Voeren naar energiebehoefte - CaroCroc

Voeren naar energiebehoefte

De energiebehoefte van jouw hond of kat

Jouw viervoeter heeft net als jij energie nodig om lekker te kunnen dollen, spelen en zelfs rusten. In ruststand verbruikt het lichaam namelijk ook energie. Om in deze energiebehoefte te voorzien is het van belang dat jouw hond of kat, net als jij, de juiste voeding binnen krijgt. CaroCroc stemt de energie in een brokje af op de behoefte van jouw hond of kat. Zo heb je altijd de beste brok voor de energiebehoefte van jouw hond of kat. Deze behoefte wordt bepaald aan de hand van drie pijlers.

De drie pijlers

  1. Levensfase
  2. Lichaamsconditie
  3. Activiteitsniveau

De drie pijlers geven dus inzicht in energiebehoefte. In deze behoefte wordt voorzien door de vetten en eiwitten in het voer. Zo kent iedere soort CaroCroc brok een uniek eiwit- en vetgehalte.

Eiwit- en vetgehalte op de verpakking

Dit eiwit- en vetgehalte staat als percentages weergegeven op iedere verpakking. Neem bijvoorbeeld het product CaroCroc Original, je ziet op de verpakking 23/12 staan. Dit betekent dat het product 23% eiwit en 12% vet bevat.

Eiwitten, vetten en koolhydraten zijn leveranciers van de energie die hond en kat nodig hebben. De lichamen van onze viervoeters kunnen deze niet allemaal zelf aanmaken. Daarom is het kiezen van het juiste voer zo belangrijk. Honden en katten hebben eiwitten nodig voor de vorming van alle weefsels en organen, zoals kraakbeen, spieren, huid en vacht. Vetten zijn de belangrijkste energieleveranciers en essentieel voor verschillende processen in het lichaam, waaronder de huidfunctie. Eén gram vet levert ongeveer twee keer zoveel energie als één gram eiwit (of koolhydraten).

Pijler 1 Levensfase

Voor de gezondheid van jouw viervoeter is het van groot belang om het voer af te stemmen op de levensfase van de hond of kat. Puppy’s en kittens hebben bijvoorbeeld voor de ontwikkeling een hogere energiebehoefte en dus hoger eiwit- en vetgehalte nodig dan een volwassen (volgroeide) hond of kat. Wordt jouw hond of kat ouder? Dan is het weer van belang dat het eiwit- en vetgehalte omlaag gaat om de gezondheid (en een gezond gewicht) te behouden.

Pijler 2 Lichaamsconditie

Door jouw hond of kat goed te bekijken kun je bepalen of jouw viervoeter te mager, op goed gewicht of te zwaar is. Dit noemen wij lichaamsconditie. Een gezond gewicht is belangrijk voor de algehele gezondheid van jouw viervoeter. Daarom is het afstemmen van de juiste hoeveelheid energie in het voer belangrijk om een gezond gewicht te bereiken of behouden.

Hoe herken ik een goed figuur?
Een goed figuur kenmerkt zich door de zichtbaarheid van de taille en een buik welke iets opgetrokken is. De ribben en botten van de heupen kun je goed voelen, maar zijn niet zichtbaar. Worden de botten wel zichtbaar? Dan neigt jouw hond of kat naar ondergewicht en is deze te mager. Tegenovergesteld is een te zwaar postuur, wat zich kenmerkt zich doordat de botten niet meer voelbaar zijn.

Is jouw hond of kat wat aan de magere kant? Dan is het belangrijk om hem voer met meer energie te geven. Neigt jouw hond of kat naar overgewicht? Dan kun je meer gaan bewegen en eventueel voer met een lager energiegehalte kiezen.

Daarnaast zijn er nog uitzonderingen zoals drachtige en zogende teven. Zij hebben extra energie nodig, omdat er gedurende een specifieke periode extra inspanning van het lichaam wordt gevraagd.

Pijler 3 Activiteitsniveau hond

Honden hebben verschillende activiteitsniveaus, waardoor er in meer of mindere mate energie door het lichaam wordt verbruikt. Activiteitsniveau meten we in de hoeveelheid beweging op een dag.

Laag activiteitsniveau
Is jouw hond  op een dag minder dan één uur in beweging? Loopt hij bijvoorbeeld drie keer op een dag een klein rondje van een kwartier en speelt hij wat binnen. Dan kun je uitgaan van een laag activiteitsniveau. Hier hoort dan ook een lagere energiebehoefte bij en dus voer met een lager eiwit- en vetgehalte om een gezonde lichaamsconditie te behouden.

