Wat mogen katten wel of niet eten? - CaroCroc

Wat mogen katten wel of niet eten?

Sommige dingen kan je jouw kat beter niet geven, omdat ze giftig zijn. In andere gevallen kan het geven van mensenvoedsel geen kwaad. Wat mag een kat nou wel en niet eten? We leggen het je uit.

Volg ons op social

Wat mogen katten niet eten?

De ene kat eet alleen zijn eigen voer, terwijl de andere kat het liefst van alles wat wil proeven. Hoe dan ook, is het slim om goed op te letten wat je kat eet. Natuurlijk geef je je kat elke dag kattenvoer, maar soms valt er ook wel eens wat op de grond en is je kat te snel. Of heeft iemand in huis de kat “stiekem” iets toegestopt… In dit artikel lees je precies wat katten wél en niet mogen eten.

Wat eten katten eigenlijk?

Katten zijn echte carnivoren. Misschien nog wel meer dan de meeste vleeseters, want katten kunnen niet zonder dierlijke eiwitten. Hun gehele lichaam is daarop ingesteld. In een natuurlijk dieet van de kat zitten bijna geen koolhydraten en het lichaam van een kat is er dan ook niet op ingericht om veel koolhydraten te verteren. Katten maken zelf geen taurine en arganine aan, maar krijgen dat middels vlees (en dus ook kattenvoer) wel binnen.

Wat mag een kat niet eten?

Katten moeten dus vooral vlees eten. Dat betekent alleen niet, dat al het andere meteen giftig is. Sommige producten zijn giftiger dan anderen, daarom vertellen we je graag wat jouw kat écht niet mag eten.

Mag een kat ei eten?

Ja, jouw kat mag gerust af en toe een ei eten. Ook dit zijn dierlijke eiwitten en dus goed voor jouw harige vriend. Af en toe wat ei als snack kan dus prima, zeker in combinatie met je normale kattenvoer.

Mogen katten gras eten?

Gras is geen vlees en katten gaan ervan braken. Dat klinkt niet goed, maar dat ís het wel. Wanneer een kat gras eet, is dat vaak met het doel om te braken. Zit er bijvoorbeeld een haarbal vast of hebben ze iets verkeerd gegeten? Door gras te eten moeten ze braken, waarna ze zich weer opgelucht voelen. Hier is ook speciaal kattengras voor, wat veilig is voor katten. Gras buiten kan bespoten zijn met allerlei chemicaliën, wat natuurlijk niet goed is voor je kat.

Welke vis mogen katten eten?

Je denkt misschien dat katten veel vis moeten eten, maar niets is minder waar. In de natuur zit vis namelijk helemaal niet in het voedingspatroon van een kat! Natuurlijk vinden ze het wel heel lekker, maar let goed op. Geef je kat geen rauwe vis, vis uit blik (op olie) of gemarineerde vis. Wanneer je je kat graag een stukje vis wil geven, geef dan gekookte vis zonder toevoegingen en maar een klein stukje. Kattenvoer waar vis in zit verwerkt is overigens helemaal veilig.

Eten katten fruit?

Heb jij een nieuwsgierige kater of poes in huis? Dan ben je vast al eens aangestaard toen je een stuk fruit zat te eten. Je wil wel een stukje geven maar mogen katten wel fruit eten? Dat ligt aan de fruitsoort. Bananen, meloen en bosbessen vinden katten erg lekker en het is ook nog eens goed voor ze! Geef ze vooral geen druiven, krenten of rozijnen, want daar kunnen ze niet tegen.

Mag een kat hondenbrokken eten?

Wees niet bang als je kat een keer geproefd heeft van het eten van je hond. Dat kan helemaal geen kwaad. Echter is het niet de bedoeling dat je kat elke dag hondenbrokken eet. In hondenbrokken zit namelijk veel meer dan alleen maar vlees, terwijl katten strenge carnivoren zijn. Er zitten dus veel ingrediënten in die de organen van je kat niet kunnen verteren.

Wat mogen katten echt niet eten?

Katten eten vlees, dat is wel duidelijk. Maar wat mogen katten echt niet eten, bijvoorbeeld omdat ze er ziek van worden? We zetten het voor je op een rijtje:

  • Een groot deel komt overeen met wat giftig is voor honden, zoals chocolade, druiven en noten.
  • Uien, knoflook, prei, bieslook en gerelateerde producten
  • Rauwe aardappelen
  • Noten
  • Groenten zoals tomaat en champignons
  • Fruitpitten

Het beste eten voor jouw kat: ons advies

Katten gedijen het best bij vlees. Het is dan ook het allerbelangrijkst dat je je katten hoofdzakelijk kattenvoer geeft, dat afgestemd is op hun energiebehoefte. Benieuwd welke brok bij jouw kat past? Je ontdekt het met onze brokjeskiezer. Natuurlijk mag je ze af en toe wat anders toestoppen, maar houd daarbij de bovenstaande lijst in de gaten! Dan komt het helemaal goed.

Wil je op de hoogte blijven van leuke winacties, interessante informatie over honden en katten en weetjes over onze brokken? Volg ons dan op Facebook en Instagram.