Canicross: méér dan hardlopen met je hond - CaroCroc

Canicross: méér dan hardlopen met je hond

Heeft jouw hond veel beweging nodig? En kun je zelf ook niet zo goed stilzitten? Canicross is de perfecte sport voor hardloop- en hondenliefhebbers. Dé manier om de band tussen jou en je viervoetige metgezel te versterken terwijl je samen actief bezig bent in de buitenlucht. Wat is canicross precies, wat heb je nodig en hoe begin je? Lees snel verder.

Volg ons op social

Wat is canicross?

Canicross is een hondensport waarbij je samen rent of jogt. Het is afgeleid van het Latijnse woord “canis”, wat hond betekent, en “cross country”. Baas en hond leggen zo snel mogelijk een parcours af op onverharde paden. Hierbij is de hond aangelijnd aan zijn baasje.

Bij canicross stuur je je hond aan met commando’s én spoor je hem aan om te trekken. Zodra je hond trekt, spant de lijn aan en word jij vooruit getrokken. Zo behalen jullie samen een stuk hogere snelheid dan je gewend bent!

Canicross: meer verbinding tussen baas en hond

Canicross biedt verschillende voordelen voor zowel honden als mensen. Allereerst: verbinding. Met een speciale lijn ben je letterlijk én figuurlijk verbonden aan elkaar. Het is een leuke manier om samen actief bezig te zijn, jullie gezondheid te verbeteren en tijd met elkaar door te brengen. Ook mooi meegenomen: behalve een goede conditie en een enthousiaste, aangelijnde hond heb je niet veel nodig.

Welke honden zijn geschikt voor canicross?

Canicross is geschikt voor de meeste honden die het leuk vinden om samen met hun baasje hard te lopen, mits ze fysiek en mentaal gezond zijn én ouder dan 12 maanden. Het maakt dus niet uit of je hond groot of klein is. Een Jack Russell kan net zoveel plezier beleven aan canicross als een Husky. Het belangrijkste is dat je hond het leuk vindt: zijn welzijn staat altijd centraal. Honden met een korte snuit, korte pootjes of extreem grote en/of zwaarlijvige honden zijn minder geschikt.

Canicross benodigdheden

  • Heupgordel voor de loper
  • Goed passend tuigje/harnas voor je hond
  • Elastische lijn van maximaal 2 meter
  • Paar hardloopschoenen (liefst met profiel)

Beginnen met canicross

Wil je beginnen met canicross? Zorg allereerst voor de juiste uitrusting om blessures te voorkomen. Begin met korte afstanden en bouw dit geleidelijk op. Blijf samen oefenen en herhalen met commando’s om je hond te sturen. Omdat de focus bij canicross ligt op samenwerken, is de band met je hond onwijs belangrijk.

Veel mensen beginnen met canicross zodat hun hond beter leert luisteren. Maar het is juist andersom. Jullie moeten eerst naar elkaar leren luisteren. Als jij en je viervoeter elkaar goed begrijpen, wek je meer vertrouwen en werk je beter samen als één team. Zo wordt jullie band én techniek een stuk beter!

Canicross voor beginners: 5 tips

Het is zover. Je gaat starten met canicross! Deze tips voor beginners helpen je.

  • Oefen eens samen met andere canicrossers
  • Zorg voor voldoende water
  • Laat je hond voor het sporten zijn behoefte doen
  • Kies een geschikt terrein
  • Luister naar je hond: geef hem rust als hij vermoeid raakt
  • Het allerbelangrijkste: maak plezier!

Canicross met je hond? Zorg voor het juiste voer

Wanneer je hond zich fysiek flink inspant, bijvoorbeeld met canicross, is het belangrijk dat je de voeding hierop afstemt. Met CaroCroc Energy voorkom je tekorten. Dankzij de uitgebalanceerde samenstelling bieden de brokken jouw hond precies datgene dat hij nodig heeft. Zo zit jouw actieve viervoeter altijd brokvol energie!

Meer informatie over de juiste voeding voor jouw hond? Wij staan voor je klaar. Neem gerust contact met ons op of kom langs bij één van onze verkooppunten.