angstprobleem. Onderstaande oorzaken kunnen een rol spelen in de ontwikkeling van vuurwerkangst:

  • Erfelijkheid: de ene hond is van nature sneller bang dan een andere hond.
  • Beperkte socialisatie: als je pup tijdens zijn socialisatie al went aan geluiden ontwikkelt hij minder snel vuurwerkangst. Heb je een puppy? Laat hem alvast wennen aan de vuurwerkgeluiden voor de angst ontstaat.
  • Leerervaringen: schrikervaringen kunnen vuurwerkangst verergeren. Echter kan jouw hond na een slechte ervaring ook plotseling panisch reageren op harde geluiden. In dat geval spreken we van een traumatische ervaring.
  • Medische oorzaken: honden die pijn ervaren of ziek zijn, zijn geluidsgevoeliger. Ook teven die pups hebben gekregen zijn gevoeliger voor prikkels (zoals geluiden) vanwege de hormoonhuishouding.

Hoe komt mijn hond van vuurwerkangst af?

Vuurwerkangst is een gedragsprobleem. Om jouw hond hier vanaf te helpen zal je hem moeten hertrainen. Of er ook een oplossing op korte termijn is? Ja. Met medicatie of andere ondersteunende middelen kan je dit gedrag tijdelijk onderdrukken. Goed om te weten: hiermee is het probleem nog niet opgelost. Om vuurwerkangst te verminderen zal je dus moeten hertrainen.

Zo werkt vuurwerktraining

Ideaal is om te starten met trainen vóórdat het buiten begint te knallen, bijvoorbeeld in oktober en november. Heeft jouw hond een milde angst? Dan is het vaak niet nodig om angstverminderende middelen te gebruiken tijdens de training. Is jouw hond extreem angstig? Dan zijn deze middelen vaak wel noodzakelijk. Vraag naar meer informatie over deze medicatie bij jouw dierenarts. De mate waarin je angst kunt hertrainen, hangt af van de oorzaken van angst.

Diverse wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat audiofragmenten met vuurwerkgeluiden een bruikbaar hulpmiddel zijn. Deze audiofragmenten vind je op een speciale CD of online op verschillende websites. Je start de geluidstraining met het blootstellen aan diverse geluiden. In eerste instantie zachtjes, je bouwt dit langzaam op. Het dier mag absoluut niet angstig reageren, anders werkt het gewenningsproces niet. Heeft jouw hond het lage volume een paar keer gehoord? Dan mag het volume één stapje omhoog. Speel voor een succesvolle training verschillende geluiden af, op verschillende apparaten, in verschillende ruimtes en zowel binnen- als buitenshuis.

Ben je lid van een hondenschool? Tegenwoordig wordt er ook op veel hondenscholen vuurwerktraining aangeboden. Het is belangrijk dat jouw hond zijn eigen tempo kan aanhouden, vraag bij extreme angst naar de mogelijkheden voor een privé training.

Tip: geef jouw hond tijdens het afspelen van de vuurwerkgeluiden een goedgevulde snuffelmat. Je kan deze vorm van afleiding tijdens de jaarwisseling ook inzetten.

Het volgende onderdeel van de training is de decembermaand. In de aanloop naar oud en nieuw zal jouw hond steeds vaker in aanraking komen met knallen. Als er na de vorige training al enige gewenning is ontstaan met de knalgeluiden, kan je jouw hond aanleren dat een knal een aankondiging is voor iets lekkers. Hoor je een knal? Geef jouw hond dan een lekkernij zoals CaroCroc worst. Is er sprake van extreme angst? Vraag dan naar angstverlagende middelen bij jouw dierenarts.

Eind december. De spannendste dagen van het jaar breken aan: 31 december en 1 januari. Het is niet zo dat jouw hond na vuurwerktraining al kwispelend  oud en nieuw doorkomt. Houd onderstaande tips daarom aan om terugval te voorkomen. Zeker wanneer jouw hond nog steeds (veel) spanning ervaart rondom het vuurwerk.

Tips om jouw hond te ondersteunen bij vuurwerkangst:

  • Steunen door bijvoorbeeld even te aaien of je hond bij je te laten liggen is prima. Negeer jouw hond niet. Het negeren van je onzekere dier vergroot de onzekerheid alleen nog maar meer. Aanvullende tips;
    • Schrikt jouw jonge hond ineens van een knal? Besteed er dan geen aandacht aan en gedraag je normaal.
    • Blijft jouw hond angstig na een knal? Dan heeft hij zekerheid nodig. Geef een commando. Doet hij dit goed? Beloon de hond dan. Gedraag je verder normaal. Als je hond bang wordt tijdens het wandelen kan je deze techniek ook toepassen.
  • Laat jouw hond aan het begin of halverwege de avond zijn behoefte doen. Ga niet naar buiten tijdens de jaarwisseling!
  • Gebruik een goede riem en halsband voorzien van naam en telefoonnummer. Tip: check of de chip van jouw hond goed geregistreerd staat.
  • Sluit gordijnen om lichtflitsen tegen te houden. Zet het geluid van de radio of TV iets harder. Speel wel muziek af, geen vuurwerkgeluiden.
  • Geef je hond iets lekkers tijdens de jaarwisseling zoals een goedgevulde snuffelmat. Zorg dat je dit al een paar keer hebt geoefend.
  • Wil jouw hond onder de tafel of onder het bed liggen om te schuilen? Laat hem zijn gang gaan.
  • Laat een bange hond niet alleen, ook niet als het dier kalmerende middelen heeft gehad.
  • Vraag je dierenarts naar de juiste middelen voor een angstige hond.
  • Hertrain jouw hond in het nieuwe jaar. Schakel eventueel hulp in van een deskundige.

 

Schakel een gedragsdeskundige in

Ben je ten einde raad en heb je het gevoel dat je jouw angstige hond niet kan helpen? Schakel dan een gediplomeerd en ervaren gedragstherapeut in. Zij kunnen je begeleiden en een training op maat maken. De gedragstherapeut kan jou als baasje uitleggen wat de training van jouw hond precies inhoudt. Daarnaast kan hij of zij de uitvoering hiervan begeleiden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de SPPD, Stichting Platform van Professionele Diergedragsdeskundigen en Tinley Gedragstherapie voor Dieren.