Wat mogen honden wel en niet eten? - CaroCroc

Wat mogen honden wel en niet eten?

Sommige dingen kan je jouw hond beter niet geven, omdat ze giftig zijn. In andere gevallen kan het geven van mensenvoedsel geen kwaad. Wat mag een hond nou wel en niet eten? We leggen het je uit.

Volg ons op social

Wat mogen honden niet eten?

We verwennen onze honden het liefst met allerlei lekkers. Natuurlijk met hondenkoekjes en lekkere maaltijden, maar soms ook met eten wat eigenlijk niet voor honden bedoeld is. Maar ja, als je een broodje zit te eten en je wordt aangestaard door twee schattige puppy-ogen… Dan zwicht je weleens. Dat is niet altijd erg, maar het is wel goed om te weten wat honden wél en niet mogen eten als het aankomt op mensenvoedsel. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Maar eerst: wat eten honden het liefst?

Zijn honden nu carnivoren of omnivoren? Hier is veel discussie over. Maar één ding is zeker: honden eten het liefst vlees! In veel hondenbrokken zit vlees verwerkt en een worst op zijn tijd wordt ook zeer gewaardeerd. Ook vlees wat wij zelf eten vinden ze vaak heerlijk; kipfilet, varkensvlees, worstjes… Noem maar op. En ben je ooit een hond tegengekomen die geen kaas lust? Juist. Sommige honden zijn kieskeurig en andere eten juist alles op wat ze tegenkomen. En daar moet je wel even op letten.

Wat mogen honden wel en niet eten?

Sommige producten zijn giftig voor honden. Dus voordat je je trouwe viervoeter mee laat genieten van jouw maaltijd, is het slim om even te checken of hij daar niet ziek van wordt. We helpen je graag een handje met een lijst met de meest voorkomende voedingsmiddelen.

Mag een hond kaas eten?

Ja, je hond mag kaas eten. Houd het echter wel bij kleine hoeveelheden. Melkproducten zoals kaas kunnen namelijk buikkrampen en diarree veroorzaken en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Mag een hond brood eten?

Nog zoiets wat we onze honden graag toeschuiven: een stukje brood. Ja, een hond mag brood eten, maar het doet niet veel voor ze. Honden kunnen brood niet helemaal verteren; ze nemen er geen voedingsstoffen uit op. Het is dan ook vooral vulling voor de maag. Af en toe een stukje is prima, maar het is zeker geen maaltijd voor je hond.

Eikels eten: wat voor effect heeft dat op een hond?

Eet jouw trouwe vriend alles op wat hij tegenkomt? Pas dan extra op in de herfst, als de eikels op de grond liggen. Eikels zijn giftig voor honden en het eten ervan kan resulteren in buikpijn en braken. Dat komt door de stof tanine die in eikeltjes aanwezig is.

Fruit dat honden mogen eten

Wat je ook in je handen hebt, jouw hond blijft het hoopvol aanstaren. Totdat je iets geeft, of per ongeluk wat laat vallen… Maar welk fruit mogen honden eigenlijk eten? Honden mogen veel fruitsoorten eten. Zit je een lekkere Hollandse appel te eten, mag je hem daar best een stukje van geven. Het klokhuis echter niet! Ook banaan, perzik (zonder pit) en blauwe bessen mag je hond eten. Met mate natuurlijk; het is niet de primaire voedingsbron voor je hond. Fruitsoorten die je hond echt niet mag eten, zijn;

 • Druiven
 • Krenten
 • Rozijnen
 • Pitten van abrikozen en perziken
 • Klokhuis van appels

Mag een hond pasta eten?

Ja, je hond mag pasta eten. Maar ook hiervoor geldt: geef het alleen als extraatje en niet als maaltijd. Geef ook enkel droge pasta, zonder kruiden en saus. Dan kan dit zo nu en dan prima!

Kan een hond ei eten?

Jazeker. De meeste honden vinden ei heel lekker en het is ook nog eens goed voor ze. Sommige baasjes kiezen ervoor hun honden een rauw dieet te geven en verwerken daar rauwe eieren door. Maar ook gekookte eieren zijn een goede bron van eiwitten en kun je je hond dus met een gerust hart laten eten.

En hoe zit het met groente?

Mag een hond bijvoorbeeld sla, avocado, tomaat of spruitjes eten? Als het per ongeluk op de grond valt, of je hebt het over… Sla mag je hond in kleine hoeveelheden eten. Een klein stukje kan dus geen kwaad. Groenten als avocado, tomaat en spruitjes mag je hond niet eten, deze kunnen giftig zijn. Verderop in dit artikel vind je een lijst met producten die je hond echt niet mag eten.

Mag een hond kattenvoer eten?

Er zit een degelijk verschil tussen honden- en kattenvoer. In hondenvoer zitten essentiële voedingsmiddelen die een hond nodig heeft. Het is dus zeker niet de bedoeling dat je hond elke dag kattenvoer gaat eten, maar wanneer dat een keer per ongeluk gebeurt, is er geen probleem.

Wat mogen honden absoluut niet eten?

Er zijn voedingsmiddelen die niet per se goed voor je hond zijn (zoals brood en pasta), maar geen kwaad kunnen. Maar wat mogen honden écht niet eten? We zetten de gevaarlijkste producten voor je hond op een rijtje:

 • Chocolade. Wellicht algemeen bekend, maar deze moet altijd bovenaan de lijst staan. Het is namelijk erg giftig voor honden! Hoe donkerder de chocolade, hoe giftiger het is. Let dus altijd op wanneer je zelf zit te snoepen.
 • Uien
 • Champignons
 • Druiven, rozijnen en krenten
 • Tomaten
 • Noten
 • Avocado
 • Bieslook, prei en knoflook

Het beste eten voor jouw hond: ons advies

Honden zijn niet de meest kieskeurige dieren als het aankomt op eten. Het liefst eten ze een bordje met je mee! Ze weten dan zelf ook niet goed wanneer iets wél of juist niet gezond voor ze is. Je mag ze af en toe best wat lekkers toestoppen, maar dat mag nooit de vervanging zijn voor hun eigen hondenvoer. Benieuwd welk hondenvoer bij jouw hond past? Je ontdekt het met onze brokjeskiezer. En houd bovenstaande lijst in de gaten, zodat je ze nooit geeft wat giftig is.

Wil je op de hoogte blijven van leuke winacties, interessante informatie over honden en katten en weetjes over onze brokken? Volg ons dan op Facebook en Instagram.