Gemiddeld activiteitsniveau
Heeft jouw hond een lekker actief en speels activiteitsniveau dan is het belangrijk dat de hoeveelheid energie die verbrand wordt weer aangevuld wordt. We spreken van een gemiddeld activiteitsniveau als jouw hond 1 tot 3 uur per dag druk is met bewegen zoals wandelen, spelen, rondspeuren of een paar keer per week agility training volgt.

Hoog activiteitsniveau
Heb je een hond die echt zeer actief is? Dan heb je al snel te maken met bijvoorbeeld een echte sporthond of werkhond. We gaan uit van een hoog activiteitsniveau als jouw hond meer dan 3 uur per dag (intensief) beweegt. We hebben het in deze situatie om dagelijkse beweging. Het gaat bijvoorbeeld om schaapshonden of echte sporters. Zij hebben een hoge energiebehoefte.

Pijler 3 Activiteitsniveau kat

Katten hebben verschillende activiteitsniveaus waardoor er in meer of mindere mate energie door het lichaam wordt verbruikt. Activiteitsniveau meten we middels de leefomgeving van de kat.

Binnenkat
Heb jij een kat die (bijna altijd) binnen leeft? Binnenkatten hebben (meestal) minder bewegingsmogelijkheden en afleiding dan katten die naar buiten gaan. Het is belangrijk om een voer hier op aan te passen.

Buitenkat
Komt je kat vaak buiten dan kan hij zijn natuurlijke instinct gebruiken. Klimmen, spelen, het territorium bewaken en eten. Je kat zal flink op avontuur gaan. Dit maakt ook dat zij meer lichaamsbeweging krijgen dan een kat die met name binnenshuis leeft. Daarom is belangrijk om een voer hier op aan te passen.

Max en Karel doen het voor

Mariska gaat dagelijks op pad met haar 5 jaar oude kwispelende Labrador Max. Vrolijk lopend over straat richting de bossen zwaait Mariska altijd naar buurvrouw Netty en 7-jarige Teckel Karel. Karel vindt het heerlijk om lekker in zijn mand voor het raam te liggen.

Na 3 flinke wandelingen op een dag wordt Max beter gevoed met CaroCroc Original dan Karel, welke met Netty twee keer per dag een rondje maakt op het veldje voor een plaspauze. Karel smult juist van de Low Energy hondenbrokken waarmee hij zijn nodige energie krijgt en zijn lichaamsgewicht op peil houdt.

Wanneer Mariska bij haar buurvrouw gaat eten kan ze er beter voor zorgen dat ze haar eigen maaltijd voor Max bij heeft. Zo staan Karel en Max de volgende dag weer vol energie op voor een fijne wandeling!

Alle energie die jouw hond nodig heeft, in een oer-Hollands brokje.

Ontdek de energiebehoefte van mijn hond

Boris en Sofie doen het voor

Baasje Pien wordt dagelijks gewekt door haar 3-jarige kater Boris. Na een kopje koffie wordt er een bakje vol CaroCroc Indoor kattenbrokjes klaargezet voor Boris. Tijdens Pien haar werkdag vertoeft hij lekker binnen. Zijn favoriete plek is op de vensterbank, waar hij naar buiten tuurt en af toe zijn oog af laat glijden naar zijn voerbakje. Daar springt hij graag even voor op. Deze brokjes geven hem genoeg energie om de dag lekker binnen door te komen en Pien straks te verwelkomen bij thuiskomst.

Pien staat vaak niet alleen bij de voordeur, maar wordt dagelijks al vanaf de parkeerplaats achtervolgd door buurpoes Sofie. Zij glipt af en toe mee naar binnen en weet dan al gauw het voerbakje van Boris te vinden. Boris is er dan ook snel bij. Delen wil hij wel, maar de aandacht voor elkaar is dan groter. En dat is maar goed ook, want Sofie heeft een hogere energiebehoefte door de vele avonturen die ze buiten beleefd. Gelukkig komt altijd niet veel later de buurman thuis en gaat Sofie thuis dineren. Daar staat een bakje CaroCroc brokjes With Lamb klaar. De brokjes leveren haar voldoende energie voor weer een nieuw avontuur.

Alle energie die jouw kat nodig heeft, in een oer-Hollands brokje.

Ontdek de energiebehoefte van mijn kat