Wat zijn grasaren?
Grasaren zijn de zaden van een wilde grassoort en komen overal voor maar voornamelijk in weilanden, parken en in bermen. Je herkent de grasaar aan zijn karakteristieke structuur met scherpe uiteinden en weerhaakjes. Deze scherpe uiteinden en weerhaakjes maken grasaren ook zo gevaarlijk voor voornamelijk honden en katten, ze gemakkelijk vast blijven zitten in de huid. Grasaren zijn meestal te vinden op grasplanten in de late lente en de zomermaanden.
Waarom zijn er nu zoveel grasaren?
‘Kruipers’, zoals grasaren ook wel worden genoemd, komen normaal gesproken pas later in het jaar boven het gras uit. Dit jaar waren ze er al vanaf mei. Daarnaast zijn ze ook een stuk groter dan dat ze normaal zijn. De reden hiervan heeft voornamelijk te maken met het natte weer het afgelopen jaar. Na een extreem natte herfst en voorjaar hebben alle grassoorten de kans gekregen om volop te groeien en dit is dan ook weer terug te zien in het aantal grasaren en de grootte hiervan.
Waarom zijn kruipers gevaarlijk voor honden en katten?
Waarom zijn grasaren nou zo gevaarlijk voor jouw huisdier? Grasaren kunnen door de scherpe uiteinden en weerhaakjes gemakkelijk in het lichaam van je hond of kat komen te zitten. Door de weerhaakjes die eraan zitten gaan de grasaren er niet gemakkelijk uit en hoe later je erbij bent, hoe dieper de scherpe punt zich in de huid boort. Wanneer deze grasaren diep in de huid komen te zitten kan het ontstekingen veroorzaken bij je huisdier en in sommige gevallen moeten de grasaren zelfs met een operatie verwijderd worden.
Waar komen grasaren het meest voor?
Je vindt grasaren voornamelijk op minder goed onderhouden paden, weilanden of bermen. Laat dit nou net de plekjes zijn waar honden en katten graag doorheen lopen en rondsnuffelen. In de meeste gevallen komen de grasaartjes in de pootjes, neus of oren van je viervoeter terecht. Contoleer daarom na iedere wandeling of er geen grasaar is blijven hangen in de vacht van je huisdier.
Wat kan je tegen grasaren doen?
Allereerst is het belangrijk om een grasaar te herkennen zodat je weet waar je hond niet moet gaan snuffelen. Je kan grasaren herkennen aan de dunne, lange en stekelige zaadjes met weerhaakjes (die meestal geel of bruin zijn). De meest efficiënte manier om ervoor te zorgen dat je huisdier niet verwond wordt door de grasaar is door de grassoort weg te halen. Zo kunnen de aren makkelijk worden verwijderd door het gras tijdig te maaien. Is dit geen optie? Vermijd dan dichtbegroeide gebieden vol grasaren.
Het is belangrijk dat je na iedere wandeling je huisdier controleert zodat je er snel bij bent. Hoe sneller je erbij bent, hoe gemakkelijker je de grasaar kan weghalen. Wanneer dit niet goed lukt raden wij aan zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen zodat zij hem alsnog kunnen verwijderen. Heeft jouw hond of kat last van een bult met vocht of pus? Ook dit kan duiden op een grasaar. Een dierenarts kan de eventuele grasaar vinden en verwijderen. Neem direct contact op.
Hoe verwijder ik zelf een grasaar bij mijn hond of kat?
Vind je tijdens de controle van jouw hond of kat een grasaar? Onderneem dan direct actie. Als je er snel bij bent en je ziet de grasaar nog zitten kan je proberen de aar zelf te verwijderen. Verwijder de grasaar voorzichtig met een pincet. Zorg er wel voor dat je altijd controleert of de gehele kruiper uit de vacht is gehaald.
Wil je altijd op de hoogte blijven van het nieuwste CaroCroc nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! Heb je vragen over het voer voor je hond of het voer voor je kat? Neem gerust contact met ons op!