Hulphond Sunny's werkoutfit column - CaroCroc

Sunny’s werkoutfit

Australian Labradoodle Sunny heeft de gaafste baan ter wereld! Sunny is namelijk erkend psychosociaal hulphond en haar baasje is sociaalpedagogische hulpverlener. Samen coachen zij kinderen bij weerbaarheidstrajecten. Ze vertellen je graag meer over deze gave baan, Sunny's opleiding en wat ze inhoudelijk nog meer doen binnen hun trajecten.

Volg ons op social

Bij een gave baan als psychosociaal hulphond hoort natuurlijk ook een mooie werkoutfit. Hoe moeten andere mensen anders weten dat Sunny aan het werk is? We leggen het jullie graag uit.

Sunny haar werkoutfit ziet er anders uit dan wat je waarschijnlijk van hulphonden of assistentie honden gewent bent. In tegen stelling tot de fel gele en herkenbare werkoutfit van een hulp of assistentie hond heeft Sunny alleen een bandana met haar naam erop om. Dit heeft er mee te maken dat, als Sunny deze bandana om krijgt, ze weet dat ze aan het werk mag. Sunny heeft in tegenstelling tot sommige hulp honden of assistentie honden thuis de vrijheid om ‘gewoon hond’ te zijn. Sunny werkt niet verschillende momenten op de dag zoals bijvoorbeeld een assistentie hond. Sunny werkt maximaal 4 uurtjes per week, alleen als we samen gaan coachen.

Als we de eerste keer bij een kindje komen, voor een coach sessie, legt Daphne altijd uit wat wel en niet mag bij Sunny. Een voorbeeld hiervan is dat kinderen niet aan Sunny haar bandana mogen zitten maar daar in tegen wel een stoere werkoutfit voor zichzelf mogen bedenken/ontwerpen. Er zijn kinderen die dit graag met potloden en stiften doen, echter zijn er ook kindjes die Daphne mee naar boven vragen om in de kledingkast een stoere werkoutfit uit te zoeken. Je snapt natuurlijk wel, Sunny is overal bij, dus ook boven op de slaapkamer bij het uitzoeken van de werkoutfit!

Waar ouders het niet altijd begrijpen waarom Sunny een werkoutfit aan heeft is dat voor de kinderen waarmee wij werken een stuk eenvoudiger. Doordat Sunny met kinderen werkt die autisme hebben en vaak ook zijn gepest, is het mooi om te horen hoe zij Sunny haar werkoutfit beoordelen. Laatst was er een jongetje van 11 die vroeg waarom Sunny een ‘sjaal’ aan heeft met haar naam erop. Ik vertelde hem dat Sunny dan weet dat ze mag gaan werken en met kinderen mag spelen en parcourtjes mag lopen. De jongen reageert met ´Ik snap dat wel hoor Sunny, ik vind het ook fijn om te weten wat er gaat gebeuren, daarom maak ik met mama een planbord. Sunny haar sjaal is eigenlijk het zelfde als mijn planbord´. Deze opmerking, deze afstemming en dit gevoel van er mogen zijn en gelijkheid zien in elkaar is dé kracht van coachen met honden. Deze lieve, spontane en eerlijke kinderen oordelen niet. Volgende week hebben we nog een mooi voorbeeld over een coach gesprek met een kindje dat bij ons coaching gevolgd heeft. Tot dan!

 

Wil je op de hoogte blijven van leuke winacties, interessante informatie over honden en katten en weetjes over onze brokken? Volg ons dan op Facebook en Instagram.