Wat mogen honden wel en niet eten? - CaroCroc

Wat mogen honden wel en niet eten?

Sommige dingen kan je jouw hond beter niet geven, omdat ze giftig zijn. In andere gevallen kan het geven van mensenvoedsel geen kwaad. Wat mag een hond nou wel en niet eten? We leggen het je uit.

Volg ons op social

Wat mogen honden niet eten?

Sommige dingen kan je jouw hond beter niet geven, omdat ze giftig zijn. In andere gevallen kan het geven van mensenvoedsel geen kwaad. Wat mag je hond nu wel en niet eten? We leggen het je uit.

Wat mag een hond niet eten?

We verwennen onze honden het liefst met allerlei lekkers. Hondenkoekjes, voedzame maaltijden… Maar soms ook met eten wat eigenlijk niet voor honden bedoeld is. Maar ja, als je een broodje zit te eten en je wordt aangestaard door twee schattige puppy-ogen… Dan zwicht je weleens. Dat is niet altijd erg, maar het is wel goed om te weten wat je hond écht niet mag eten. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Wat mogen honden absoluut niet eten?

Natuurlijk zijn er voedingsmiddelen die niet per se goed zijn voor je hond, zoals brood en pasta. Deze kunnen echter niet veel kwaad. Maar wat mogen honden écht niet eten? We zetten de gevaarlijkste producten voor je hond op een rijtje:

·         Chocolade: echt giftig voor je hond

Wellicht is dit algemeen bekend, maar deze moet altijd bovenaan de lijst staan. Chocolade is namelijk erg giftig voor je hond! Hoe donkerder de chocolade is, des te giftiger. Als je zelf lekker zit te snoepen, deel het dus nooit met je hond. En laat het zeker niet rondslingeren. Mocht het wel gebeuren, dan kan je hond gaan hijgen, trillen, onrustig worden, koorts krijgen en uiteindelijk zelfs overlijden.

·         Bieslook, prei, knoflook, uien, sjalot

Deze voedingsmiddelen horen natuurlijk allemaal bij dezelfde categorie en zijn allemaal ingrediënten die je hond écht niet mag eten. Zowel rauw als bereid is dit giftig voor je hond (en trouwens nóg giftiger voor je kat!). Je trouwe viervoeter kan last krijgen van bloedarmoede, sloomheid, overgeven, diarree, versnelde hartslag en snellere ademhaling.

·         Champignons mogen honden niet eten

Mocht je hond per ongeluk een champignon eten die bij het bakken op de grond is gevallen, dan is er nog geen reden tot paniek. Maar geef je hond niet zomaar een handje champignons; en zeker geen rauwe. Deze zijn voor honden namelijk zeer moeilijk te verteren. Hierdoor kan hij ziek worden en last van zijn maag en darmen krijgen.

·         Druiven, rozijnen en krenten

Dit wist je misschien al wel. Druiven, rozijnen en krenten mogen honden écht niet eten. Een enkele druif zal je hond wel overleven, maar meerdere druiven (of rozijnen en krenten) kunnen extreem giftig zijn. Je hond kan gaan overgeven, diarree krijgen, slap worden en zelfs nierfalen krijgen. Daar merk je misschien niet meteen wat van, maar kan ook later pas op komen zetten.

·         Macadamianoten

Ook deze lekkere nootjes mag jouw hond niet eten. Het is niet helemaal bekend welke stof erin zit die niet goed voor je hond is, maar het is wel zeker dat één nootje al voldoende kan zijn om een kleine hond ziek te maken. Je hond kan dan last krijgen van spierzwakte, trillen, stijfheid, overgeven, oververhitting en bleke slijmvliezen.

·         Xylitol

Dit is een zoetstof die je veel terugvindt in light producten. Een bekend voorbeeld is peperkoek. Een ongelukkig kruimeltje is natuurlijk niet erg, maar meer kan zorgen voor een levensgevaarlijke daling van het bloedsuikergehalte. Te allen tijde voorkomen, dus!

Wat mag je hond wél eten?

Natuurlijk is niet al ons voedsel giftig voor honden. Je hondje mag natuurlijk wel eens meesmullen van jouw lekkere eten, en dat doen ze ook maar al te graag. We zetten de meest voorkomende lekkernijen voor mensen op een rijtje:

Mag een hond kaas eten?

Ja, je hond mag kaas eten. Houd het echter wel bij kleine hoeveelheden. Melkproducten zoals kaas kunnen namelijk buikkrampen en diarree veroorzaken en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Mag een hond brood eten?

Nog zoiets wat we onze honden graag toeschuiven: een stukje brood. Ja, je hond mag brood eten, maar het doet niet veel voor ze. Honden kunnen brood niet helemaal verteren; ze nemen er geen voedingsstoffen uit op. Het is dan ook vooral vulling voor de maag. Af en toe een stukje is prima, maar het is zeker geen maaltijd voor je hond.

Eikels eten: wat voor effect heeft dat op een hond?

Eet jouw trouwe vriend alles op wat hij tegenkomt? Pas dan extra op in de herfst, als de eikels op de grond liggen. Eikels zijn giftig voor honden en het eten ervan kan resulteren in buikpijn en braken. Dat komt door de stof tanine die in eikeltjes aanwezig is.

Fruit dat honden wél mogen eten

Wat je ook in je handen hebt, jouw hond blijft het hoopvol aanstaren. Totdat je iets geeft, of per ongeluk laat vallen… Maar welk fruit mogen honden eigenlijk eten? Geen druiven, krenten en rozijnen dus. Maar een stukje appel, banaan, perzik of blauwe bessen mag je hond zeker eten. Het is echter niet de primaire voedingsbron van je hond, dus geef het met mate. En let extra op met die appel of perzik; het klikhuis en de pit zijn wél giftig!

Mag een hond pasta eten?

Ja, je hond mag pasta eten. Maar ook hiervoor geldt: geef het alleen als extraatje en niet als maaltijd. Geef ook enkel droge pasta, zonder kruiden en saus. Dan kan dit zo nu en dan prima!

Kan een hond ei eten?

Jazeker. De meeste honden vinden ei heel lekker en het is ook nog eens goed voor ze. Sommige baasjes kiezen ervoor om hun hond een rauw dieet te geven en verwerken daar rauwe eieren door. Maar ook gekookte eieren zijn een goede bron van eiwitten en kun je je hond dus met een gerust hart laten eten.

En hoe zit het met groente?

Oeps! Je bent aan het koken en er valt wat groente op de grond. Je hond is er als de kippen bij en eet het op. In kleine hoeveelheden mag je hond bepaalde groenten eten. Denk aan sla of boontjes. Echter zijn avocado’s, tomaten en spruitjes bijvoorbeeld niet goed voor je hond en kan hij daar ziek van worden.

Mag een hond kattenvoer eten?

Er zit een degelijk verschil tussen honden- en kattenvoer. In hondenvoer zitten essentiële voedingsmiddelen die ene hond nodig heeft. Het is dus zeker niet de bedoeling dat je hond elke dag kattenvoer gaat eten, maar wanneer dat een keer per ongeluk gebeurt, is er geen probleem.

Het beste eten voor jouw hond: ons advies

Honden zijn niet de meest kieskeurige dieren als het aankomt op eten. Het liefst eten ze een bordje met je mee! Ze weten dan zelf ook niet wanneer iets wél of niet goed voor ze is. Je mag ze af en toe best wat lekkers toestoppen, maar dat mag nooit de vervanging zijn voor hun eigen hondenvoer. Geef ze in ieder geval niets wat honden écht niet mogen eten, zoals hierboven beschreven. Benieuwd welk hondenvoer bij jouw hond past? Je ontdekt het met onze brokjeskiezer.

Wil je op de hoogte blijven van leuke winacties, interessante informatie over honden en katten en weetjes over onze brokken? Volg ons dan op Facebook en Instagram.